Régen bagolyborsónak is hívták, mivel a sárgás színű, gömbölyű szemek formája a bagoly fejéhez hasonlít. A csicseriborsót már az ókori emberek is fogyasztották.
Ma a csicseriborsó legfőbb termőhelyei a mediterránium országai, Nyugat-Ázsia és az indiai szubkontinens.
A csicseriborsó kitűnő fehérje-, kalcium-, vas- és rostforrás. Rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezzel mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Élelmirost-tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, annak ellenére, hogy magas a szénhidráttartalma, ezért a cukorbetegek számára is fogyasztható.
Felhasználás előtt a csicseriborsót meg kell mosni, és legalább 8-10 órán át érdemes beáztatni, hiszen így jelentős mértékben rövidül a főzési ideje. (A nyers csicseriborsó emészthetetlen méreganyagokat tartalmazhat, ezért az áztatáshoz használt vizet ki kell önteni, és csak friss vízben szabad főzni!)
Csicseriborsó-leves
Hozzávalók (4 adag)
2 evőkanál olaj
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paprika
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
1 teáskanál bazsalikom
1 teáskanál oregánó
40 dkg burgonya
30 dkg csicseriborsó (előfőzött, vagy konzerv)
4 db paradicsom
Elkészítés:
A felhevített olajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a felkockázott paprikát meg a fűszereket. Pár percig kevergetjük, csak amíg a paprika kezd puhulni. Ezután belerakjuk a kockára vágott burgonyát, és paradicsomot, majd a leöblített csicseriborsót, és felöntjük 1,5-2 l vízzel. Felforraljuk, sózzuk, borsozzuk, és addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.
Energia: 1740 kcal
Fehérje: 70,5 g
Zsír: 49 g
Szénhidrát: 239,5 g
Mexikói chilis csicseriborsó
Hozzávalók (4 adag)
50 dkg darált pulykahús
25 dkg csicseriborsó (konzerv)
20 dkg zöldbab
10 dkg sűrített paradicsom
1 közepes db kápiapaprika
1 közepes db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1 késhegynyi oregáno
1 db chili
1 evőkanál jalapeno paprika
Elkészítés:
A húst a hagymával megpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével (1 konzervparadicsom + 2 dl víz). Fűszerezzük, és jól összefőzzük. Belekarikázzuk a paprikát. A zöldbabot előfőzzük sós vízben, és a lecsöpögtetett konzerv-csicseriborsóval a húsra öntjük. Kb. 5–7 percig még kicsit összeforraljuk, majd forrón tálaljuk.
Energia: 1910 kcal
Fehérje: 163,5 g
Zsír: 53,5 g
Szénhidrát: 169 g
Jó étvágyat!