A szőlőtermelés végigkíséri az emberiség történelmét és kultúráját a homéroszi időktől kezdve. Magyarországon már a rómaiak és az avarok is foglalkoztak vele. A szőlő nemcsak ízletes gyümölcs, de számos áldásos és jótékony hatása is ismert. Sokféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
A káliumnak köszönhetően jó vízhajtó, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül. A szőlő gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektint is tartalmaz, ami gondoskodik a jó emésztésről. A piros szőlőben lévő flavonidok gyulladásgátló hatásúak, valamint segítenek a vérnyomás szabályzásában, rugalmasan tartják az erek falát, így védelmet nyújthatnak az érelmeszesedés és a szívkoszorúér-betegségekkel szemben. Antioxidánshatásukkal szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében is.
A mustot érdemes tartósítani, illetve lefagyasztani, hogy ne erjedjen meg, ugyanis ebben a formában fogyasztva szolgálja leginkább az egészségünket.
A mazsola éppen olyan értékes tulajdonságokkal rendelkezik, mint a friss szőlő, de az aszalás hatására sokkal magasabb a gyümölcs cukortartalma. A mazsola allergia- és gyulladáscsökkentő hatású, de a vírusoknak is remek ellenszere. Utóbbi képessége a szőlőben található tanninnak köszönhető. (A mazsolát fogyasztás előtt mossuk meg, majd áztassuk be fél órára.)
A szőlő magjából sajtolt olaj 70 százalékban omega-6 zsírsavat tartalmaz, amely a legtöbb táplálékunkból sajnos hiányzik. Emellett az E-vitamin is van benne. A szőlőmag-olaj segít megvédeni az agyat és az idegrendszert a károsodástól, erősíti az érfalakat.
Ilyenkor, amikor érik a szőlő mindennap együnk belőle 1-2 fürtöt. Készíthetünk belőle salátát, szőlős rétest, de húsételek ízesítésére is kiváló.
Tejfölös szőlős pite
Hozzávalók:
22 dkg finomliszt
25 dkg cukor
450 g tejföl
2 db tojás
1 csipet só
1 csomag sütőpor
40 dkg szőlő
4 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tejfölt, végül a sós, sütőporos lisztet. Egy kb. 30×20 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a masszát, tetejére szórjuk a megmosott, alaposan lecsurgatott szőlőszemeket, és megszórjuk a fahéjas cukorral. Előmelegített sütőben 35 perc alatt készre sütjük. A tepsiben hagyjuk hűlni. Ha édesen szeretjük, tetejét porcukorral hintve szervírozzuk.
Energia 3400 kcal
Fehérje 54 g
Zsír: 102 g
Szénhidrát: 547 g