Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A búza

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. július 29. 10:00
A búza
Védő tápanyag a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben

képünk illusztráció

Forrás: Curetick.com

Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. (A kenyérbúza első előfordulása a Fekete-tenger vidékéről származik Kr.e. 6000-5000 tájáról.) Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott gabonánk a búza.

A teljes búzaszem B1-, B2-, B5-, B6- és E-vitamint tartalmaz. Ásványianyagok közül megtalálható benne a kalcium, foszfor, kálium, vas, cink, mangán, réz és a szilícium. A korpában jelentős mennyiségű folsav is található, ami védő tápanyag a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, valamint a vérképzésben és a magzat egészséges fejlődésében is szerepet játszik. A teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, a szérum koleszterin- és vérzsírszintet, erősíti az idegrendszert is. Szeléntartalmánál fogva a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában lehet szerepe. A búza felhasználási lehetőségeinek tárháza szinte kimeríthetetlen!

(Talán meglepő, de a liszt szemcseméretű, illetve fehér magbelsőből készített búzaliszt élelmiszeripari felhasználása csak néhány száz éve létezik. A búza ősi felhasználási formái az egész szemből készült kása ételek voltak.)

 

Paradicsomos-csirkés bulgur (tört búza)

Hozzávalók (4 adag):

4 evőkanál olívaolaj

2 közepes fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

40dkg csirkemell filé

2 szelet narancssárga kaliforniai paprika

2 szelet zöld kaliforniai paprika

2 szelet piros kaliforniai paprika

40 dkg hámozott, darabolt paradicsom konzerv

2 csapott teáskanál só

2 csipet bors

1/2 mokkáskanál őrölt köménymag

3 csapott evőkanál kristálycukor

1-2 teáskanál oregánó

1-2 db babérlevél

10 dkg bulgur

 

Elkészítés:

Az olajon elkezdjük pirítani az apró kockára vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és oregánóval. Rátesszük a kockára vágott csirkemellet és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, pár pillanatig pirítjuk, majd beletesszük a darabolt paradicsom konzervet, és kb. 50 ml vizet. Beletesszük a babérlevelet, és ízlés szerint a cukrot. Alaposan összekeverjük, majd kb. 20 percig lassú tűzön főzzük.

Egy csészében kimérjük a bulgurt, és ugyanannyi vizet, majd az ételhez adjuk. Alaposan összekeverjük és lassú tűzön, pár percenként átforgatva puhára főzzük. (Fogyasztás előtt érdemes állni hagyni egy kicsit, hogy a bulgur alaposan magába tudja szívni a nedvességet.)

 

Energia:   1604 kcal

Fehérje:    116 g

Zsír:        54 g

Szénhidrát: 149 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)