Táplálkozásunkban a gabonafélék már ősidőktől fogva fontos szerepet töltenek be. (A kenyérbúza első előfordulása a Fekete-tenger vidékéről származik Kr.e. 6000-5000 tájáról.) Az egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott gabonánk a búza.
A teljes búzaszem B1-, B2-, B5-, B6- és E-vitamint tartalmaz. Ásványianyagok közül megtalálható benne a kalcium, foszfor, kálium, vas, cink, mangán, réz és a szilícium. A korpában jelentős mennyiségű folsav is található, ami védő tápanyag a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, valamint a vérképzésben és a magzat egészséges fejlődésében is szerepet játszik. A teljes kiőrlésű lisztből készült élelmiszerek fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, a szérum koleszterin- és vérzsírszintet, erősíti az idegrendszert is. Szeléntartalmánál fogva a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában lehet szerepe. A búza felhasználási lehetőségeinek tárháza szinte kimeríthetetlen!
(Talán meglepő, de a liszt szemcseméretű, illetve fehér magbelsőből készített búzaliszt élelmiszeripari felhasználása csak néhány száz éve létezik. A búza ősi felhasználási formái az egész szemből készült kása ételek voltak.)
Paradicsomos-csirkés bulgur (tört búza)
Hozzávalók (4 adag):
4 evőkanál olívaolaj
2 közepes fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
40dkg csirkemell filé
2 szelet narancssárga kaliforniai paprika
2 szelet zöld kaliforniai paprika
2 szelet piros kaliforniai paprika
40 dkg hámozott, darabolt paradicsom konzerv
2 csapott teáskanál só
2 csipet bors
1/2 mokkáskanál őrölt köménymag
3 csapott evőkanál kristálycukor
1-2 teáskanál oregánó
1-2 db babérlevél
10 dkg bulgur
Elkészítés:
Az olajon elkezdjük pirítani az apró kockára vágott hagymát és a reszelt fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, megszórjuk őrölt köménnyel és oregánóval. Rátesszük a kockára vágott csirkemellet és fehéredésig sütjük. Hozzáadjuk a kockára vágott paprikát, pár pillanatig pirítjuk, majd beletesszük a darabolt paradicsom konzervet, és kb. 50 ml vizet. Beletesszük a babérlevelet, és ízlés szerint a cukrot. Alaposan összekeverjük, majd kb. 20 percig lassú tűzön főzzük.
Egy csészében kimérjük a bulgurt, és ugyanannyi vizet, majd az ételhez adjuk. Alaposan összekeverjük és lassú tűzön, pár percenként átforgatva puhára főzzük. (Fogyasztás előtt érdemes állni hagyni egy kicsit, hogy a bulgur alaposan magába tudja szívni a nedvességet.)
Energia: 1604 kcal
Fehérje: 116 g
Zsír: 54 g
Szénhidrát: 149 g
Egészségükre!