Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Az Eminescu utca felújítása és egy haszontalanná vált tábla is szóba került az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2018. június 28. 13:45
Az Eminescu utca felújítása és egy haszontalanná vált tábla is szóba került az interpellációs órában
A képviselő-testület június 28-i ülésén elhanyagolt ingatlanokról is tárgyaltak

Szokatlanul rövidre sikeredett a város képviselő-testületének interpellációs órája június 28-án, de annál fontosabb témákat érintettek a polgármesteri hivatal dísztermében: Durkó Károly útfelújításokról kérdezett, Kiss Tamásné egy már haszontalanná vált tábláról érdeklődött, Csengeri Lajos pedig egy gazdátlan, rossz állapotú ingatlanról interpellált.

a képviselő-testület június 28-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre) tárta kérdéseit a testület elé: először az Eminescu utca felújításáról kérdezett, amelynek felújítása egy ideig szépen haladt, de most úgy tűnik, hogy abbahagyták a munkálatokat. Emlékezete szerint az ütemterv szerint május 30-a volt az átadási határidő.

A felvetésre Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője válaszolt, mint mondta, a járda- és útfelújítást meg kellett előzze az ivóvízvezeték kiváltása és a hírközlési szolgáltatók kábeleinek „védelembe helyezése”. Az egyik szolgáltatót még februárban keresték meg, azonban tájékoztatást csak június 4-én adott arról, hogy a kivitelező megkezdheti az említett „védelembe helyezést”. Ez a csúszás oka, amiről nem a kivitelező tehet. 

Szerződés szerint a kivitelezés határideje augusztus 3. A kivitelező úgy tájékoztatta az önkormányzatot, hogy az aszfaltozást július 9-én szeretnék elkezdeni, emiatt két-három napig le lesz zárva az utca érintett szakasza. Még azon a héten igyekeznek elvégezni az egyéb járulékos munkálatokat is, így előreláthatólag a július 16-i héten már át lehet adni a forgalomnak a teljes útszakaszt.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester hozzátette, fontosnak tartja megemlíteni, hogy az Invitelről van szó, hiszen számos egyéb beruházásnál is probléma volt a szolgáltatóval.

Durkó Károly második kérdése a várost elkerülő út állapotára vonatkozott. Kiemelte, hogy egyre rosszabb állapotban van az út, főleg a Lidl áruház melletti kihajtótól az Eleki úti körforgalomig tartó részen.

A polgármester megerősítette, hogy valóban rendkívül rossz az elkerülő út, 2013-ban baleset is történt azon a szakaszon. A Magyar Közút Zrt.-vel történt számos levélváltás után, illetve Kovács József országgyűlési képviselő és Vantara Gyula, a megye akkori fejlesztési biztosa közbenjárására, az útszakasz bekerült a megye közútfejlesztési programjába.

Megtudtuk, hogy a felújítás kivitelezése július 16-án indul a Szabadkai út és az Eleki úti körforgalom között. Újraépítik a pályaszerkezetet, majd két réteg aszfaltot kap az út, valamint újraépítik a körforgalmat is. A munkálatok körülbelül hatvan napot vesznek igénybe, a felújítás bruttó összege 443 millió forint.

A városvezető kiemelte, hogy a kamionokat a fejlesztés ideje alatt sem fogják beengedni a városba – ez néhány helyen fizikailag is lehetetlen lenne –, félpályás útzár mellett tudnak majd közlekedni.

A Botond utca és a Temesvári utca sarkán található egy felújítást jelző tábla, amelyre már nincsen szükség, hiszen véget értek a munkálatok – erről interpellált Kiss Tamásné (Fidesz). Molnár Csaba válaszából kiderült, hogy a kötelező tájékoztatás eleme volt a kihelyezett tábla, erre azonban már semmi szükség. A Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. a napokban leszereli a jelzőtáblát. Hozzátette, hogy a polgármester felvetésé miatt bejárják a város különböző projekthelyszíneit, hogy ellenőrizzék, található-e máshol is olyan tábla, amelyre már nincs szükség. Görgényi Ernő hozzátette, hogy a bejárás alkalmával ellenőrizzék a jelzőtáblákat is, hiszen városszerte több olyan közúti tábla van, amely rossz állapotú.

Utolsóként Csengeri Lajos (Jobbik) kért szót. Interpellációjának középpontjában egy Gyulaváriban, a Malom utca 6. szám alatt található ingatlan állt, amely régóta elhagyatott, így a ház és a környéke is lassan az enyészeté lesz. Mint mondta, nem tudja, hogy az ingatlan magánszemélyé-e, esetleg banki kisajátítás alatt áll, de bárki is a tulajdonos, annak kötelessége rendet tartani.

Görgényi Ernő elmondta, hogy a közterület-felügyelő már egy hónapja felszólította a tulajdonost, a részletekről pedig Ködmönné dr. Lipták Anna, az igazgatási osztály vezetője számolt be.

Megtudtuk, hogy a problémát alapvetően két részre kell bontani: az ingatlan előtti közterületről egy önkormányzati rendelet rendelkezik, amely alapján az úttestig terjedő területről az ingatlan használójának kell gondoskodnia.

A tulajdonost, a szóban forgó ingatlan esetében is, felszólították ennek a teljesítésére, azonban a levél június 26-án visszaérkezett az önkormányzathoz. A tulajdonost 100 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal lehet sújtani. Azonban az ingatlanra jelentős összegű, követeléskezelő javára bejegyzett teher és elidegenítési, valamint terhelési tilalom van bejegyezve, valószínűleg a bírságolás nem lenne eredményes.

Elrendelhető a területre kényszerkaszálás, amelynek a költségét rá lehet terhelni a tulajdonosra, de a parlagfűvel szennyezett területek esetén a központi költségvetésből is megigényelhető a munkálatok ára.

Az ingatlanok kerítésen belüli részénél attól függ az eljárás rendje, hogy az adott terület parlagfűvel szennyezett-e vagy sem. Ha igen, és az ingatlan tulajdonosa nem tesz eleget a védekezési kötelezettségeinek, akkor a jegyző minden év június 1-től elrendelheti a kényszerkaszálást, amelynek költségét szintén az tulajdonos köteles viselni.

Az ingatlant az építéshatósági osztály is megvizsgálta. Kocsisné Zanócz Margit osztályvezető úgy fogalmazott, hogy olyan intézkedésre okot adó körülményt, amely életveszélyre vagy balesetveszélyre utalt volna, nem tapasztaltak a helyszínen.

Alt Norbert (Fidesz) alpolgármester hozzátette, hogy a saját választókörzetében nagyjából egy hónappal ezelőtt végeztek egy felmérést az elhagyatott ingatlanokról. Kiderült, hogy csak abban a körzetben 30-40 olyan ház van, amely hasonló állapotban van, mint a Gyulaváriban található. Ez városi szinten körülbelül 300–400 ingatlant jelenthet. Az alpolgármester azt kérte, folyamatosan menjenek a figyelmeztetések, hogy ne kerüljenek az ingatlanok olyan rossz állapotba, mint az interpellációban is szereplő ház.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)