Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A faeper

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. június 10. 10:00
A faeper
Csökkenti a rák kockázatát, javítja a vércukor-szintet

képünk illusztráció

Forrás: Fitoterapiakalauz.hu

„Este van, este van: kiki nyúgalomba!

Feketén bólingat az eperfa lombja,”

/Arany János: Családi kör/

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. Mára már a maradványai is eltűnőben vannak, csupán néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért.

Az eperfának két faja ismert, a fehér (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete sokkal aromásabb.

Gyümölcs kiváló ásványi anyag- (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitaminforrás (B2, B3, C-vitamin). Az eperfafélék termései gazdag flavonoidforrások, melyek kiváló antioxidánsok.

A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök gazdagok antocianidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, mint a fehér színű gyümölcs, valamint értékes pektinforrások. A fehér gyümölcsben viszont magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik. (Egy texasi tanulmány szerint a benne lévő resveratrol egy olyan természetes fenol, mely a legtöbb típusú daganattal szemben felveszi a harcot.)

A szabadgyökök semlegesítése a szervezetben nagyon fontos, hiszen szinte az összes krónikus megbetegedésben a szív- és érrendszer betegségeinél, a rákos megbetegedéseknél és az ízületi gyulladásban szerepük van az igen reakcióképes, káros gyököknek.

A kutatások szerint az eperfa különösen a fehér eperfa levele is igen hasznos, olyan összetevőket tartalmaz, melyek segítenek normalizálni a vércukor-szintet.

A gyümölcs nyersen is fogyasztható. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, a fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas.

Az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében.

 

Epres túrókrém

Hozzávalók:

25 dkg túró

2-3 dl natúr joghurt

15-20 dkg fekete eper

stevia, méz vagy nádcukor

vanília

mentalevél a díszítéshez

 

Elkészítés:

Az eper egyik felét pürésítjük.

A túrót a joghurttal elkeverjük, és édesítjük kedvünk szerint steviával, mézzel vagy nádcukorral. Ízesítjük vaníliával. Pohárba rétegezzük a gyümölccsel, és a tetejét meglocsoljuk a pürésített eperrel.

 

Energia:   736 kcal

Fehérje:    46 g

Zsír:       24 g

Szénhidrát: 74 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)