képünk illusztráció
Forrás: Fitoterapiakalauz.hu
„Este van, este van: kiki nyúgalomba!
Feketén bólingat az eperfa lombja,”
/Arany János: Családi kör/
Az Osztrák-Magyar Monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. Mára már a maradványai is eltűnőben vannak, csupán néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért.
Az eperfának két faja ismert, a fehér (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). A fehér faeper íze semlegesebb, egyszerűen édes, a fekete sokkal aromásabb.
Gyümölcs kiváló ásványi anyag- (K, Ca, Na, Mg, Fe, Zn), vitaminforrás (B2, B3, C-vitamin). Az eperfafélék termései gazdag flavonoidforrások, melyek kiváló antioxidánsok.
A sötétebb színű eperfa-gyümölcsök gazdagok antocianidokban, karotinoidokban, és több rostot tartalmaznak, mint a fehér színű gyümölcs, valamint értékes pektinforrások. A fehér gyümölcsben viszont magasabb a fenoltartalom, és a legmagasabb szabadgyök-fogó aktivitással rendelkezik. (Egy texasi tanulmány szerint a benne lévő resveratrol egy olyan természetes fenol, mely a legtöbb típusú daganattal szemben felveszi a harcot.)
A szabadgyökök semlegesítése a szervezetben nagyon fontos, hiszen szinte az összes krónikus megbetegedésben a szív- és érrendszer betegségeinél, a rákos megbetegedéseknél és az ízületi gyulladásban szerepük van az igen reakcióképes, káros gyököknek.
A kutatások szerint az eperfa különösen a fehér eperfa levele is igen hasznos, olyan összetevőket tartalmaz, melyek segítenek normalizálni a vércukor-szintet.
A gyümölcs nyersen is fogyasztható. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, a fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre, a fekete eperfáé gyümölcsborkészítésre is alkalmas.
Az eperfa termésének fogyasztása, legyen az a fehér, a piros vagy a fekete színű gyümölcs, jelentősen gazdagíthatja étrendünket, és igen fontos szerepe lehet a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozásban és egészségünk megőrzésében.
Epres túrókrém
Hozzávalók:
25 dkg túró
2-3 dl natúr joghurt
15-20 dkg fekete eper
stevia, méz vagy nádcukor
vanília
mentalevél a díszítéshez
Elkészítés:
Az eper egyik felét pürésítjük.
A túrót a joghurttal elkeverjük, és édesítjük kedvünk szerint steviával, mézzel vagy nádcukorral. Ízesítjük vaníliával. Pohárba rétegezzük a gyümölccsel, és a tetejét meglocsoljuk a pürésített eperrel.
Energia: 736 kcal
Fehérje: 46 g
Zsír: 24 g
Szénhidrát: 74 g
Egészségükre!