Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A cseresznye

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. május 27. 10:00
A cseresznye
Tisztít, méregtelenít, és vízhajtó hatása is van

képünk illusztráció

Forrás: Sci-news.com

Május második felétől már érik sokunk nagy kedvence, a cseresznye. Piros héja és húsa antociánban gazdag, kiváló antioxidáns. A gyümölcs kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és lassítják az öregedést.

A cseresznye lebontja a kötőszövetet károsító enzimeket, így azok nem sérülnek. Helyreállítja a szervezetünk savbázisegyensúlyát. Tisztít, méregtelenít, és vízhajtó hatása van. Magas rosttartalma miatt a makacs székrekedés esetén is jótékony hatású.

A cseresznye 75-80 százaléka víz, alig van benne zsír. Sok A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, van benne folsav, pantoténsav, niacin, biotin, de viszonylag magas a kálium és a vastartalma is.

Az ókorban az istenek eledelének tartották, Japánban ünnepet tartanak a tiszteletére, a cseresznye ugyanis a fiatalság és a megújulás jelképe.

A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó és fogyasztó teakeverékek fontos alkotórésze. A cseresznyét karcsúsító gyümölcsnek is hívjuk, mivel már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe.

Mindezen hatásai természetesen nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban.

Felhasználhatjuk desszertek, köretek készítéséhez.

 

Cseresznyés muffin

Hozzávalók (6 adag)

2 tojás

1 dl tej

1 dl natúr joghurt

0,75 dl olaj

1 teáskanál vaníliakivonat

32 dkg liszt

3 teáskanál sütőpor

1/4 teáskanál szódabikarbóna

1/4 teáskanál só

1/2 teáskanál fahéj

10 dkg cukor

20 dkg kimagozott cseresznye

5 dkg csokilencse

 

Elkészítés:

Külön tálkába összekeverjük a tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat és a vaníliát, egy másik a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a cukrot. A száraz összetevőkhöz öntjük a nedves keveréket, és összekeverjük. Legvégül hozzákeverjük a cseresznyét és a csokilencsét. Muffinformába kanalazzuk a masszát, és 20 perc alatt megsütjük.

Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

 

Energia:   2950 kcal

Fehérje:     60 g

Zsír:       114 g

Szénhidrát: 408 g

 

Cseresznyés pohárkrém

Hozzávalók (2 adag):

A krémhez:

10 dkg cseresznye

1 dl habtejszín

6 evőkanál natúr joghurt

1 evőkanál tejföl

1 evőkanál citromlé

3 evőkanál xilit

A tetejére: 

2 dkg cseresznye (4 szem száras cseresznye)

 

Elkészítés:

A habbá vert tejszínhez óvatosan hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt, a citromlevet és a nyírfacukrot. A friss cseresznyét kimagozzuk, és a joghurtos habba forgatjuk. A krémet poharakba adagoljuk, a tetejét a száras cseresznyékkel díszítjük, és hűtőbe tesszük fogyasztásig.

 

Energia:   520 kcal

Fehérje:     8 g

Zsír:       37 g

Szénhidrát: 51 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)