Május második felétől már érik sokunk nagy kedvence, a cseresznye. Piros héja és húsa antociánban gazdag, kiváló antioxidáns. A gyümölcs kitűnő forrása a bioflavonoidoknak, melyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket, és lassítják az öregedést.
A cseresznye lebontja a kötőszövetet károsító enzimeket, így azok nem sérülnek. Helyreállítja a szervezetünk savbázisegyensúlyát. Tisztít, méregtelenít, és vízhajtó hatása van. Magas rosttartalma miatt a makacs székrekedés esetén is jótékony hatású.
A cseresznye 75-80 százaléka víz, alig van benne zsír. Sok A-, B-, és C-vitamint tartalmaz, van benne folsav, pantoténsav, niacin, biotin, de viszonylag magas a kálium és a vastartalma is.
Az ókorban az istenek eledelének tartották, Japánban ünnepet tartanak a tiszteletére, a cseresznye ugyanis a fiatalság és a megújulás jelképe.
A cseresznye szára nyálkaoldó, vizelethajtó és fogyasztó teakeverékek fontos alkotórésze. A cseresznyét karcsúsító gyümölcsnek is hívjuk, mivel már a bélben képes semlegesíteni a zsírokat, így azok nem tudnak bejutni a vérbe.
Mindezen hatásai természetesen nyersen fogyasztva érvényesülnek a legjobban.
Felhasználhatjuk desszertek, köretek készítéséhez.
Cseresznyés muffin
Hozzávalók (6 adag)
2 tojás
1 dl tej
1 dl natúr joghurt
0,75 dl olaj
1 teáskanál vaníliakivonat
32 dkg liszt
3 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál fahéj
10 dkg cukor
20 dkg kimagozott cseresznye
5 dkg csokilencse
Elkészítés:
Külön tálkába összekeverjük a tojást, a tejet, a joghurtot, az olajat és a vaníliát, egy másik a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót, a fahéjat és a cukrot. A száraz összetevőkhöz öntjük a nedves keveréket, és összekeverjük. Legvégül hozzákeverjük a cseresznyét és a csokilencsét. Muffinformába kanalazzuk a masszát, és 20 perc alatt megsütjük.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Energia: 2950 kcal
Fehérje: 60 g
Zsír: 114 g
Szénhidrát: 408 g
Cseresznyés pohárkrém
Hozzávalók (2 adag):
A krémhez:
10 dkg cseresznye
1 dl habtejszín
6 evőkanál natúr joghurt
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál citromlé
3 evőkanál xilit
A tetejére:
2 dkg cseresznye (4 szem száras cseresznye)
Elkészítés:
A habbá vert tejszínhez óvatosan hozzákeverjük a joghurtot, a tejfölt, a citromlevet és a nyírfacukrot. A friss cseresznyét kimagozzuk, és a joghurtos habba forgatjuk. A krémet poharakba adagoljuk, a tetejét a száras cseresznyékkel díszítjük, és hűtőbe tesszük fogyasztásig.
Energia: 520 kcal
Fehérje: 8 g
Zsír: 37 g
Szénhidrát: 51 g
Egészségükre!