Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A papaja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2018. április 15. 10:00
A papaja
Emésztési problémák megszüntetésére, epe- és májproblémák orvoslására is alkalmas

képünk illusztráció

Forrás: girlcooksworld.com

Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik, de mára az egész világon ismert növény a papaja. A súlya fajtájától függően akár több kilogrammos is lehet, de a Magyarországon kapható gyümölcs súlya általában legfeljebb fél kiló körüli.

Nagyon lédús gyümölcs, 90 százaléka víz. Jelentős az A-vitamin-tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, csaknem 20-féle aminosavat, B-, C- és E-vitamint, kalciumot, vasat is kimutattak benne.

A papaja termésének húsos részei tejszerű anyagot tartalmaznak, az ebből kinyert fehérjebontó enzimet húspuhítóként, sörstabilizálóként, továbbá a gyógyászatban emésztést elősegítő gyógyszerek készítésére használják.

A héja élvezhetetlen, azt el kell távolítani, a gyümölcs húsa ehető, a magjai viszont nagyon csípősek. A papaja nyersen is fogyasztható, gyümölcssalátába is teszik, de más jellegű saláta hozzávalója is lehet. Püré formájában krémek és italok készítéséhez használható, párolva köret, befőzve kompót vagy lekvár alapanyaga lehet. Ha kettévágva citromlevet facsarunk a húsára, dinnyeként fogyasztható, kikanalazva a héjból.

Fogyasztását cukorbetegeknek, fruktózérzékenyeknek, emésztési problémák (így székrekedés, savhiány, puffadás, teltségérzet) megszüntetésére, epe- és májproblémák orvoslására, valamint kiadós lakomákat kedvelők számára javasolják.

A gyümölcs héját különböző bőrproblémák, kiütések, leégés kezelésére használják.

 

Narancsos papajaital

Hozzávalók (3 adag):

4 dl narancslé

40 dkg papaja

1 teáskanál méz

 

Elkészítés:

A papaját meghántjuk, a magokat kikaparjuk, a húsát durva kockákra vágjuk, majd a narancslével és a mézzel együtt mixerrel pürésítjük. Poharakba öntjük, és azonnal tálaljuk.

 

Egészségünkre!

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)