Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Ahol az ízek a régiek”, ott jó helyen van az ICOMOS-díj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. március 21. 15:00
„Ahol az ízek a régiek”, ott jó helyen van az ICOMOS-díj
Belelapozunk a Százéves vendégkönyvébe

Sorozatunk címét a Százéves (Reinhardt) cukrászda vendégkönyvéből kölcsönöztük (majd alkalmazkodva mai bejegyzésünk tárgyához, kiegészítettük egy félmondattal). Az aranybetűs, keményfedeles zöld kötet a fizetővendégek 1954 és 1968 közötti bejegyzéseinek gyűjteménye, s a régiek közül sajnos az egyetlen, amely a Békés Megyei Levéltárban megőrződött az utókornak.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A gyulai Almásy-kastély felújítóinak 2017-ben adományozott ICOMOS-díjról jutottak eszembe a Százéves vendégkönyvének azon bejegyzései, amelyekben a vendég nem a habcsók mennyei ízvilágát és a példás kiszolgálást értékelte, de még csak nem is a pincér rövidnadrágját (amiként erről korábbi posztjainkban tájékoztattuk sorozatunk olvasóit), hanem magát a helyet, a kis ékszerdobozt.

No meg a városvezetőség arra irányuló igyekezetét, hogy műemlék épületeinknek visszaadja régi fényét, kortól és társadalmi rendszertől függetlenül.

Jóllehet a felújítások, de főként a szakszerűek jóval azután kezdődtek, hogy a cukrászda emlékfüzetébe bekerültek az utolsó sorok, felemelő érzés tudni, hogy igen, Gyulán mindig is adtak a minőségre, megbecsülték a valódi értékeket.

Ezekhez a gondolatokhoz lapoztunk vissza legutóbb egy 1956 körül tevékenykedő grafomán budapesti műépítész jóvoltából, miután felkerült az ICOMOS-tábla kastélyunk falára:

             Boldog vagyok, hogy itt értékelik a műemlékeket, sőt, ápolva és restaurálva azokat fenntartják a jövő nemzedékének is. Szeretném, ha unokáink is elbeszélgetnének a múltról ebben a kedves, patinás cukrászdában.

Egy évvel később pedig ezt írta be valaki a vendégkönyvbe:

            Az ország minden műemlékére ilyen hozzáértéssel és féltő szeretettel kellene vigyázni.

Mi is ugyanezeket kívánjuk mindnyájunknak.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)