képünk illusztráció
Forrás: Thehealthsite.com
A búzacsírát már nagyapáink és nagyanyáink is ismerték és előszeretettel fogyasztották nyersen, vagy salátába keverve.
A csíráztatás során aktiválódó enzimek hatására, a szervezetünk számára könnyen hasznosítható, gazdag ásványi anyag-, szénhidrát-, esszenciális aminosav- és zsírösszetétel alakul ki. Elsőként a magas E-vitamin, kálium, foszfortartalom emelendő ki, de a vas, cink, B1-, B2-, B6-vitamin, folsav, biotin, króm, magnézium, kalcium mennyisége sem lebecsülendő.
A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet.
A búzacsíra kiváló méregtelenítő, segíti az emésztést, tisztítja a májat, gyógyítja a gyulladásokat, jó hatással van a hormonok működésére. Erősíti az idegrendszert, szabályozza a vérnyomást, reuma, ízületi bántalmak esetén is segít.
Antioxidáns hatású, segíti szervezetünket a szabadgyökök elleni harcban (immunerősítő). A búzacsíra gátolja a daganatos sejtek életben maradását, ezért kiemelkedő szerepe van a daganatos betegségek megelőzésében és gyógyításában.
Saláták, szendvicsek, főtt gabonaételek, levesek, főzelékek, párolt zöldségek és húsos ételek, valamint tésztafélék vitamin- és ásványianyag tartalmát növelhetjük friss vagy szárított csíranövények hozzáadásával.
Édeskés íze miatt kiváló kiegészítője lehet a reggeli müzlinek, keverhetjük kefirbe, joghurtba, zöldség- vagy gyümölcsalapú turmixokba. Dúsíthatunk vele a margarint, a vajat, a különböző szendvics- és uzsonnakrémeket.
Búzacsírás saláta
Hozzávalók:
1 fej friss jégsaláta
1 marék búzacsíra
2-3 szál sárgarépa
egy közepes alma
durvára vágott dióbél
olívaolaj
balzsamecet
Elkészítés:
Az almát meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, majd gyufaszál-vékony hasábokra. Miután összevágtuk, csepegtessünk rá néhány csepp citromlevet, nehogy megbarnuljon. A sárgarépát is vágjuk vékony csíkokra, és keverjük az almához. A jégsalátát tépkedjük apróbb darabokra, tegyük egy tálba, és keverjük hozzá a búzacsírát. Öntözzük meg egy kevés olívaolajjal, néhány csepp balzsamecettel, és keverjük jól el. Tálaláskor a tányérra először a salátás-csírás keveréket tegyük, erre halmozzuk az almás-répás csíkokat, végül szórjuk meg a vágott dióbéllel. (Bármilyen más zöldség felhasználható.)
Energia: 1027 kcal
Fehérje: 27,1 g
Zsír: 73,1 g
Szénhidrát: 57,5 g
Gyümölcstorta csírával
Hozzávalók:
22,5 dkg liszt
12 dkg vaj
1 evőkanál cukor
1 csipet só
0,5 dl víz
50 dkg vegyes gyümölcs
4 evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál barnacukor
4 evőkanál búzacsíra
1 citrom héja reszelve
őrölt fahéj és szegfűszeg
Elkészítés:
Fontos, hogy minden hozzávaló hideg legyen! A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzátesszük a cukrot és a sót. A vizet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát (előfordulhat, hogy nem kell az egész megadott mennyiség, ezért ne tegyük bele az egészet egyszerre). Akkor van kész a tészta, ha már nem ragad a kezünkhöz és az edény falához. Ezután hűtőbe tesszük pihenni minimum 1 órára.
A hűtőből kivéve pici várakozás után kerekre nyújtjuk, és egy 25 cm-es kapcsos sütőpapírral kibélelt tortaformába tesszük úgy, hogy az oldalára is jusson tészta kb. 3–4 cm magasan. Az alját megszurkáljuk villával és megszórjuk búzacsírával. A gyümölcsöket összekeverjük egy tálban a cukorral, fahéjjal, keményítővel, citromhéjjal és a tortaformába öntjük. 170°C-on 45–50 percet sütjük. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából, és rácsra tesszük hűlni.
Energia: 1884 kcal
Fehérje: 44,5 g
Zsír: 4,2 g
Szénhidrát: 492 g
Egészségükre!