Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A játszótéri vandálok mellett egy országos kezdeményezés is szóba került az interpellációs órában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2018. január 25. 13:45
A játszótéri vandálok mellett egy országos kezdeményezés is szóba került az interpellációs órában
A gyulai képviselő-testület január 25-i ülésén egy kápolna és a Tiborc utca rossz állapota is téma volt

Gyula város képviselő-testülete a megszokott menetrend szerint, az interpellációs órával kezdte ülését január 25-én. Szabó Károly a gyulavári kastélypark és játszótér vandáljairól hozott egy témát, Durkó Károly pedig a Kálvária domb kápolnájának ügyét, valamint egy országos kezdeményezést tárt a testület elé. Szalai György egy lakossági megkeresés alapján érdeklődött a Béke sugárút vadgesztenye fáiról, Kiss Szabolcs pedig a Tiborc utca kátyúiról interpellált.

szabó károly kastélykerti vandálokról beszélt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az ülésen elsőként Szabó Károly (Fidesz) kapott szót: a képviselő a gyulavári kastély és a játszótér rongálóiról interpellált. Mint mondta, a vandálok összetörtek egy pagodát a kastélykertben, valamint a játszóteret is vállalhatatlan állapotban hagyták maguk után. A kérdése arra irányult, hogy lehetne-e térfigyelő kamerát kihelyezni a területre.

Molnár Csaba osztályvezető válaszából kiderült, hogy felvették a kapcsolatot a város térfigyelő rendszerének üzemeltetőjével, akivel már helyszíni bejárást is tartottak, már csak az árajánlatra várnak.

A Kálvária dombon álló kápolna katasztrofális állapotára hívta fel a figyelmet Durkó Károly (Gyulai Városbarátok Köre). Elmondása szerint a szobrok és oszlopok is egyre rosszabb állapotban vannak, az egyik ott található domborművet pedig valaki megpróbálta lefeszíteni a falról. Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester azt válaszolta, hogy személyesen is járt a helyszínen, az ő meggyőződése az, hogy nem annyira súlyos a helyzet, mint azt a képviselő mondja.

durkó károly a kálvária dombról beszélt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elhangzott, hogy a kápolna a katolikus egyház tulajdonában van. Az egyház már több renoválási munkálatot is tervbe vett. A szobrok állapotával kapcsolatban annyit mondott a városvezető – ezt pedig Béres István főépítész is megerősítette –, hogy nem volna jó ötlet mesterséges környezetbe helyezni azokat, hiszen az eredeti helyükön maradtak meg abban az állapotban, ahogyan ma is láthatóak.

A képviselő második interpellációja egy lakossági megkeresés alapján fogalmazódott meg benne: mint mondta, van egy országos kezdeményezés, az Óvári András által alapított Vigyél Haza Alapítvány szervezésében. A szervezethez bárki csatlakozhat, tevékenységük lényege pedig az, hogy mikrochip leolvasókat telepítenek városszerte. Ezeket bárki igénybe vehet, így nagyobb eséllyel jutnak haza az elkóborolt állatok. Dr. Lipták Anna osztályvezető elmondta, hogy felvették az alapítvány vezetőjével a kapcsolatot, akitől megtudták, hogy a kezdeményezés már három éve sikeresen működik Budapesten.

Elmondta, az önkormányzatnak és a szervezetnek kötnie kell egy együttműködési megállapodást, hogy elindulhasson a projekt. Megtudtuk továbbá, hogy egy leolvasó 25 ezer forintba kerül, öt ilyen eszközzel lefedhető az egész város. Görgényi Ernő hozzátette, hogy kitűnő kezdeményezésnek tartja az ötletet, a csatlakozásnak pedig semmi akadályát nem látja.

szalai györgy a béke sugárúti fákról kérdezett

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szalai György (Gyulai Városbarátok Köre) szintén lakossági megkeresés kapcsán érdeklődött a Béke sugárúti fasor esetleges kivágásáról. A polgármester szerint nagy felelősség a város zöld felületének rendben tartása, de kiváló szakemberek dolgoznak ezen a területen.

Szászné dr. Várkonyi Adrienn, városi főkertész válaszából kiderült, hogy a 2017-es év végén kaptak egy jelzést a tűzoltóságtól, miszerint a Béke sugárút és az Erdélyi Sándor utca találkozásánál szélcsendes időben, minden előjel nélkül dőlt ki egy vadgesztenyefa. A sugárút fasora helyi védelem alatt, ezért egy munkacsoportot hoztak létre, amely megfelelő szakértői vizsgálatoknak vetheti alá a fákat, csak ezek után tudnak döntést hozni a kérdésről.

Utolsóként Kiss Szabolcs (Fidesz) interpellált. A képviselő a románvárosi Tiborc utca problémáját vetette fel: elmondása szerint az utca aszfaltját az ősszel kátyúzták, de ez csak átmeneti megoldásnak volt jó, hiszen a szakasz tele van lyukakkal. Görgényi Ernő szerint ennek az utcának is régóta tervbe van véve a felújítása, keresik is a pályázatokat, de egyelőre nem volt megfelelő lehetőség. A városvezető hozzátette, utólagos munkálatokra is van lehetőség, a Gyulai Közüzemi Nonprofit NKft. fel fogja mérni, hogy mindennek hogyan érdemes nekifogni.

kiss szabolcs a tiborc utcát kátyúztatja újra

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)