Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Feltárják a németvárosi olvasókör hagyományait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2018. január 25. 15:45
Feltárják a németvárosi olvasókör hagyományait
Az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. egyedülálló programot indít

Közösségfejlesztő, a helyi identitástudatot erősítő programot indít az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. – tudtuk meg A Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése elnevezésű mintaprojekt január 25-ei nyitórendezvényén az Erkel Ferenc Emlékházban. 

kovács anett a projekt lényegét foglalta össze a vendégeknek

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Elsőként Fábián Tamás kommunikációs vezető köszöntötte a vendégeket, majd – Tóth Márton harmonika előadása után – Kovács Anett történész foglalta össze, hogy miről is szól a program. A projekt a Széchenyi 2020 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Cselekvő  közösségek-aktív közösségi szerepvállalás” keretében valósul meg. A program egy mintaprojekt, hiszen mások átvehetik az alapjait, hogy az alapján valósíthassák meg a saját elképzeléseiket.

 

dézsi jános az olvasókörök tevékenységéről beszélt

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Kovács Anett elmondta, az elsődleges cél az, hogy feltárják a németvárosi olvasókör hagyományait, illetve a helyi gasztronómia, játék és ünnep értékeinek kutatása és bemutatása. Fontos része a programnak a közösségi események szervezése, a helyi intézmények és szervezetek bevonása. A történész kiemelte, hogy az összegyűjtött anyagot megjelentetik online és nyomatott formában is, valamint tervezik egy tudástár és egy kalendárium kialakítását.

A bibliotéka szerepét foglalta össze röviden Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója. Mint mondta, elsődlegesen a kutatásban és rendszerezésben tud segítséget nyújtani a könyvtár, nem utolsó sorban pedig a gyűjtött anyagok bemutatásában és programok szervezésében, lebonyolításában.

 

pocsajiné fábián magdolna a közösségfejlesztési módszerekről számolt be röviden

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az igazgató az olvasókörök tevékenységeiről is tartott egy rövid előadást. Elmondta, hogy a könyvek és újságok járatása mellett gyakori volt az oktató, ismeretterjesztő előadások tartása az ifjúságnak, de részt vettek szervezett bálokon, táncos eseményeken, valamint protokoll feladatokat is elláttak.

A projektnyitó esemény végén Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének titkára értekezett a közösségfejlesztési módszerekről, majd teával és tradicionális német süteménnyel kínálták a vendégeket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)