Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Készülődés az ünnepre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. december 17. 10:00
Készülődés az ünnepre
Ajándékötletek karácsonyra

képünk illusztráció

Forrás: Flashlarevista.com

Néhány nap múlva elérkezik karácsony. Lázasan készülődünk az ünnepre, az üzleteket járjuk, hogy ajándékokat és a vacsora hozzávalóit megvásároljunk. Még van idő, hogy ne az utolsó napra maradjon minden. A következő ünnepváró süteményeket az aszalt gyümölcsök és olajos magvak miatti magas vitamintartalmukért ajánlom figyelmükbe. Celofánba csomagolva akár karácsonyi ajándék is lehet, aminek biztos nagy sikere lesz.

 

Aszalt szilvás, mogyorós adventi koszorú

Hozzávalók:

A tésztához:

38 dkg liszt

1 csomag szárított élesztő

5 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

1 tojás

2 dl tej

5 dkg vaj vagy margarin

 

A töltelékhez:

25 dkg aszalt szilva

15 dkg darált mogyoró

10 dkg cukor

1 teáskanál őrölt fahéj

1 tojás

1 tojásfehérje

75 ml rum vagy tej

 

A kenéshez:

1 tojássárgája

1 evőkanál tej

 

Elkészítés:

A szilvákat megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. Egy keverőtálba beletesszük a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Alaposan összekeverjük, majd egy külön tálba összekeverjük az élesztőt és a lisztet, és ezt is a többi összetevőhöz adjuk. Mindezt jó alaposan összegyúrjuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk, és valamilyen karácsonyi motívumos szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát visszarakjuk a többihez, majd az egészből hengert formálunk, és egy gyúródeszkán ezt is kinyújtjuk négyszög alakúra. Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét, a rumot (vagy a tejet), majd a kinyújtott tésztára kenjük, és rászórjuk a szilvát. A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk. A tojássárgáját tejjel elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát, majd a kiszaggatott tésztákat az összetekert tészta tetejére rakjuk. Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük, és már kész is az ehető adventi koszorú.

 

Energia:   4518 kcal

Fehérje:     92 g

Zsír:     167,3 g

Szénhidrát: 649 g

 

Fahéjas korong

Hozzávalók:

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

20 dkg margarin

1 tojás

2 dkg étcsokoládé

12 dkg cukor

1 kiskanál őrölt fahéj

10 dkg étcsokoládé

 

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojással, az őrölt fahéjjal, a reszelt csokoládéval és az olvasztott (de nem forró) margarinnal omlós tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a korongokat gőz felett megolvasztott étcsokoládéba mártjuk. Ha a csoki megdermedt, máris kínálhatjuk.

 

Energia:   3741,4 kcal

Fehérje:    44,64 g

Zsír:         210 g

Szénhidrát: 394,7 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)