képünk illusztráció
Forrás: Flashlarevista.com
Néhány nap múlva elérkezik karácsony. Lázasan készülődünk az ünnepre, az üzleteket járjuk, hogy ajándékokat és a vacsora hozzávalóit megvásároljunk. Még van idő, hogy ne az utolsó napra maradjon minden. A következő ünnepváró süteményeket az aszalt gyümölcsök és olajos magvak miatti magas vitamintartalmukért ajánlom figyelmükbe. Celofánba csomagolva akár karácsonyi ajándék is lehet, aminek biztos nagy sikere lesz.
Aszalt szilvás, mogyorós adventi koszorú
Hozzávalók:
A tésztához:
38 dkg liszt
1 csomag szárított élesztő
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só
1 tojás
2 dl tej
5 dkg vaj vagy margarin
A töltelékhez:
25 dkg aszalt szilva
15 dkg darált mogyoró
10 dkg cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 tojás
1 tojásfehérje
75 ml rum vagy tej
A kenéshez:
1 tojássárgája
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A szilvákat megtisztítjuk, majd apró darabokra vágjuk. Egy keverőtálba beletesszük a vaníliás cukrot, a sót, a cukrot, a tojást és a tejet. Alaposan összekeverjük, majd egy külön tálba összekeverjük az élesztőt és a lisztet, és ezt is a többi összetevőhöz adjuk. Mindezt jó alaposan összegyúrjuk, majd egy barack nagyságú tésztát kinyújtunk, és valamilyen karácsonyi motívumos szaggatóval kiszaggatjuk. A megmaradt tésztát visszarakjuk a többihez, majd az egészből hengert formálunk, és egy gyúródeszkán ezt is kinyújtjuk négyszög alakúra. Ezután összekeverjük a mogyorót, a cukrot, a fahéjat, a tojást, a tojásfehérjét, a rumot (vagy a tejet), majd a kinyújtott tésztára kenjük, és rászórjuk a szilvát. A tésztát felgöngyöljük, majd egy tepsibe rakjuk. A tojássárgáját tejjel elkeverjük, és ezzel kenjük meg a tésztát, majd a kiszaggatott tésztákat az összetekert tészta tetejére rakjuk. Megvárjuk, amíg egy kicsit megkel, majd közepes fokozaton kb. 30-40 percig sütjük, és már kész is az ehető adventi koszorú.
Energia: 4518 kcal
Fehérje: 92 g
Zsír: 167,3 g
Szénhidrát: 649 g
Fahéjas korong
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 csomag sütőpor
20 dkg margarin
1 tojás
2 dkg étcsokoládé
12 dkg cukor
1 kiskanál őrölt fahéj
10 dkg étcsokoládé
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral, a cukorral, a tojással, az őrölt fahéjjal, a reszelt csokoládéval és az olvasztott (de nem forró) margarinnal omlós tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és előmelegített sütőben közepes lángon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütőből kivéve a korongokat gőz felett megolvasztott étcsokoládéba mártjuk. Ha a csoki megdermedt, máris kínálhatjuk.
Energia: 3741,4 kcal
Fehérje: 44,64 g
Zsír: 210 g
Szénhidrát: 394,7 g
Jó étvágyat!