KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ
Forrás: Livestrong.com
A kivi itthon igazi téli gyümölcs, ilyenkor viszonylag olcsón juthatunk hozzá. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, K-vitamint és antioxidánsokat. Különösen gazdag káliumban.
A kivi a benne található C-vitaminnak köszönhetően serkenti a kollagéntermelést, valamint antioxidánstartalma miatt segít regenerálni a károsodott sejteket és szöveteket. Magas rost- és káliumtartalma miatt javítja a szív- és érrendszer működését, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét is. A sok kálium ráadásul csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának veszélyét is azáltal, hogy képes csökkenteni a vérnyomást, így leveszi a terhet a szívünkről. A gyümölcs magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést, és a renyhe bélműködést is képes fokozni, így a székrekedésre is kiváló megoldást jelenthet.
Minden nap érdemes 2-3 kivit elfogyasztani, főleg reggel. Magas savtartalma miatt nem érdemes az esti órákban enni, mert csak megéhezünk tőle. A kivi remekül eltartható. 0°C körüli hőmérsékleten akár fél évig is jól eláll! Éretten hűtőszekrényben jól tartható akár egy hétig is, de eiléngázt termelő, érett almával összezárva nejlonzacskóban hamar megpuhul.
A kivit szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak. Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába, pépesítve gyümölcsturmixnak, valamint préselve gyümölcsitalnak is jóízű.
Nálunk kevésbé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként vagy az aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan felhasználva is kiválóan megállja a helyét, legyen az szárnyas, sertés, marha, hal vagy vadhús.
Almás-kivis csirkemell
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg csirkemellfilé
2 db alma
2 db kivi
só
bors
1 evőkanál olaj
2 db tojás
1 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt
Elkészítés:
A csirkét vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük, rétegenként karikára vágott kivi, alma megy rá, amíg el nem fogy. Fóliával letakarjuk a tálat, 220 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk. 30 perc után levesszük a fóliát. Rákenjük a 2 tojás és az 1 dl tejföl keverékét, reszelt sajttal megszórjuk, és így sütjük tovább. Párolt rizzsel tálaljuk.
Energia: 1625 kcal
Fehérje: 145 g
Zsír: 92 g
Szénhidrát: 45 g
Kivis turmix
Hozzávalók:
1db kivi
1db körte
½ db banán
1 pohár joghurt vagy kefir
Elkészítés:
A gyümölcsöket megtisztítjuk, majd a joghurttal simára turmixoljuk.
Energia: 270 kcal
Fehérje: 5 g
Zsír: 3 g
Szénhidrát: 52 g
Jó egészséget!