Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kivi

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2017. december 03. 10:00
A kivi
Magas rost- és káliumtartalma miatt javítja a szív- és érrendszer működését

 

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: Livestrong.com

A kivi itthon igazi téli gyümölcs, ilyenkor viszonylag olcsón juthatunk hozzá. Nagy mennyiségben tartalmaz B-, C-, K-vitamint és antioxidánsokat. Különösen gazdag káliumban.

A kivi a benne található C-vitaminnak köszönhetően serkenti a kollagéntermelést, valamint antioxidánstartalma miatt segít regenerálni a károsodott sejteket és szöveteket. Magas rost- és káliumtartalma miatt javítja a szív- és érrendszer működését, és csökkenti a rossz koleszterin szintjét is. A sok kálium ráadásul csökkenti a stroke és a szívinfarktus kialakulásának veszélyét is azáltal, hogy képes csökkenteni a vérnyomást, így leveszi a terhet a szívünkről. A gyümölcs magas rosttartalmának köszönhetően javítja az emésztést, és a renyhe bélműködést is képes fokozni, így a székrekedésre is kiváló megoldást jelenthet.

Minden nap érdemes 2-3 kivit elfogyasztani, főleg reggel. Magas savtartalma miatt nem érdemes az esti órákban enni, mert csak megéhezünk tőle. A kivi remekül eltartható. 0°C körüli hőmérsékleten akár fél évig is jól eláll! Éretten hűtőszekrényben jól tartható akár egy hétig is, de eiléngázt termelő, érett almával összezárva nejlonzacskóban hamar megpuhul.

A kivit szinte kizárólag nyersen fogyasztjuk, így a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok maradéktalanul hasznosulnak. Kerülhet joghurtba, gyümölcssalátába, pépesítve gyümölcsturmixnak, valamint préselve gyümölcsitalnak is jóízű.

Nálunk kevésbé ismert, hogy a kivi húsok mellett szószként vagy az aszalt gyümölcsökhöz hasonlóan felhasználva is kiválóan megállja a helyét, legyen az szárnyas, sertés, marha, hal vagy vadhús.

 

Almás-kivis csirkemell 

Hozzávalók (4 adag):

40 dkg csirkemellfilé

2 db alma

2 db kivi

bors

1 evőkanál olaj

2 db tojás

1 dl tejföl

15 dkg reszelt sajt

 

Elkészítés:

A csirkét vékony szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Olajjal kikent tűzálló tálba tesszük, rétegenként karikára vágott kivi, alma megy rá, amíg el nem fogy. Fóliával letakarjuk a tálat, 220 fokos, előmelegített sütőbe rakjuk. 30 perc után levesszük a fóliát. Rákenjük a 2 tojás és az 1 dl tejföl keverékét, reszelt sajttal megszórjuk, és így sütjük tovább. Párolt rizzsel tálaljuk.

Energia:  1625 kcal

Fehérje:   145 g

Zsír:       92 g

Szénhidrát: 45 g

 

Kivis turmix 

Hozzávalók:

1db kivi

1db körte

½ db banán

1 pohár joghurt vagy kefir

 

Elkészítés:

A gyümölcsöket megtisztítjuk, majd a joghurttal simára turmixoljuk.

 

Energia:   270 kcal

Fehérje:     5 g

Zsír:        3 g

Szénhidrát: 52 g

 

Jó egészséget!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)