Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Meskó Zsolt Szerelmem, Sárdy című egyfelvonásosa nyitotta meg a Ladics-házi estéket

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. június 30. 11:00
Meskó Zsolt Szerelmem, Sárdy című egyfelvonásosa nyitotta meg a Ladics-házi estéket
A produkciót Derzsi György előadásában nézhette meg a gyulai publikum

Megtelt a gyulai Ladics-ház udvara június 29-én, csütörtökön. A nézőközönség a Ladics-házi esték első produkcióján a 20. századi bonviván, Sárdy János életével és legszebb dalaival ismerkedhetett meg.

derzsi györgy

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Beszterczey Attila színművész fogadta és üdvözölte csütörtök este a Ladics-házba érkező nagyérdeműt. Az előadássorozat szervezője köszöntő szavaiban emlékeztetett arra, hogy a műemlék épület udvara korábban is helyet adott már irodalmi esteknek, zenés előadásoknak, és elmondta, hogy az idei rendezvényfüzérrel ezt a hagyományt szeretnék folytatni, gazdagítani.

A sorozat első fellépője a Turay Ida Színházból érkezett Derzsi György volt, aki a 20. század egyik legkedveltebb operett- és operaénekesének állított emléket Meskó Zsolt Szerelmem, Sárdy című történetének keretében. A zenés darabban a bonviván egyik képzelt rajongójának naplóján át elevenedik meg a nagykónyi születésű kántortanító felfelé ívelő karrierje, miközben szerelmi és családi drámák is kibontakoznak. Derzsi György több szereplőt alakít, hisz egyazon személyben narrátor, nagymama, férj, feleség és unoka, ám mindemellett Sárdy Jánost énekhangján is megszólal. Meskó Zsolt mesefonalja átvezet a 20. századon, a gazdasági világválságon és a jegyrendszeren, a második világháborún és a deportálásokon, felmutatja és kibontja, mekkora erejű az igaz szerelem, és ezzel szemben mennyire megbocsátó a szeretet, majd a nagymama halálával és az unoka karrieréhségével rádöbbent arra, hogy az emberi kapcsolatoknak minden helyzetben felül kell múlniuk az egyéni érvényesülési szándékot. A szerző szerint ez a boldogság titka.

A Szerelmem, Sárdy című darabot Derzsi György százkilencedik alkalommal mutatta be. A századik előadástól kötelezővé tett ráadás előtt a budapesti színművész megköszönte a figyelmet, és felidézte egyik bájos találkozását az énekes özvegyével, aki egykori férje emlékkiállításának megnyitóján hallani sem akart arról, hogy Sárdy János hangján csendüljenek fel a nóták. Derzsi György ezért kénytelen volt elővenni a sajátját. Mivel a Ladics-házban ilyen igény nem fogalmazódott meg, Kukorica Jancsi belépőjét hitelesen, sárdyjánososan adta elő lelkes közönségének.

Aki lemaradt a produkcióról, mégis részesévé szeretne válni az egyfelvonásosnak, CD-n is meghallgathatja. A lemez korlátozott számban kapható, de beszerezhető.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)