Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A hatodik szoba

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2019. január 31. 11:00
A hatodik szoba
Leányháló Madonnákkal

Sajnos máig nem sikerült kiderítenünk, miért recseg-ropog a padló a Ladics-házban, miért csapódnak be oktalanul az ajtók, ablakok. Sorozatunk legújabb részében talán ezekre a kérdésekre is megtaláljuk a választ. Ezúttal a gyulai lakásmúzeum hatodik szobáját mutatjuk be, amelyet a hölgyek használtak pihenésre.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Képzeljenek maguk elé egy nagyon sötét szobát, és benne sok-sok festményt. A Ladics-ház hatodik helysége ugyanis ilyen. Vagy legalábbis ilyen lehetett a 19. század végén, abban a korban, amelyet felidézünk. Érdekessége a szobának az is, hogy eléggé számottevő festményt, összesen tíz alkotást helyeztek el benne. Az már kevésbé szokatlan, hogy a biedermeier stílus jellemzi. Hisz mi egyéb határozhatná meg a női hálót, ha nem a báj és a könnyedség?

Nézzük akkor meg, mit is helyezett el benne Bugár-Mészáros Károly műemlékes szakember, hogy az előbb említett kritériumoknak megfeleljen. Először is két szekrényt, aztán két széket, egy ágyat, amit a falhoz toltak, egy kanapét, elébe egy kisebb asztalt, az ágy és a kanapé közé egy éjjelit, az ajtó és az ablak által határolt falsávhoz egy mosdószekrényt, amelynek közelébe egy tükröt is bepréselt, hogy a hölgyek reggelente kipúderezhették az orcácskájukat, az ablak alá pedig egy varróasztalt, hogy a leányzók láthassák is azt, amit hímeznek. A kurátor tehát arra ment ki, hogy kis helyen sok minden elférjen. Az igazság az, hogy ez pazarul meg is oldotta.

Ami még ennél is izgalmasabb, amiként már volt róla szó, az a képzőművészeti alkotások aránylag nagy száma. A falon reformkori képek sorakoznak, ezeket női családtagokat ábrázoló művek egészítik ki, egy Madonna, amihez egy gyertyatartó is társul, két kis zárdakép az ágyvég fölött, egy imádkozó Mária, egy csipkegalléros idős hölgy a szekrénytől valamivel magasabban, és természetesen a kísértetként visszajáró Czingulszky Borbála, valamint Sztojanovics Szilárd portréja. Mindezt egy biedermeier csillár és egy burás petróleumlámpa fénye világította meg a régmúltban.

És mivel a házzal kapcsolatos rémítő mendemondák akár igazak is lehetnek, eszünkbe jutott egy megoldás. Arra jutottunk, hogy amennyiben Borbála asszony arcmása lekerülne a falról, talán az ajtók és az ablakok sem csapódnának be többé váratlanul, a padló pedig nem reccsenne meg, amikor nem jár rajta senki. Így a teremőröknek is nyugodtabb életük lehetne. Más megjegyzésünk most nincs.

Sorozatunk következő részében a fürdőszobába pillantunk be, s talán még a konyhába is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)