Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Ismét lesz ingyenes méhnyakszűrés

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. április 12. 17:30
Ismét lesz ingyenes méhnyakszűrés
A vizsgálaton meghívólevél alapján vehetnek részt a hölgyek

A Népegészségügyi Program keretében még áprilisban ingyenes méhnyakszűrésre kapnak meghívólevelet a 25 és 65 év közötti hölgyek. 

Képünk illusztráció

Forrás: internet

A Népegészségügyi Program keretében a hölgyek 2001 óta kapnak meghatározott időnként névre szóló meghívót ingyenes szűrésre. Emlőszűrésre kétévente a 45–65 év közötti nők, méhnyakszűrésre pedig háromévente a 25–65 éves korcsoportba tartozó hölgyek – olvasható a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának szerkesztőségünkbe eljuttatott tájékoztatójában.

A közleményből kiderül, méhnyakszűrésre a kipostázott meghívólevél mellékletében felsorolt szakrendelőket lehet felkeresni, előtte viszont érdemes időpontot egyeztetni a rendelővel, hogy a várakozási idő minimális legyen. A megbeszélés ellenére a levelet mindenki vigye magával, mert a helyszínen be kell mutatni.

Amennyiben a vizsgálat csoportosan történik, és ehhez az önkormányzat díjmentesen közlekedési eszközt biztosít, költségtérítést igényelhez a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelően.

Statisztikák szerint Magyarországon évente közel ezer új megbetegedés fordul elő, és közel 400 fő veszti életét évente a betegség következtében. Jóllehet a szűrés megoldott, a nők tekintélyes hányada nem él e lehetőséggel, emiatt a szakorvosok nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget, tehát akkor, amikor még gyógyítható.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)