képünk illusztráció
Forrás: rapidfy.com
Hamarosan itt a húsvét, a keresztények legjelentősebb ünnepe. A 40 napos böjt végeztével húsvét volt az első olyan nap, amikor a hívek ismét fogyaszthattak húst. Innen ered a magyar húsvét mint elnevezés.
A magyarok lakta vidékeken tradicionális húsvéti eledel a főtt, füstölt sonka kemény tojással és tormával. A sonka a hagyományos paraszti életben a téli disznóvágáskor került a füstölőbe, és csak a böjt elmúltával lehetett elfogyasztani.
Sok helyen az ünnepi ételhez nem kenyeret, hanem kalácsot esznek. A kalács a kenyérhez hasonlóan ősi áldozati étel, a bőséget, a jólétet és az életet jelenti. A galambformára alakított foszlós, kelt tészta a béke és az új élet jelképe.
A magyarok körében a bárány nem szerves része a húsvétnak, Európa más országaiban viszont fogyasztása szorosan kötődik az ünnephez. A húsvéti bárány Jézust jelképezi, aki az emberiség megváltására érkezett a földre. A tojás a termékenység és az újjászületés szimbóluma, de kifejezi a családi összetartozást is.
A húsvéti asztalra általában a bor is felkerül: az italt Jézus vérével azonosítják.
A húsvéti képeslapokon gyakran feltűnik a csibe, meg a nyúl is, nem éppen oktalanul. A csibe a születésre, a feltámadásra utal, hisz régen fontos eseménynek számított, amikor a csibe előbújt a tojásból. Németországban gyöngytyúkot (Haselhuhn) ajándékoztak egymásnak húsvétkor a hívő keresztények, nevét azonban sokszor lerövidítették, és csak Hasl-ként emlegették. Csupán egy félreértésnek tudható be, hogy a tyúk szerepét a nyúl (Hase) vette át: a Hase-t ugyanis könnyen összekevertek a Hasl rövidítéssel. Nem sokkal később már a magyar keresztény családokban is a nyúl tojta a húsvéti tojást.
A következő receptek húsvéti sonkával készülnek, de természetesen nem csak a feltámadás ünnepén ehetők.
Cipóban sült sonka
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 evőkanál cukor
4 dkg élesztő
1 csapott evőkanál só
2 dl langyos víz
2,25 evőkanál olaj
1 kávéskanál őrölt kömény
80 dkg füstölt főtt sonka
1 db tojássárgája
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. 1 dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd a kapott masszát a liszt közepébe öntjük. A szélekről hozzákeverünk még egy kis lisztet, vagyis elkészítjük a kovászt. Letakarjuk, és kb. 15 percig kelni hagyjuk.
Elkeverjük a sót 1 dl langyos vízben, majd két evőkanál olajjal és a köménymaggal együtt hozzáadjuk a liszthez. Hólyagosra dagasztjuk. (Ha szükséges, adagoljunk hozzá kevés langyos vizet). Langyos helyen a kétszeresére kelesztjük (kb. fél órán át).
A tésztát lisztezett munkalapon átgyúrjuk, és kb. 30 x 30 cm-es négyzetre nyújtjuk. A széleket vizes kenőtollal megkenjük. Közepére helyezzük a sonkát, a széleket felhajtjuk rá, cipó formára igazítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe emeljük, és letakarva 1 órát kelesztjük.
A tojássárgáját elkeverjük 1 kávéskanál olajjal, megkenjük vele a cipó tetejét, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Hagyjuk, hogy kihűljön, majd szeletekre vágjuk. Ízlés szerint tormával, mustárral stb. szolgáljuk fel.
Energia: 4942 kcal
Fehérje: 310 g
Zsír: 298 g
Szénhidrát: 304 g
Sonkás-tormás melegszendvics
Hozzávalók:
25 dkg főtt sonka
4 dkg vaj
1 dl tejföl
2 evőkanál mustár
10 dkg sajt
reszelt torma
Elkésztés:
A darált sonkát összekeverjük a hozzávalókkal, megkenjük vele az előre kissé megpirított kenyereket, majd sajtszelettel betakarjuk. Előmelegített sütőben 3-4 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk reszelt tormával.
Energia: 2918 kcal
Fehérje: 103 g
Zsír: 149 g
Szénhidrát: 276 g
Kellemes ünnepet kívánok mindenkinek!