Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai börtönben startolt el a Reintegrációs Café

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2017. március 09. 15:36 • Frissítve: 2017. március 09. 18:00
A gyulai börtönben startolt el a Reintegrációs Café
Rabok és civilek beszélgettek a szabadulásról

Gyulán tartották meg az országban az első Reintegrációs Cafét a büntetés-végrehajtási intézetben. A március 9-i innovatív fórum célja az volt, hogy a hamarosan szabaduló fogvatartottat visszaillessze a társadalomba.

____Eredeti-borton_cafe-2.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A program kísérleti jellegű volt, és kizárólag egyetlen alkalomból állt. Kezdeményezője a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, lebonyolításában pedig a Békés Megyei Kormányhivatal foglalkoztatással, a Békéscsabai Szakképzési Centrum képzéssel, Gyula Város Önkormányzata lakhatással foglalkozó szakemberei vettek részt. A beszélgetésen megjelenhettek a rabok közeli hozzátartozói is.

Sal András, a Békés Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet sajtóreferense kérdésünkre elmondta, a részvétel nem volt kötelező, csak azoknak az elítélteknek nyújtanak segítséget, akik ezt igényelték. Öten jelentkeztek, és mutattak hajlandóságot arra, hogy elfogadják a meghívott szakemberek tanácsait. Arra vonatkozóan kaptak javaslatokat, milyen lehetőségek várnak rájuk lakhatásukat, képzésüket és munkába állásukat illetően.

A rendezvény moderátora, dr. Molnár Katalin, a Nemzeti Közszolgálat Egyetem docense lapunknak elmondta, a gyulai büntetés-végrehajtási intézet parancsnokának felvetésére érkezett a városba, hogy a Police Café terén szerzett tapasztalatait itt kamatoztassa, új közegben tesztelje. Kifejtette, páratlan az a fajta összefogás, amit Gyulán tapasztalt. Számukra is kihívást jelentett, hogy terveikbe miként fogják tudni bevonni a civilleket, és egyáltalán nem számítottak arra, hogy ez ennyire nagyszerűen fog sikerülni.

A Police Café módszerét 2007-ben a belga rendőrség alkalmazta először Európában. A szándék az volt, hogy elbeszélgessenek a civilekkel arról, hogyan tegyék hatékonyabbá munkájukat, megtudják, mit vár el tőlük a lakosság, így kerüljenek közelebb a problémákhoz. Magyarországon 2014-ben honosodott meg ez a módszer, Pécs volt az első olyan város, ahol dr. Molnár Katalin együttműködő partnerre talált.

– Valójában egy kommunikációs eszközről van szó, amely arra vezeti rá a beszélgetőpartnert, hogy visszakérdezzen. Az elítéltnek minden jól jön, ami kívülről érkezik – tájékoztatott az egyetemi oktató. Aláhúzta, mindenképp meghatározó az is, miként viszonyul hozzá a személyzet, ám Gyulán ilyen tekintetben is csak pozitív tapasztalatai vannak. Reméli, sikerül kidolgozni az Integrációs Café-k országos rendszerét, hogy ne csupán kirakatba kerüljön a vállalkozás. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)