Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pasztellfestők a kamarában

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. február 08. 16:50
Pasztellfestők a kamarában
A Pasztellfestők Egyesületének munkáiból nyílt kiállítás a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában

Egy évtized a pasztell jegyében – Pasztellfestők címmel nyílt kiállítás február 7-én a Gyulai Várszínház Kamaragalériájában a Pasztellfestők Egyesületének munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. A rendezvény Varga Mariann köszöntőjével indult, majd Ábrahám György nyitotta meg a tárlatot.

____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

A kiállítást Ábrahám György nyitotta meg 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

– 1993-ban a koldusbotra ítélt Gyulai Várszínház lett pályafutásom második leghosszabb ideig tartó kenyéradója – kezdte beszédét Ábrahám György. – Megmentettük az elveszejtéstől. Gedeon József igazgatósága előtt volt műsor és költség, míg az ő idejében volt műsorterv, elgondolás és koncepció. Az új évezred első évtizedének második felében én lettem a színház első nyugdíjasa. Ma, 73 évesen azért vagyok itt, mert az újonnan kinevezett ügyvezető megkért, hogy mondjak néhány szót a színházunkban zajló kiállításokról és összművészeti koncepcióról. 

– Voltak idők, amikor több volt a szabad felület a falakon, mint most. Nehéz megállapítani, hogy alkalmas-e ez a hely kiállítóteremnek, de mivel úgy gondoltuk, hogy az lehet, az is lett. Gedeon József úgy vélekedett, hogy meg lehet csinálni, én pedig örültem neki, ugyanis mindig szerettem a festészetet, az ember alkotta, életet szépítő, kifejezetten csak díszítésre alkalmas tárgyakat. Feltehetjük a kérdést, hogy miért kell ez. Azért, mert életszükséglet. 

Ábrahám György visszaemlékezett, hogy az első képzőművészeti kiállítás 1999-ben nyílt meg a kamarateremben, majd felsorolta, hogy milyen híres vagy különlegesen tehetséges művészek alkotásainak adott otthont hosszabb-rövidebb időre a kamaragaléria. 

– Hogyan készül a pasztell? A válasz: a kép anyaga különböző színű festékporból, kötőanyaggal összeragasztott festékrudacskák rajzszerű felvitelével történik. Éppen ezért minden valódi alkotó esetén teljesen egyedi az előállítás, sok másolhatatlan mű született az idők során. A franciák a 18. században kezdték el először alkalmazni, majd fokozatosan terjedt el a festők és gyártók között a színes grafika – a pasztellrajz –, amely a század második felében már a műfaj nevévé nőtte ki magát.

A kiállításon – melyet március 30-ig tekinthetnek meg az érdeklődők – többek között láthatjuk Csorba KatalinKoroknai RózaNagy LászlóRácz Imre és Vassy Erzsébet munkáit.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)