Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Képidő – Időkép

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2022. március 24. 14:30
Képidő – Időkép
Szilágyi András kötetét mutatták be a városi könyvtárban

ábrahám györgy imreszilágyi andrás és durkó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Szilágyi András művészeti író, filozófus Képidő – Időkép című kötetét mutatták be március 23-án a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A szerzővel Ábrahám György Imre költő, író és Durkó Károly, a Gyulai Évszázadok Alapítvány elnöke beszélgettek.

A kötetben a fürdőváros képzőművészetét, valamint az elmúlt ötven év kulturális fejlődését mutatja be a szerző, valamint olyan művészekről – és műveikről – ír, akik Gyulán éltek, itt alkottak, meghatározó alakjai voltak a helyi kulturális életnek.

A rendezvényen Dézsi János, a bibliotéka igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte: hosszú idő után ez az első olyan bemutatójuk, amit a koronavírus-járvány miatti korlátozások nélkül tarthatnak meg.

Ábrahám György a szerzőt Békés megye és környékének legkiválóbb képzőművészeti kritikusaként mutatta be, majd beszélt arról, hogy a könyvből elég akár egy-egy oldalt is elolvasni, már úgy is számos érdekességet megtudhatnak az olvasók a megye és a fürdőváros képzőművészetéről.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Durkó Károly kiemelte: régóta tudta, hogy érlelődik Szilágyi Andrásban a kötet gondolata, aki a múltban is számos könyvet, tanulmányt írt már. Úgy fogalmazott, a könyvhöz idő kell, mert nehéz olvasmány, de megéri, hiszen izgalmas, kritikus, de mégis elismerést és szeretet árasztó írások vannak benne.

Szilágyi András hangsúlyozta: Gyulán tudatosan foglalkoznak a hagyományok ápolásával – köszönhető ez részben a Gyulai Évszázadok Alapítványnak –, valamint azok jelenbe való beillesztésével. Hozzátette: Gyula predesztinálva van arra, hogy festőváros legyen, ami turisztikai szempontból is előnyös lehetne.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)