Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A fahéj

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. december 11. 10:00
A fahéj
Rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet
____Eredeti-fahej.jpg

képünk illusztráció

Forrás: vitaeblog.co.uk 

Régen a borshoz hasonlóan a fahéj is fizetőeszköz volt. Ma viszont a karácsonyi készülődés elengedhetetlen kelléke. A fahéj a fahéjfa kérgéből készült fűszer. Kellemes aromájáért szívesen használjuk ételkészítéshez, de gyógyászati céllal is fogyaszthatjuk.

A fahéjat a leggyakrabban megfázás kezelésére használják, mivel erős fertőtlenítőszer. Hatásos ellenszere sok baktériumnak, vírusnak és gombának. Húgyúti fertőzések, ízületi fájdalmak kezelésére is kiváló. Emésztési panaszokra is jó. Oldja a görcsöket és a puffadást, elősegíti a zsírok és a szénhidrátok emésztését. A fahéj hatására csökken az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza, olyannyira, hogy rendszeres fogyasztása a diabéteszben szenvedők számára is segítség lehet.

A leggyakrabban desszertekhez használjuk. A gyümölcsök közül legjobban az almával, körtével, szilvával és a barackkal harmonizál. Használjuk péksüteményekbe, kekszekbe, krémekbe, kompótokhoz, gyümölcslevesekhez. Sós ételeknél pácoláshoz használják. Nagyon jól megy a bárány- és a marhahúshoz. A paradicsomos, sütőtökös ételekbe is érdemes egy kevés fahéjat tenni.

 

Fahéjas-barackos csirke

Hozzávalók (4 adag):

1 kg csirkemellfilé
50 dkg barackkonzerv
1 közepes darab lila hagyma
2 szál rozmaring
1 evőkanál fahéj
1 teáskanál fekete bors
2 csipet só
1 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál majoránna

 

Elkészítés:

A csirkemellet sóval, borssal, majoránnával befűszerezzük. Egy serpenyőben kevés olajt melegítünk. Bele szórjuk a száras rozmaringot és a fokhagymát, megkavarjuk, és rátesszük a befűszerezett csirkemellet. Mindkét oldalát 10-15 percig pirítjuk. Amíg sül, a lila hagymát nagyobb csíkokra vágjuk, és a barackot is felszeleteljük. (A konzervből kiveszünk 2-3 darabot, és leturmixoljuk.)

Amikor a hús jól megsült, kivesszük a serpenyőből, és félretesszük. A megmaradt fűszeres olajos serpenyőbe tesszük a felvágott barackokat és az összeturmixolt barackot is. Fűszerezzük, majd hozzáadjuk a hagymát is. Pár perc elteltével rászórjuk a fahéjat. Kb. 5 percig főzzük, amíg a hagyma kicsit megpuhul. Ezután visszatesszük a barackos szószba a csirkemelleket, és átforraljuk. (Körülbelül 10-15 percig kis lángon.) Rizzsel tálaljuk.

 

Energia:  1789 kcal
Fehérje: 236,5 g
Zsír:       60 g
Szénhidrát: 57 g

 

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)