Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitotta kapuit a Gyulai Nyári Művésztelep

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Sz. E. KULTÚRA • 2016. július 18. 11:00
Megnyitotta kapuit a Gyulai Nyári Művésztelep
A művészek szerint a közös munka inspirálóan hat az alkotásra
A Gyulai Nyári Művésztelep egyike a legrégebbieknek az országban, hiszen már 1969 óta működik városunkban. A szervezők hitvallása szerint a telep működésének alapja a klasszikus természetelvű látásmód szerinti alkotómunka, és fontosnak tartják a szabadiskolában dolgozó fiatalok bekapcsolását is a telep szellemiségébe.
____Eredeti-alap.jpg

Alkotómunka a szabadban 

Fotó: Gyulai Hírlap – Szabó Eszter 

Albrecht Júlia, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnöke lapunknak elárulta: idén 47. alkalommal gyűltek össze városunkban július 8-ától. – A szokásos, műtermi modellel történő munka mellett a városi emberek, utcák, házak, megörökítése idén is folytatódik. Ismét az Erkel gimnázium kollégiuma a szálláshelyünk, a műtermeket pedig a középiskola épületében rendezték be. Idén is gazdag programot igyekeztünk összeállítani: a hét során művészetelméleti előadások, filmvetítések, eszmecserék és szakmai bemutatók lesznek, amiken a helyi barátokat és érdeklődőket is szívesen látjuk – fejtette ki az egyesület elnöke.

Mint megtudtuk, a szervezők előadásokat, vitaesteket is rendeznek: július 13-án Szemadám György Munkácsy-díjas festőművésszel, szakíróval beszélgetnek, majd  25-én Garami Gréta művészettörténésszel, és a két időpont között, július 20-án Bagyinszki Zoltán tart majd lyoni élménybeszámolót a művészeknek.

A művésztelepen egész napos alkotómunka folyik, ottjártunkkor is néma csendben készült egy akt, amivel kapcsolatban megtudtuk, hogy a türelmes modell a hétköznapokon legalább négy órában áll mozdulatlanul az alkotók rendelkezésére, akik kis szünetekkel, ám folyamatosan készítik alkotásaikat.

A gyulai művésztelep legnagyobb vonzereje a művészek számára kétségkívül a modell utáni munka biztosítása, ám ahogy látogatásunk alkalmával kiderült: természetesen arra is van lehetőség, hogy a fix programok mellett minden résztvevő szabadon járja a várost, és saját ötletei, perspektívái szerint örökítse meg annak egy-egy érdekes részletét.

A rész vevő művészekkel beszélgetve kiderült: a gyulai telep jellegénél fogva nem a kiemelt turisztikai célpontokat örökíti meg, hanem inkább a múlt maradványait, hiszen azok általában érdekesebbek az alkotók számára. Arra a kérdésre, hogy miben más a közös munka, egyöntetűen azt felelték: leginkább abban, hogy a közösség inspirálóan hat az alkotásokra, sőt, akinek igénye van a kritikára, ezen a fórumon szakmai segítséget is kaphat abban, hogy művei még jobbak lehessenek.

Arra a kérdésre, hogy mi az, amiben szívesen megújulnának, szintén egyöntetű válasz született: a sokszor évtizedek óta minden nyarat Gyulán töltő alkotók nagy örömmel vennék, ha egyre több fiatal csatlakozna lelkes alkotóközösségükhöz.

A telep zárókiállítása a Kohán Képtárban július 28-án 17 órakor nyílik meg, a szervezők szeretettel látnak minden helyi műélvezőt, érdeklődőt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)