Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A citromfű

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Éva dietetikus • MAGAZIN • 2016. június 05. 10:00
A citromfű
Illóolaja baktérium-, vírus- és gombaölő hatású
____Eredeti-citromfu.jpg

képünk illusztráció

Forrás: herbalteasonline.com

A citromfű fűszer- és gyógynövényként egyaránt ismert. Leveleinek hatóanyagai az illóolajok, cseranyagok, flavonoidok.

A tudomány is elismeri a citromfű hatásosságát. Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító és szélhajtó hatása bizonyított, illóolaja baktérium-, vírus- és gombaölő hatású. A citromfűvel idegrendszeri alapú alvászavarok, gyomor- és bélpanaszok, valamint az étvágytalanság is kezelhető. A citromfűből vírusölő tulajdonsága miatt krémet is készítenek, mely jól alkalmazható ajakherpesz esetén.

Ha esténként és reggel mézzel édesített, langyos citromfűteát iszunk, kipihenten ébredünk, és egész nap nyugodtak és kiegyensúlyozottak leszünk. Hatásosan oldja a vizsgadrukkot is. 

Fűszerként halak, szárnyasok, saláták, desszertek ízesítésére kiváló.

 

Citromos-mascarponés torta

Hozzávalók:

15 dkg kekszmorzsa
10 dkg margarin
1 citromból nyert reszelt citromhéj

A krémhez:

25 dkg mascarpone
175 g natúr joghurt
1 evőkanál cukor
2 citromból nyert citromlé
1 citromból nyert reszelt citromhéj
2,5 dl habtejszín
1 csomag zselatinfix
½ db citrom
citromfű ízlés szerint

 

Elkészítés:

Először a torta alját készítjük el. Ehhez a kekszet és a margarint összegyúrjuk, majd belereszeljük a citrom héját. Ezt egy kapcsos tortaformába tesszük, a kezünkkel belenyomkodjuk. Amíg a krém elkészül, a hűtőben állni hagyjuk.

A krémhez a mascarponét és a joghurtot a reszelt citromhéjjal, valamint ízlés szerint a cukorral alaposan kikeverjük, majd beletesszük a két citrom levét is. A habtejszínt habosra verjük, és a zselatinfixet a leírás alapján hozzáadjuk. A mascarponés és a tejszínes keveréket összekeverjük, majd az egészet a tortaalapra kenjük, és a hűtőben pár óráig állni hagyjuk. Citromkarikákkal és citromfűvel és/vagy mentával díszítjük.

Energia:   2257 kcal
Fehérje:   48,5 g
Zsír:     226,5 g
Szénhidrát: 162 g

 

Citromfüves-mézes keksz

Hozzávalók:

1 csésze vaj
1 csésze méz
3 tojás
3 csésze liszt
1 evőkanál tej
2 teáskanál citromlé
4 csomó apróra vágott citromfű

 

Elkészítés:

A vajat, a mézet és a tojásokat egy edényben csomómentesre keverjük. Ezután beledolgozzuk a többi hozzávalót is. A masszát egy kanál segítségével keksz alakúra formázzuk a tepsiben, majd 8-10 perc alatt 190 fokon sütjük.

Energia:   2420 kcal
Fehérje:     15 g
Zsír:       175 g
Szénhidrát: 162 g

 

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)