Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Életre kelt főúri rezidenciák

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2016. április 16. 11:30
Életre kelt főúri rezidenciák
Vándorkiállítás nyílt a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban
Makettek, 3D-s virtuális rekonstrukciók és animációs filmek is láthatók azon az időszaki tárlaton, amely Várak, kastélyok, rezidenciák címmel nyílt meg április 15-én a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban. A Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeuma által szervezett vándorkiállítás a 13. századtól a 20. századig követi nyomon a főúri épületek változásait.
____Eredeti-p4151772.jpg

Makettek és rekonstrukciós modellek is láthatók a kiállításon 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere megnyitóbeszédében kifejtette: a tárlat azt mutatja be, hogy a társadalom, a gazdaság és a művészet változásait követve hogyan alakultak át a főúri rezidenciák. A városvezető rámutatott: a főúri birtokok nemcsak építészeti, hanem gazdasági szempontból, uradalmi központként is érdekesek.

Görgényi Ernő polgármester 

A polgármester felidézte: a kiállításnak otthont adó kastély – a többi hazai főúri rezidenciához hasonlóan – a második világháború alatt elvesztette központi szerepkörét, így veszélybe került. Az épület később új funkciókat kapott: elmebetegeket költöztettek oda, majd javítóintézetként, szakmunkásképzőként, csecsemőotthonként működött – ezzel sikerült megakadályozni, hogy az enyészetté váljon.

– A tárlat segít tudatosítani a műemlékvédelem gazdasági jelentőségét – fogalmazott Görgényi Ernő, hangsúlyozva, hogy az idegenforgalomból származó bevételek hozzájárulnak a műemlékek fenntartásához, az épületek pedig, turisztikai attrakcióként, élénkítik a települések gazdaságát.

Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója kiemelte: a fürdővárosban egy újkori fejezettel kibővült kiállítás látható, itt ugyanis a középkori nemesi rezidenciák mellett a gyulai főúri lak rekonstrukciós modelljeit is bemutatják a közönségnek. Hangsúlyozta továbbá, hogy Gyulán a vár és a kastély is épségben megmaradt, ezzel a település az egyetlen olyan helyszíne a vándorkiállításnak, ahol nem csak a virtuális épületek tekinthetők meg.

Buzás Gergely, a Magyar Nemzeti Múzeum Mátyás Király Múzeumának igazgatója

– Ezek az objektumok a feudalizmus vázát alkották, nem egyszerűen lakóhelyek voltak, hanem a gazdasági, kulturális és művészeti élet központjai – fejtette ki.

A látogatóközpontban a visegrádi, a szigligeti, az ozorai, a simontornyai és az egervári rezidenciák makettjei, 3D-s virtuális képei is helyet kaptak. A tárlat változatos képet mutat az arisztokratarezidenciákról: az épületek között van komor vár, fényűző reneszánsz palota és kényelmes, tágas lakhely.

A gyulai kastély átalakulását az 1720–1940 közötti időszakban nyolc fázison keresztül mutatják be a tablók. Emellett park- és konyharekonstrukciós modellek és egy álhologram röpíti vissza a látogatókat a múltba.

Buzás Gergely elmondta: a 15. század elején felépült gyulai vár a török korban főúri rezidenciából erődítménnyé vált, majd a török kiűzése után újra rezidencia lett. A kastély fokozatos kiépülésével a vár mellérendelt szerepbe került, gazdasági épületként szolgált.

– Az új épület kezdetben egyszerű földszintes intézőház volt, ehhez társult az első kastély, ami a 18. században és a 19. század elején több lépésben bővült ki, majd további elemekkel is kiegészült a 20. század elejéig – részletezte a gyulai főúri lak történetét az igazgató.

A tárlat április 16-tól július 31-ig látogatható, hétfő kivételével 10–18 óra között. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)