Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Magánszállásadó-terhek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2016. április 12. 09:00
Magánszállásadó-terhek
Az online szálláshely-szolgáltatás adózási szabályairól Góg Enikő adótanácsadóval beszélgettünk
Május 20-ig lehet benyújtani a személyijövedelemadó-bevallásokat, a határidő Gyulán mintegy 75 olyan magánszállásadót érint, aki a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület tagja. Az online foglalási rendszeren keresztül nyújtott szálláshely-szolgáltatás adózási szabályairól Góg Enikő adótanácsadóval beszélgettünk.
____Eredeti-ado_blog.kpmg.hu.jpg

Képünk illusztráció

Forrás: blog.kpmg.hu

A szakember elmondta: a szolgáltatás üzletszerűsége miatt a fizető-vendéglátást magánszemélyként végzők az áfatörvény alapján adóalanynak minősülnek, azaz adószám kiváltására és számlakibocsátásra kötelezettek.

Góg Enikő kiemelte: bár a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás bérbeadásnak minősül, az adómentesség az ingatlanok turisztikai célú hasznosítására nem terjed ki. A szolgáltatási forma a kedvezményes, 18 százalékos adókulcs alá tartozik, ugyanakkor a magánszállásadók a törvényi feltételek fennállása esetén kérhetik az áfakötelezettség alóli mentességet.

– Az alanyi adómentesség akkor választható, ha a várható árbevétel éves szinten nem haladja meg a hatmillió forintot – részletezte az adótanácsadó. Mint megtudtuk, a gyulai magánszállásadók nagy része ebbe a körbe tartozik.  

Góg Enikő arról is beszélt, hogy a magánszemélyként adózók kétféle módon állapíthatják meg adókötelezettségüket. Érdemes tudni, hogy az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint meghatározott jövedelmet 15 százalékos személyi jövedelemadó és 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás terheli, a tételes átalányadózás pedig csak akkor választható, ha a magánszemély a tulajdonában, illetve a haszonélvezetében lévő lakásban, üdülőházban folytatja a fizető-vendéglátó tevékenységet.

A szakember kitért rá: fizető-vendéglátó tevékenységet folytató magánszemély az lehet, aki egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenység keretében adóévenként 90 napot meg nem haladó időtartamra nyújt szálláshelyet ugyanannak a személynek. Hozzátette: a tételes átalányadó éves összege szobánként 32 ezer forint, emellett a tételes adó 20 százalékának megfelelő összegű egészségügyi hozzájárulás is terheli az adózót.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)