Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kelbimbó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. március 27. 10:00
A kelbimbó
Kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunerősítő
____Eredeti-kelbimbo.jpg

képünk illusztráció

Forrás: coconutcraze.wordpress.com

A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de aromája annál lágyabb, és rostjai is finomabbak. Vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős: a C-vitamin, a B-vitaminok, a K-vitamin, valamint a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a nátrium, a vas, a kén és a króm gazdag forrása. Kiemelkedően sok benne a béta-karotin. Ezeknek köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunrendszert erősítő hatású. Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Kéntartalmú vegyületei a méregtelenítésben részt vevő enzimek termelődését fokozzák.

A kelbimbó sokféleképpen elkészíthető. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványianyag-tartalmát. (A bimbók méretétől függően 6-12 perc hőkezelés elég.)

 

Rakott kelbimbó

Hozzávalók:

50 dkg darált pulykahús
4 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
1 kg friss vagy fagyasztott kelbimbó
10 dkg reszelt sajt
30 dkg rizs

Bors
olaj

Elkészítés:

A rizst sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A hagymát kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és készre pároljuk. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Egy (kb. 30 x 22 cm) jénai tálba öntjük a megfőtt rizst, rákanalazzuk a darált húst, a tetejére rakjuk a kelbimbót. Egyenletesen leöntjük a tejföllel. Előremelegített sütőben kb. fél óráig sütjük, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.

Energia:   4095 kcal
Fehérje:    212 g
Zsír:       201 g
Szénhidrát: 318 g

 

Brokkoli fokhagymás öntettel

Hozzávalók:

80 dkg kelbimbó
3 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma

bors
olívaolaj

Elkészítés:

A kelbimbót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Ezalatt elkészítjük az öntetet. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a reszelt fokhagymát, a sót, borsot és 1-2 evőkanálnyi olívaolajt. Ezzel locsoljuk meg a kelbimbókat. Sült húsok mellé kínáljuk.

Energia:   781 kcal
Fehérje:    49 g
Zsír:       29 g
Szénhidrát: 63 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)