képünk illusztráció
Forrás: coconutcraze.wordpress.com
A kelbimbó színe, íze a kelkáposztáéra emlékeztet, de aromája annál lágyabb, és rostjai is finomabbak. Vitamin- és ásványianyag-tartalma jelentős: a C-vitamin, a B-vitaminok, a K-vitamin, valamint a kálium, a kalcium, a magnézium, a foszfor, a nátrium, a vas, a kén és a króm gazdag forrása. Kiemelkedően sok benne a béta-karotin. Ezeknek köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő, antioxidáns, immunrendszert erősítő hatású. Rostjai segítik az egészséges bélműködést. Kéntartalmú vegyületei a méregtelenítésben részt vevő enzimek termelődését fokozzák.
A kelbimbó sokféleképpen elkészíthető. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, nehogy elveszítse vitamin- és ásványianyag-tartalmát. (A bimbók méretétől függően 6-12 perc hőkezelés elég.)
Rakott kelbimbó
Hozzávalók:
50 dkg darált pulykahús
4 dl tejföl
2 fej vöröshagyma
1 kg friss vagy fagyasztott kelbimbó
10 dkg reszelt sajt
30 dkg rizs
Só
Bors
olaj
Elkészítés:
A rizst sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A hagymát kockákra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és készre pároljuk. A kelbimbót sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Egy (kb. 30 x 22 cm) jénai tálba öntjük a megfőtt rizst, rákanalazzuk a darált húst, a tetejére rakjuk a kelbimbót. Egyenletesen leöntjük a tejföllel. Előremelegített sütőben kb. fél óráig sütjük, majd a tetejét megszórjuk reszelt sajttal, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.
Energia: 4095 kcal
Fehérje: 212 g
Zsír: 201 g
Szénhidrát: 318 g
Brokkoli fokhagymás öntettel
Hozzávalók:
80 dkg kelbimbó
3 dl joghurt
2 gerezd fokhagyma
só
bors
olívaolaj
Elkészítés:
A kelbimbót sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Ezalatt elkészítjük az öntetet. Egy tálban összekeverjük a joghurtot, a reszelt fokhagymát, a sót, borsot és 1-2 evőkanálnyi olívaolajt. Ezzel locsoljuk meg a kelbimbókat. Sült húsok mellé kínáljuk.
Energia: 781 kcal
Fehérje: 49 g
Zsír: 29 g
Szénhidrát: 63 g
Jó étvágyat!


























