képünk illusztráció
Forrás: harvesttotable.com
Tisztelt Kertbarátnők és Kertbarátok!
Amint a talaj megfelelően megszikkad, már birtokba vehetjük, hogy az első magvetéseket elvégezhessük. A petrezselyem, a sárgarépa magja kicsit igényesebb, mint a többi zöldségé.
Az olajos magvak csíráztatásához intenzívebb föld-mag kapcsolatra van szükség. Igyekezzünk minél porhanyósabb magágyat készíteni magvainknak. Három-négy centinél ne vessük mélyebbre. Magtakarás után feltétlenül hengereljük meg, vagy legalább egy deszkával lapogassuk meg a földet, hogy a mag neki szoruljon a földszemcséknek. Finom szűrőjű locsolóval vagy szórófejjel alaposan öntözzük meg a talajt, így gyorsabb és egyenletesebb lesz a csírázás és a kelés. A későbbiekben is ügyeljünk rá, hogy ne tudjon kiszáradni a magok körül a föld. Sajnos a gyökérzöldségek magjai az utóbbi évtizedben nem a legmegfelelőbbek, igen sok panasz van rájuk. A paszternák és a zeller még várhat melegebb napokra.
A fokhagymát és a dughagymát már eldughatjuk. Nem igen szoktak ügyelni arra, hogy egyenletes mélységben legyenek a duggatások, arról nem is beszélve, hogy a hagymák a gyökéralapjukkal lefele legyenek belenyomva a földbe. Persze a nagyüzemi telepítésnél nem sokat adnak ezekre a dolgokra, de az legyen az ő gondjuk. A mákot is bátran elvethetjük, de arra ne számítsunk, hogy bejgli fog kikelni belőle. A borsó, a sóska és a fejes saláta magja is megérett az „elásásra”. Cserépbe, szaporítótálcába elvethetjük a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, és langyos vagy melegebb helyen csíráztathatjuk.


























