Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A kesudió

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2016. január 17. 10:00
A kesudió
Jelentős kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt
____Eredeti-kesudio.jpg

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ

Forrás: welltodolondon.com

A kesudió édeskés ízű, vese alakú olajos mag, mely a kesufa termésének, a kesualmának a magja. Amerika trópusi részén őshonos. Ma a fő kesutermesztők Brazília, Nigéria, Mozambik, Indonézia, a világ kesutermelésének felét azonban India adja.

A kesudióban sok értékes tápanyag található, ilyen például a foszfor, a magnézium, a vas, a réz, a cink, a szelén, az A- és B-vitaminok és a béta-karotin. Jelentős kalciumtartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, a hajat és a körmöt. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma a növekedésben játszik szerepet, és fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet. A kesudió gazdag forrása az antioxidáns hatású E-vitaminnak is. Az E-vitamin késlelteti a sejtek öregedését, és a szabad gyököktől is véd.

Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény, és koleszterint sem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát.

Magában sózva vagy cukrozva fogyasztjuk, receptekben bármilyen dióféle helyettesíthető vele.

Töltött sült alma

Hozzávalók (4 adag):

4 db alma
10 dkg natúr kesudió
5 dkg aszalt szilva
5 dkg aszalt sárgabarack
3 evőkanál zabpehely
2 evőkanál cukor
1 db narancs reszelt héj
1 fél narancsból nyert narancslé
4 teáskanál méz

Elkészítés:
Az almákat alaposan megmossuk. Közepüket kiszedjük úgy, hogy alulról felfelé szélesedő lyukat kapjunk. A töltelékhez a szárított gyümölcsöket apróra vágjuk, egy tálban összekeverjük a cukorral, a zabpehellyel, a narancs héjával és levével. Az almákat egy kisebb tepsire helyezzük, közepükbe nyomkodjuk a tölteléket, és tetejükre is halmozunk belőle. Mindegyik almára egy teáskanálnyi mézet csurgatunk. 75 ml vizet öntünk a tepsi aljára, és betoljuk a sütőbe. 180 ºC-on kb. 30 percig sütjük. Tálaláskor meglocsoljuk az almákat a tepsi alján összegyűlt mézes-gyümölcsös sziruppal. Vaníliapudinggal vagy fagylalttal tálaljuk.

Energia:     1834 kcal
Fehérje:     17,2 g
Zsír:        55,8 g
Szénhidrát: 201,6 g

Körtés muffin kesudióval

Az alap a jól bevált muffin receptünk.

Hozzávalók (12 adag):

25 dkg finomliszt
12 dkg cukor
közepes db körte
2 evőkanál citromlé
1 teáskanál reszelt citromhéj
10 dkg kesudió
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl olaj
1 pohár joghurt
1 csipet só

Elkészítés:
A kesudiót felaprítjuk. A körtét meghámozzuk, kimagozzuk, és kicsi kockákra vágjuk, majd ráöntjük a citromlevet. Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, szódabikarbónával, vaníliás cukorral és a citromhéjjal. A tojást kihabosítjuk a cukorral, olajjal és a natúr joghurttal. A tojásos masszához keverjük a lisztet, majd beleforgatjuk a körtét és a kesudiót. Mignonpapírral bélelt muffin formákba töltjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. A sütés után még 10 percet pihentetjük a formában. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Energia:     3429 kcal
Fehérje:     63,6 g
Zsír:       197,4 g
Szénhidrát: 346,7 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)