Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A sárgabarack

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2015. július 12. 10:00
A sárgabarack
Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket
____Eredeti-sargabarack_alltraditionalherbs.com.jpg

képünk illusztráció

Forrás: alltraditionalherbs.com

Július elejétől a hónap végéig terem. Ez a finom gyümölcs kiváló antioxidáns hatással bír. A-vitamint, béta-karotint, B17-vitamint, káliumot, kalciumot, foszfort, C-vitamint és ként tartalmaz nagyobb mennyiségben. Tápanyagainak a csontok és a szövetek újjáépítésében fontos szerepe van, így fogyasztása egyaránt javasolt fiataloknak és időseknek.

Növeli a sejtek energiáját, élettartalmát, fokozza a vérképzést, mérsékli az asztmás panaszokat. Vízhajtó, méregtelenítő hatású. Segít leküzdeni a baktériumok, vírusok által okozott fertőzéseket. Rostjai (elsősorban pektin) jó hatású székrekedés esetén.

A gyümölcs nyersen fogyasztva vagy gyümölcslének facsarva is használható. Aszalva, hasonlóan a szilvához, minden ásványi anyag és vitamintartalmát megőrzi. Befőtt, dzsem, lekvár egyaránt készülhet belőle, fagyasztás után is jól felhasználható.


Sárgabarackkrém-leves (4 adag)

1/2 kg sárgabarack
3 db szegfűszeg
2 db fahéjrúd
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag vaníliás pudingpor
2 dl tejföl
1 evőkanál cukor
1 csipet só

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, és meghámozzuk. Ha jó érett, kinyomjuk a héjából. Pár szép darabot félreteszünk.
Annyi vízzel, amennyi ellepi, feltesszük főni. Beletesszük a fűszereket, csipet sót, és ízlés szerint a cukrot. Pár percet forraljuk, és botmixerrel pépesítjük. A pudingport elkeverjük a tejföllel, és kevés meleg vízzel. Ezzel behabarjuk a krémlevesünket.
Pár percet forraljuk, kevergetjük, ha szükséges, adunk hozzá még egy kis cukrot. Jól lehűtjük, és tálalás előtt a félretett barackokat beledaraboljuk.

Energia:       1020 kcal
Fehérje:       11,4 g
Zsír:          40,8 g
Szénhidrát:   142,4 g


Sárgabarackkal töltött rántott pulyka

60 dkg pulykamell
10 db sárgabarack
fahéj
3 evőkanál vaj

10 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa
2 db tojás
3 dl napraforgó olaj

A pulykaszeleteket enyhén kiklopfoljuk, sózzuk. A sárgabarackot kettéválasztjuk, magját kivesszük, leheletnyi fahéjjal megszórjuk. A hússzelet egyik felét megkenjük vajjal, ráhelyezzük a fél barackokat, ráhajtjuk a hús másik felét, és hústűvel összetűzzük. Ezután bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Köretnek héjában főtt vajas újburgonyát adunk.

Energia:       3262 kcal
Fehérje:        153 g
Zsír:           206 g
Szénhidrát:     160 g

Jó étvágyat!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)