Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai önkormányzatnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy engedélyezze a vasárnapi nyitva tartást

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gyulai Hírlap • HÍREK • 2015. április 09. 17:15
A gyulai önkormányzatnak nincs törvényes lehetősége arra, hogy engedélyezze a vasárnapi nyitva tartást
Gyulai önkormányzat: amint lesz rá törvényes lehetőségünk, meg fogjuk adni az engedélyeket a kereskedőknek
A gyulai önkormányzat közleményben reagált a gyulai DK elnöke és ügyvezető alelnöke által tartott szerdai sajtótájékoztatóra. A közleményben az áll: az önkormányzatnak jelenleg nincs törvényes lehetősége arra, hogy Gyulán az általános szabályoktól eltérő nyitva tartási időt engedélyezzen. "Csak akkor és abban az esetben lehet enyhébb szabályokat Gyulára, gyulai boltokra vonatkozóan alkotni, ha erre kormányrendelet hatalmazza fel a jegyzőt, vagy a képviselő-testületet. A mai napig ilyen kormányrendelet még nem készült, ezért az önkormányzat szervei nincsenek feljogosítva arra, hogy megengedjék a gyulai boltok vasárnapi nyitva tartását" – írják. A közlemény hangsúlyozza: amint lesz rá törvényes lehetőség, az önkormányzat engedélyt ad a vasárnapi nyitva tartásra a helyi kereskedőknek.
____Eredeti-varoshaza_1.jpg

A gyulai városháza

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor

A gyulai önkormányzat közleményben reagált a gyulai DK elnöke és ügyvezető alelnöke által tartott szerdai sajtótájákoztatóra. A közleményben az áll: az önkormányzatnak jelenleg nincs törvényes lehetősége arra, hogy Gyulán az általános szabályoktól eltérő nyitva tartási időt engedélyezzen. "Csak akkor és abban az esetben lehet enyhébb szabályokat Gyulára, gyulai boltokra vonatkozóan alkotni, ha erre kormányrendelet hatalmazza fel a jegyzőt, vagy a képviselő-testületet. A mai napig ilyen kormányrendelet még nem készült, ezért az önkormányzat szervei nincsenek feljogosítva arra, hogy megengedjék a gyulai boltok vasárnapi nyitva tartását" – írják. A közlemény hangsúlyozza: amint lesz rá törvényes lehetőség, az önkormányzat engedélyt ad a vasárnapi nyitva tartásra a helyi kereskedőknek. 

Az alábbiakban teljes terjesdelmében elolvashatják a gyulai önkormányzat sajtóközleményét. 

***

"Gyula Város Önkormányzata elkötelezett minden olyan intézkedés iránt, amellyel segíthetjük a helyi gazdaság szereplőinek életét. Ennek megfelelően számíthatnak ránk a kereskedők és a vásárlók egyaránt, abban az esetben is, ha a vasárnapi zárva tartásról szóló szigorú rendelkezések alól önkormányzatunk felmentést adhat. Jelenleg sajnos nincs törvényes lehetőségünk arra, hogy Gyulán az általános szabályoktól eltérő nyitva tartási időt engedélyezzünk.

A 2014. évi CII. törvény 5. § (4) bekezdés értelmében csak kormányrendelet alapján lehet az adott településen az üzletek nyitva tartására vonatkozóan a törvénytől eltérő szabályokat megállapítani. Tehát csak akkor és abban az esetben lehet enyhébb szabályokat Gyulára, gyulai boltokra vonatkozóan alkotni, ha erre kormányrendelet hatalmazza fel a jegyzőt, vagy a képviselő-testületet. A mai napig ilyen kormányrendelet még nem készült, ezért az önkormányzat szervei nincsenek feljogosítva arra, hogy megengedjék a gyulai boltok vasárnapi nyitva tartását. Egyelőre arra sincs törvényes lehetőségünk, hogy a non-stop nyitva tartást a törvénytől eltérően engedélyezzük. Még egyszer hangsúlyozni kívánjuk, hogy amint lesz rá törvényes lehetőségünk, a város érdekeinek megfelelő nyitva tartásra meg fogjuk adni az engedélyeket a kereskedőknek.

Felvettük a kapcsolatot Eger Megyei Jogú Város Önkormányzatával, annak megvizsgálása érdekében, hogy a Demokratikus Koalíció Gyulai Szervezet által javasolt egri határozati javaslatot megismerjük. Eger város vezetésétől megtudtuk, hogy a DK gyulai vezetőinek információi tévesek, Egerben nem készül és nem is készült a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban semmilyen határozati javaslat, Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata is csak a hatályos jogszabályok figyelembe vételével bírálhatja el az üzletek nyitva tartásának ügyét, így ők sem tudnak egyelőre mást tenni, mint mi gyulaiak."

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)