Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A DK elnökségi tagja szerint törésvonal húzódik az Európa-párti és az Európa integritását ellenző pártok között

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2019. május 15. 14:21
A DK elnökségi tagja szerint törésvonal húzódik az Európa-párti és az Európa integritását ellenző pártok között
Gyulán fórumozott Ara-Kovács Attila

Európában a törésvonal nem a jobboldal és a baloldal között van, hanem az Európa-párti és az Európa integritását ellenző pártok között – jelentette ki Ara-Kovács Attila, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja és külügyi kabinetjének vezetője május 14-én a párt gyulai irodájában. Az Európa, maradunk! című országjáró kampányhoz kapcsolódó fórumon egytucatnyian vettek részt.

Ara-Kovács Attila gyulai fóruma 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Ara-Kovács Attila szerint valós veszély, hogy az „integrációt akadályozó” pártokból az Európai Parlamentben új, szélsőjobboldali pártcsalád alakul. Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az olasz Liga vezetője ennek szükségességéről „győzködte” Orbán Viktor miniszterelnököt májusi, budapesti látogatásakor – vélekedett a politikus.

Hozzátette: a nacionalista, önmagukat nemzetállami alapon meghatározó pártokat tömörítő szövetség nem lesz a legfontosabb politikai erő az Európai Parlamentben, de „megtépázza a konzervatív pártcsalád nimbuszát”.

A DK elnökségi tagja megjegyezte ugyanakkor, hogy véleménye szerint a formálódó szövetségen belül feszültség van, mert a pártvezetők „versenyt futnak a jövendő szélsőjobbos pártcsalád vezetéséért”.

Ara-Kovács Attila kijelentette: arra számít, hogy a Fidesz az EP-választás után kilép az Európai Néppártból.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A politikus kifejtette: annak érdekében, hogy az európai országok között ne alakuljon ki konfliktus, meg kell teremteni az európai egyesült államokat. Mint fogalmazott, ennek érdekében a DK baráti kapcsolatot keres azokkal az európai pártokkal, amelyeknek hasonlók az elképzeléseik.

Hangsúlyozta: a DK célja, hogy visszaállítsa a bizalmi viszonyt Magyarország és az európai nagyhatalmak között. „Egyértelmű atlantista politikát kell folytatnunk, és normalizálnunk kell a kapcsolatainkat a környező országokkal” – fűzte hozzá.

Ara-Kovács Attila úgy vélte, az európai politikai rendszer átrendeződésével kisebb lesz a jelentősége annak, hogy ki melyik ideológiai táborhoz tartozik. „A baloldali pártok, a liberálisok és a jobboldal ugyanazt mondja, csak más stílusban, ezért ezek összecsiszolhatók” – hangoztatta. Hozzátette: a nemzeti identitás túlhangsúlyozása ellentétes az általuk képviselt állásponttal.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Orbán Viktor amerikai elnöknél tett látogatása kapcsán kifejtette: a magyar miniszterelnök számára „megalázó volt” a negyedórás négyszemközti megbeszélés Donald Trumppal. A DK elnökségi tagja úgy fogalmazott: az amerikai sajtó „nyilvánvaló undorral írt” a találkozóról, amely az Egyesült Államok részéről egy utolsó próbálkozás volt arra, hogy meggyőzze a magyar miniszterelnököt, ne mélyítse el a magyar kapcsolatokat Oroszországgal és Kínával.

A politikus arról is beszélt, hogy a DK eddig nem tudta megszólítani a fiatalokat, de az utóbbi időben ezen a téren is sikerült előrelépnie. Azt is mondta: Gyurcsány Ferenc pártelnököt eddig sokan démonizálták, ám mostanra érezhetően „megváltozott a légkör körülötte”.

A fórumon kritikaként hangzott el, hogy a magyar baloldali pártok politikusai kampánykörútjuk során nem mennek el az információtól elzárt falvakba. Ara-Kovács Attila cáfolta a felvetést, mint mondta, maga is több kistelepülésen járt az elmúlt időszakban. Kijelentette ugyanakkor, hogy a DK nem tud versenyezni „a Mészáros-féle vidéki sajtóval, amely nem törődik a realitással”.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Az egyik résztvevő nehezményezte, hogy egyre több ukrán vendégmunkás dolgozik Magyarországon. A DK elnökségi tagja kifejtette, véleménye szerint „a munkavállalói migráció nem ördögtől való”, azt azonban problémának tartja, hogy a legjobb szakemberek mennek el Magyarországról külföldre dolgozni. Azt is megjegyezte: nem tartja helyesnek, hogy a magyar kormány részéről ellenséges propaganda zajlik Ukrajnával szemben.

A kettős állampolgárság kérdése szintén szóba került a fórumon, az előadó egyetértett azzal a felvetéssel, hogy ez választási visszaélésre adhat lehetőséget.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)