Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - DK: legyen időközi polgármester-választás Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • MPHÍREK • 2020. május 20. 11:40
DK: legyen időközi polgármester-választás Gyulán
Leel-Őssy ma adta át a teljes gyulai ellenzék vezetését Csóka-Szűcs Jánosnak

Előrehozott polgármester-választást javasol közleményében a Demokratikus Koalíció. Leel-Őssy Gábor, a párt önkormányzati képviselője úgy fogalmaz: „ezzel az európai megoldással lezárulhat a vita, a helyi polgárok kinyilváníthatják, hogy a két érintett közül kinek hisznek, kiben bíznak”. A közlemény politikai üzenete ez: a teljes gyulai ellenzék hajlandó lenne Csóka-Szűcs mögé állni egy előrehozott választási küzdelemben. A Gyulán lényegesen erősebb társadalmi támogatottságot élvező DK ma adta át a teljes ellenzék vezetését Csóka-Szűcs Jánosnak.

leel-őssy gábor egy képviselő-testületi ülésen a gyulai városházán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Leel-Őssy közleményében ugyan nem nevesíti, hogy kikre gondol, de nem is kell, hiszen teljesen világos, hogy a fideszes Görgényiről és a momentumos Csóka-Szűcsről beszél.

Leel-Őssy Gábornak, aki maga is polgármesterjelölt volt az ellenzéki oldalon, nem ez az első választási javaslata. Az őszi helyhatósági kampányban előválasztást javasolt a DK polgármesterjelöltje. Javaslata nem talált értő fülekre az ellenzéki oldalon. Nem nehéz megjósolni, hogy legújabb javaslatának mi lesz a kimenetele.

Leel-Őssy Gábor elképzelése nyilván az, hogy Görgényi Ernőnek és Csóka-Szűcs Jánosnak kellene megmérettetni magát az időközi polgármesterjelölt-választáson. Elgondolása nem veszi figyelembe, hogy ősszel öt polgármesterjelölt volt Gyulán. Ezek között Csóka-Szűcs nem szerepelt, hiszen a momentumos aktivista akkor Galbács Mihályt menedzselte, aki hivatalosan a Mindenki Magyarországa Mozgalom színeiben indult el. Leel-Őssy javaslatával nem kevesebbet vár el, mint azt, hogy mindenki más maradjon távol a jelöléstől Görgényin és Csóka-Szűcsön kívül.   

Vajon miért tenne eleget ennek például Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének polgármesterjelöltje, aki ősszel a második legtöbb szavazatot kapta. Nem beszélve arról, hogy a politikától független civilek jelentősen megerősödtek, a Fidesz után Gyulán a legtámogatottabb szervezet lett a helyi törvényhozásban.

A legbeszédesebb üzenete a közleménynek az, hogy a teljes gyulai ellenzék hajlandó lenne Csóka-Szűcs mögé állni egy előrehozott választási küzdelemben. Úgy tűnik, hogy a Demokratikus Koalíció mai közleményével lemondott ellenzéki politikai vezető szerepéről Gyulán. A 2019. október 13-ai helyhatósági választáson a DK polgármesterjelöltje kétszer annyi szavazatot kapott, mint Csóka-Szűcs MMM-es jelöltje. A Gyulán lényegesen erősebb társadalmi támogatottságot élvező DK ma adta át a teljes ellenzék vezetését Csóka-Szűcs Jánosnak.

Az alábbiakban Leel-Őssy Gábor teljes közleményét olvashatják. 

 

Vissza Európába

A 2019-es önkormányzati választás kampányában kirobbant gyulai ügy, és az abból keletkezett indulati-, jogi perpatvarból kiindulva lehetett sejteni, ez meccs még nincs lefutva. A jelek, a hírek, az internetes csatározások, áloldalak mocskolódásai mind azt mutatták, hogy az ellenérdekelt feleket revans-, és bosszúvágy fűti.

2019 őszén a gyulai választók döntötték el, kinek hisznek, és kiben bíznak. Márpedig a nép bölcsességét senki nem kérdőjelezheti meg. Pláne a döntésük legitimitását.

Most újabb bomba robbant. Nagyot szólt. Nem jó, hogy városunk, az Alföld ékszerdoboza, nem fürdője, téglavára, barátságos, vendégszerető légköre miatt került be a mértékadó hazai és nemzetközi híradásokba (nem beszélve az Európai Parlamentről), hanem egy újabb botrány miatt. Mert ez az. Régi gatyaszárból lehet új túrószacskót készíteni, attól az még ugyanaz marad. Félő, hogy sokan most hallottak először Gyula városáról.

A világ azon részein, amit Európának gondolunk, értelmet nyer egy fogalom: európainak lenni. Ami nem a tévedhetetlenséget, hanem a következetességet jeleni. Bárkinek joga van tévedni, de vállalnia kell a következményeket.

A klasszikus mondást átírva: ami nálunk történt, több mint tévedés: ez hiba.

A várható forgatókönyv szerint, folytatódni fog az iszapbirkózás, és attól tartok, az majd mindannyiunkat besároz. Ezt el kell kerülni. Normális, mindenki számára elfogadható, vitathatatlan megoldásra van szükség. Ha úgy tetszik, európai megoldásra.

2019 őszén a gyulaiak döntötték el a vitát. A veszélyhelyzet megszűnését követően lehetőség nyílik arra, hogy időközi polgármester-választás során ismét ezt tegyék. Ezzel az európai megoldással lezárulhat a vita, a helyi polgárok kinyilváníthatják, hogy a két érintett közül kinek hisznek, kiben bíznak.

Ideje lenne visszatérni Európába. Most tehetünk egy kis lépést. Merjünk európaiak lenni!

Gyula, 2020-05-20

Leel-Őssy Gábor önkormányzati képviselő”

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)