Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - GYULA–ELEK IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROGRAM

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • 2013. március 20. 12:58
GYULA–ELEK IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROGRAM
Egészséges ivóvíz minden gyulai és eleki háztartásban. Az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0017 azonosítószámú, Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program című projekt. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító programot 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam. A beruházás célja a projektcsoporthoz tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása. 2014. november 30. napjától az uniós előírásoknak megfelelő arzéntartalmú víz juthat el minden fogyasztóhoz. A kivitelezés során a meglévő vízellátó rendszerek vízbázis szempontú összekapcsolása történik meg. A meglévő és részben új, kedvezőbb vízbázist célzó kutakkal felszínre hozott rétegvizek arzéntartalmát – úgynevezett – hígítóvíz alkalmazásával csökkentik az Európai Unió által előírt mérték alá.

 

tajekoztatotabla_gyulaelekivov_final.jpg


 

Egészséges ivóvíz minden gyulai és eleki háztartásban

A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító programot 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam. A projekt kivitelezése 2012. június 30-án kezdődött el. 2014. november 30. napjától az uniós előírásoknak megfelelő arzéntartalmú víz juthat el minden fogyasztóhoz. A projekt az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 

 ivovizprojekt_1.jpg

A Gyulai Közüzemi Kft. Vízmű II. szivattyútelepe. Fotó: Gyulai Hírlap

 

– Az európai uniós csatlakozással egyidőben Magyarország vállalta az EU-s ivóvíz-minőségi szabványt, amit egy 2011-es kormányrendelet írt elő. Az ivóvíz arzéntartalmának határértéke Magyarországon 50 mikrogramm/liter, míg az unióban 10 mikrogramm/liter volt. Már akkor tudott volt, hogy azonnal nem lehet végrehajtani az előírásokat, ezért határidőket szabtak. Azon településeken, ahol a magyar területen is eltért az arzénmennyiség a hazánkban megszabott értéktől, ott 2006. december 26-ig meg kellett valósítani a programot. Ahol viszont csak 30 mikrogramm/liter volt ez a határérték, ott 2009. december 25-ig adtak türelmi határidőt. Észak-alföldön megvalósultak az elképzelések, viszont a Dél-alföldön most indulnak a projektek – ismertette az előzményeket a Gyulai Hírlap kérdésére Virányi István, a Gyulai Közüzemi Kft. mérnöke.

Önálló pályázati lehetőségek hiányában Gyula városa Elekkel közösen létrehozta a Gyula–Elek Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulást. Egyik műszaki lehetőségként felmerül, hogy a meglévő kutak vizeit felhasználva – speciális technológiákkal kezelve – lehet majd biztosítani a megfelelő vízminőséget. A másik megoldás – tudva hogy vannak megfelelő vízadó rétegek a térségben, a Maros hordalékkúpján – új kutak telepítése. Ezeket a vizeket – úgynevezett hígító vízként – használva, a jelenlegi kutak igénybe vétele mellett, kevert vízzel tudja majd a két település az Európai Unióban előírt arzéntartalmú ivóvizet biztosítani a lakosságnak. 

 

 viranyi_istvan.jpg

 Virányi István, a Gyulai Közüzemi Kft. mérnöke. Fotó: Gyulai Hírlap

 


 

 meghivo_szerzodesalairas.jpg

 

 


Megkezdődött a kétmilliárd forint értékű Gyula–Elek Ivóvízminőség-javító Program kivitelezése a Békés Drén Kft. közreműködésével

2013. szeptember 30-án a szerződő felek aláírták a Gyula–Elek Ivóvízminőség-javító Program megvalósításáról szóló vállalkozási szerződést Gyulai Polgármesteri Hivatal oválistermében. A kivitelezői szerződés aláírásával megkezdődött a Gyula–Elek Ivóvízminőség-javító Program megvalósítása. Az ünnepélyes szerződéskötésen részt vett dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Társulás elnöke, Pluhár László, Elek város polgármestere, Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezetője, valamint Barkász Sándor, a Békés Drén Kft. ügyvezetője.

 

alairas_1.jpg

Dr. Görgényi Ernő, Barkász Sándor, Pluhár László és Daróczi László. Fotó: Gyulai Hírlap

 

Az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0017 azonosítószámú, Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program című projekt. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító programot 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam. A beruházás célja a projektcsoporthoz tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása. 2014. november 30. napjától az uniós előírásoknak megfelelő arzéntartalmú víz juthat el minden fogyasztóhoz. A kivitelezés során a meglévő vízellátó rendszerek vízbázis szempontú összekapcsolása történik meg. A meglévő és részben új, kedvezőbb vízbázist célzó kutakkal felszínre hozott rétegvizek arzéntartalmát – úgynevezett – hígítóvíz alkalmazásával csökkentik az Európai Unió által előírt mérték alá.

Gyula Város Képviselő-testülete 2010 decemberében saját kút fúrásáról döntött, mely a lakosok számára olcsóbb és műszakilag kezelhetőbb megoldást jelent.

– 2011 májusában pályázatot adtunk be, 2012-ben megnyertük és aláírtuk a támogatási szerződést. A kiírt nyílt közbeszerzési eljárásra egy ajánlat érkezett a Békés Drén Kft.-től és ma a kivitelezésre és tervezésre vonatkozó szerződést írjuk alá – mondta el dr. Görgényi Ernő.

A kivitelezői szerződés értelmében a Békés Drén kft. kötelezettségei közé tartozik a tervek elkészítése, az engedélyek beszerezése és a beruházás megvalósítása: hat új kút fúrása, két régi kút felújítása, összesen 16,6 km hosszú távvezeték megépítése, víztisztító berendezések telepítése és hálózatrekonstrukció végrehajtása, a két településen összesen 386 millió forint értékben. A projekt teljes összege 2 milliárd 111 millió forint, ebből a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által biztosított támogatás 1 milliárd 712 millió forint, a Belügyminisztérium támogatása 399 millió forint.

– Függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye arról, hogy kell-e arzénszintet csökkenteni, a létező uniós szabályozás él, mely az élelmiszeriparnak és a turizmusnak az alapjait tenné kétségessé, ha a beruházást nem valósítanánk meg – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő.

Pluhár László rámutatott, hogy az ivóvíz kapcsán már két évtizedre tekint vissza a két település kapcsolata, hiszen Gyula város az Elek déli kútcsoportjából a mai napig csővezetéken keresztül szállítja az ivóvizet.

– A 2004-es uniós csatlakozás után Magyarország vállalta az uniós normák követését és az arzénra vonatkozó előírásokat. Az önkormányzatoknak alapvető kötelezettsége a lakosok jó minőségű vízzel való ellátása, ezzel a beruházással a feladatnak eleget tettünk – mondta az eleki városvezető, örömének adva hangot, hogy hálózatrekonstrukciós fejlesztés végre Eleken is megvalósul.

Barkász Sándor arra mutatott rá, hogy Gyula városában és környékén az éves vízfelhasználás során a uniós határérték alatt marad a víz arzéntartalma. A nyári hónapokban, a megnövekedett ivóvízhasználat miatt azonban a rosszabb vízminőségi kutakat is igénybe kell venni a szolgáltatónak. Ekkor már valóban szükséges az ivóvíz arzén, ammónia és mangán értékének a lecsökkentése.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a kivitelezési munkák várhatóan 2014 tavaszán kezdődnek el, addig a terveztetési és engedélyeztetési feladatokat végzik el. A szerződés aláírástól kezdődően 530 nap áll a kivitelező rendelkezésére a munka elvégzésére. Ebben az időintervallumban fél év rendszerüzemeltetési próba is benne van.

– Nagyon örülünk a hálózatrekonstrukciónak, de a hálózatrekonstrukció azt jelenti, hogy minden ide eső vezetékrendszert kicserélnek. Komoly egyeztetésre lesz szükség a kivitelezővel, tekintve, hogy idegenforgalmi város vagyunk és nagyon sok utcát érintenek majd a munkálatok – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Daróczi László.

 alairas_2.jpg

Dr. Görgényi Ernő és Barkász Sándor. Fotó: Gyulai Hírlap

 


 

2014. 02. 25., SAJTÓANYAG

MÉG JOBB IVÓVÍZET KAPNAK A GYULAI LAKOSOK

A meglévő vízellátó rendszerek vízbázis szempontú összekapcsolása is megtörténik

A teljes gyulai ivóvízhálózatot érintő jelentős beruházás előtt áll városunk. Szeptember végén megszületett a Gyula–Elek Ivóvízminőség-javító Program megvalósításáról szóló vállalkozási szerződés. Ennek köszönhetően a Gyulai Közüzemi Kft. elindíthatta projektjét, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam is támogat. Azon túl, hogy a projektcsoporthoz tartozó településeken javul az ivóvíz minősége,  a meglévő vízellátó rendszerek vízbázis szempontú összekapcsolása is megtörténik a kivitelezés során.

 

Amennyiben Gyulát vesszük alapul, számos hálózatrekonstrukció és csatornafejlesztés várat magára. Daróczi László (képünkön), a Gyulai Közüzemi Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a Gyulai Hírlapot a leendő munkálatokról.

– Két nagy felbontást végzünk el, ami azt jelenti, hogy az út elejétől a végéig bontunk. Vezetékcsere lesz a Kisbök utcában, Kisvasút utcában, Sirály utcában, Fehér-Körös utcában, Táncsics utcában, Új élet utcában, Malom utcában, Bánya utcában és a Darvas utcában. Gyulaváriban legalább az utak felénél kicseréljük a vezetékeket. Természetesen félpályás útlezárás mellett az aszfalt javítása is megtörténik.  A belvárosban a vezetékcsere 400 méter hosszan a Városház utcát érinti, a Dózsa György utca egy rövid szakaszán is lesznek munkálatok. A Kertes utcát és a Vértanúk útját összesen 288 méter hosszan érinti a beruházás. A Dobay utcában 365 méter, a Gyóni Géza utcában 395 méter, a Hajnal utcában – ahol rendszeres töréseket tapasztal a Gyulai Közüzemi Kft. – 135 méter hosszban javul a csatornázottság – nyilatkozta Daróczi László.

Gyulát érintő vezetékcsere 7328 méter. A beruházás lényeges pontját képezi majd a csomópontok javítása, mivel, hiba esetén több utca is víz nélkül maradhat. A csomópontok felbontását úgy kell elképzelni, hogy például egy nyolcszor öt méteres gödör kiásása után kicserélik az összes létező kapcsolódó idomot, tolózárat, elemeket. Ez csak egy pontszerű felbontás, nem kell felbontani az egész utcát.

Ilyennel fogunk találkozni a Szabadkai úton, a Vértanúk útján, a Bárdos hídon, a Nagyváradi úti ABC-nél, a Temesvári  úti iskolaút kereszteződésében, a Budapest körúton, a Törökzugi csomópontban, a Tiborc és Szarvas utca kereszteződésében, a Halász sor és a Szarvas utca kereszteződésében, a Tavasz utca és a körgát kereszteződésében, a Bercsényi és a Vasvári utca kereszteződésben, az Alsósor utcában, a Bay Zoltán téren, a  Karácsony János utca, Kis János altábornagy utca és Hársfa utca kereszteződésében.

– A közlekedésben némi fennakadás várható, félpályás útlezárások lesznek, de vigyázunk a közlekedés folyamatosságára. Ivóvíz-kimaradás hat órán túl nem lesz, az esetleges kellemetlenségekről minden érintett kap tájékoztatást – mondta lapunknak Daróczi László.

 


 

2014. 05. 26., SAJTÓANYAG

MEGKEZDŐDÖTT AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT CSERÉJE GYULÁN

A kivitelező a munkálatok megkezdése előtt három nappal postai úton értesíti a lakosokat

Újabb fázisába lépett az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program. A beruházás során új kutakat fúrnak, víztisztító állomások és távvezetékek épülnek, valamint rekonstruálják a meglévő, több évtizedes ivóvízhálózatot. A lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátását célzó beruházás eddig a tervezési stádiumban volt, de a múlt héten elkészültek az engedélyezett kivitelezési tervek, és a szerződtetett vállalkozók megkezdték az ivóvízhálózat cseréjét Gyulaváriban, a Bánya utcában.

 
Megkezdődtek a munkálatok Gyulaváriban, a Bánya utcában. Fotó: Gyulai Hírlap

A Gyulai Hírlapnak Virányi István, a Gyulai Közüzemi Kft. főmérnöke elmondta, a szerződések megkötése után a projekt pontos végösszege 2 milliárd 111 millió 406 ezer 438 forint, amelyet az Európai Unió és a Kohéziós Alap finanszíroz.

A főmérnök hozzáfűzte, a projekt tervezési fázisában megpróbáltak olyan műszaki megoldást találni, amivel a leggazdaságosabban lehet orvosolni a kifogásolt vízminőségi paramétereket, az ivóvíz magas arzén-, ammónium- és mangántartalmát.

– Jelenleg a régi vezetékek cseréje történik, valamint új csomópontok és mosatóaknák is létesülnek. A régi csövek zöme azbesztcement, a bekötővezetékek pedig vascsövek, amelyeket korszerű, korroziómentes, rugalmas, polietilén csövekre cserélnek. A munkák vízkorlátozásokkal és útfelbontással járnak, de a kivitelező kötelessége, hogy ezalatt az életfenntartáshoz szükséges vízszolgáltatást biztosítsa.  A projekt befejezési dátuma 2015. március közepe, addigra meg kell valósítani az összes feladatot, amelynek következtében jelentősen megjavul a két város ivóvízminősége – mondta Virányi István.

Karácsonyi István, a Vízellátási és Szennyvíz-elvezetési Osztály üzemvezetője kifejtette, az új vízvezeték kiépítése egy új technológiával, egy ún. roppantásos eljárással történik, amely során a földben lévő vezetéket szétnyitják, majd belehúzzák az új csöveket. Jó hír, hogy ezzel a technikával nem kell az utcákat teljes hosszában kiásni, csupán foltszerűen lesznek munkagödrök a bekötéseknél, illetve a csomópontoknál.

Mivel Gyulán az idegenforgalom jelentős tényező, ezért az útfelbontással járó munkálatokat ütemezni kellett, és természetesen a kivitelezők a nyári szezonban nem végeznek munkát a frekventált helyeken.

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a szeptember 15-ig megvalósuló első négy ütem nagy része Gyulavárit érinti. A munkákat a Bánya utcában kezdték, ezután következik majd a Malom, a Darvas József és a Fehér-Körös utca. A második ütemben a Kisvasút, az Újsor és a Kisbök utcák szerepelnek. Harmadik ütembe tartozik a Táncsics, az Újélet és a Sirály utca. A negyedik ütem már Gyulán folytatódik, a Dobay, Hajnal, Gyóni Géza, Kertes, Késmárky utca, majd a Vértanúk útja következik.

Az üzemvezető hozzáfűzte: a lakosságnak nem kell aggódni, ugyanis a kivitelező a munkálatok megkezdése előtt három nappal postai úton értesíti a soron következő utca lakóit.

 


 

2014. 06. 20., SAJTÓANYAG

JAVÁBAN ZAJLIK AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT REKONSTRUKCIÓJA

A kivitelezők befejezték a munkálatokat a Bánya és a Malom utcában, jelenleg a Darvas József utcán folyik a csőcsere

Javában folyik az ivóvízhálózat cseréje Gyulán. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program jelenlegi fázisában rekonstruálják a meglévő, több évtizedes ivóvízhálózatot. Az fejlesztés során a régi, 80 mm átmérőjű azbesztcement csöveket korszerű, korrózióálló és rugalmas, 110-es átmérőjű polietilén KPE csövekre cserélik ki. Az idegenforgalom miatt a kivitelezők a nyári szezonban nem végeznek munkát a frekventált helyeken, ezért a fejlesztés jelenleg Gyulaváriban zajlik.


Ivóvízhálózat-csere Gyulaváriban, a Darvas József utcában. Fotó: Gyulai Hírlap

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a Bánya utca már elkészült, az ott lakók visszakapták az ivóvizet. A Malom utcán is befejezték a munkálatokat, ott még a vízminta vizsgálatának értékeit várják. A bakteriológiai vizsgálatokat a Food Analytica Kft. laborjában végzik el. Amint megérkezik a negatív eredmény, és az egészségre veszélytelennek nyilvánítják a vizet, a lakosság használatba veheti a megújult rendszert.

Jelenleg a Darvas József utcán folynak a munkálatok, ahol a 758 méter egy részét nyílt árkos, a másik felén csőroppantásos technológiával történik a hálózatcsere. A szakember kifejtette, a roppantásos technológia során előkeresik a házbekötéseket a vízgerincen, majd egy gép végigtol egy rudazatot a régi vezetéken. Erre rácsatlakoztatják az új vezetéket, és egy hasítóék segítségével behúzzák a régi cső helyére az újat. Ez a technológia gyorsabb, kevesebb romolással jár, viszont ebben az esetben az ivóvíz minősítése tovább tart. A hagyományos, nyílt árkos megoldást akkor kell alkalmazni, amikor sűrűn helyezkednek el akadályozó közművek a hálózaton.

A Darvas utca után a Széchenyi és Kohán György utca következik. A kivitelező a munkálatok megkezdése előtt három nappal postai úton értesíti a soron következő utca lakóit.

 


 

2014. 07. 28., SAJTÓANYAG

FOLYTATÓDIK AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT CSERÉJE GYULAVÁRIBAN

A kivitelezők befejezték a munkálatokat a Darvas és a Kisvasút utcában, jelenleg az Új élet, az Újsor és a Kisbök utcákban folyik a munka

Javában folyik az ivóvízhálózat cseréje a gyulavári utcákban. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program jelenlegi fázisában rekonstruálják a meglévő, több évtizedes ivóvízhálózatot. A fejlesztés során a régi, 80 mm átmérőjű azbesztcement csöveket korszerű, korrózióálló és rugalmas, 110-es átmérőjű polietilén KPE csövekre cserélik ki.


Ivóvízhálózat-csere Gyulaváriban, az Új élet utcában. Fotó: Gyulai Hírlap- Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, befejezték a munkálatokat a Darvas és a Kisvasút utcán, ahol végig csőroppantásos eljárással cserélték ki a csöveket, ami gyorsabb és kevesebb rombolással járó technológia. A bakteriológiai vizsgálatokat a Food Analytica Kft. laborjában végezték el, azóta már mindkét utcában bevizsgált, engedélyezett ivóvizük van a lakóknak. Ezután kezdték el az Új élet utcát, ahol szintén csak a bekötéseknél ásnak árkot a szakemberek. Jelenleg ott, valamint az Újsor és a Kisbök utcákban folynak a munkák.

Amint a jelenlegi helyszíneken elkészültek, a Fehér-Körös utca következik. A lakosság értesítése az eddigi módon történik: kivitelező a munkálatok megkezdése előtt három nappal postai úton értesíti a soron következő utca lakóit.

 


2014. 08. 15., SAJTÓANYAG

JELENLEG A TÁNCSICS ÉS AZ ÚJSOR UTCÁBAN ZAJLIK A GYULAI VÍZVEZETÉKEK REKONSTRUKCIÓJA

A fejlesztés során a régi, 80 mm átmérőjű azbesztcement csöveket korrózióálló és rugalmas, 110-es átmérőjű polietilén KPE csövekre cserélik

Javában folyik az ivóvízhálózat cseréje Gyulaváriban. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program jelenlegi fázisában rekonstruálják a meglévő, több évtizedes ivóvízhálózatot. A munkákat a Bánya utcában kezdték, ezután következett a Malom, a Darvas József, majd a Kisvasút, a Kisbök az Új élet utcák. Jelenleg a Táncsics és az Újsor utcában zajlik a gyulai vízvezetékek rekonstrukciója , és hamarosan a Fehér-Körös, majd a Sirály utca következik.


Ivóvízhálózat cseréje az Újsor utcában. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a fejlesztés során a régi, 80 mm átmérőjű azbesztcement csöveket korszerű, korrózióálló és rugalmas, 110-es átmérőjű polietilén KPE csövekre cserélik ki. A rekonstrukció többnyire csőroppantásos eljárással történik, így csak a bekötéseknél kell árkot ásniuk a kivitelezőknek.

Amint elkészültek a munkák Gyulaváriban, a belvárosban folytatódik a beruházás, a tervek szerint a Dobay, a Hajnal, a Gyóni Géza, a Kertes, a Késmárky utca, majd a Vértanúk útja következik. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt befejezési dátuma 2015. március közepe.

 


2014. 09. 05., SAJTÓANYAG

HAMAROSAN BEFEJEZŐDIK AZ IVÓVÍZVEZETÉKEK CSERÉJE GYULAVÁRIBAN

A csere csőroppantásos eljárással történik, ami gyorsabb és kevesebb rombolással járó technológia

Hamarosan befejeződik az ivóvízvezetékek cseréje Gyulaváriban. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program keretében megvalósuló hálózatrekonstrukció idén tavasszal – az idegenforgalmi szezon miatt – a kevésbé frekventált gyulavári városrészben kezdődött meg. Jelenleg a Sirály utcában zajlik a munka, ahol korszerű csőroppantásos eljárással történik a csőcsere. A fejlesztés során a 80 mm átmérőjű azbesztcement csövek helyére korrózióálló, rugalmas, 110 mm átmérőjű polietilén KPE csövek kerülnek.


Csőroppantásos technológia a Sirály utcában. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlapnak Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a terveknek és a határidőknek megfelelően haladnak. A következő ütem már a belvárost érinti: szeptember közepétől a Dobay, a Hajnal, a Gyóni Géza, a Kertes, a Késmárky utcán, majd a Vértanúk útján végzik a feladatokat. A tervek szerint október végére várható az ivóvízhálózat cseréje a város más pontjain. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt befejezési dátuma 2015. március közepe.

 


  

 


2014. 09. 17., SAJTÓANYAG

BEFEJEZŐDTEK AZ IVÓVÍZMINŐSÉG-JAVÍTÓ PROGRAM KÚTFÚRÁSI MUNKÁLATAI ELEK MELLETT

Az Új Széchenyi Terv keretében valósul meg a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0017 azonosítószámú, Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program című projekt. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító programot 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam.


Képünkön (balról jobbra) dr. Görgényi Ernő, Alt Norbert és Daróczi László az új kutak egyikénél. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs 

Befejeződtek a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program kútfúrási munkálatai. Az Új Széchenyi Terv keretében, valamint az Európai Unió támogatásával a Kohéziós Alap társfinanszírozásával megvalósuló projekt eddigi fejleményeiről és munkálatairól dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere, Alt Norbert, Gyula Város alpolgármestere és Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója számolt be szeptember 17-én, szerdán délelőtt az Elek város külterületén létrehozott új kutaknál.

A Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program keretein belül számos fejlesztés valósult meg az érintett területeken. Ezek között szerepel kútfelújítás, távvezeték-építés, víztisztító berendezések telepítése Gyula és Elek városának területére. A beruházás legfontosabb elemét hat új kút fúrása képezte. A kutak kiépítése, a 2 milliárd 111 millió 406 ezer forint összegű projekten belül, 114 millió forintba került.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere elmondta, a Gyula-Elek Ivóvízminőség-javító Program lelkét képező hat új kút elkészült, melyek segítségével egészséges ivóvizet biztosíthatnak Gyula város polgárainak. A városvezető hozzátette: a területen korábban, a 2000-es évek elején már történtek próbafúrások. A szakemberek megállapították, hogy a helyszínen olyan vízbázisok találhatók a föld mélyében, melyek rendkívül alacsony, határérték alatti arzéntartalmú ivóvizet tartalmaznak. A projektet ezen próbafúrásokra alapozva indították el.

A hat új kút elkészültét követő ellenőrző mérések alátámasztották a próbafúrások eredményeit, így kiderült, hogy a víz arzéntartalma – mindegyik kút esetében – a határértékben szereplő 10 mikrogramm/liter alatt van. A kutakban mért értékek 1,1 és 6,5 mikrogramm/liter közötteik.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kifejtette: kezdeményezni fogják a kutak próbaüzemének 6 hónapról 3 hónapra való lerövidítését, ami által a munkálatok során keletkezett csúszás kompenzálható, a 2015. március végi átadás és a végleges projektzárás időpontja pedig ezáltal tartható lenne. Az igazgató tájékoztatójában a kutak teljesítményének részleteire is kitért. Az új kutak a jelenlegi próbaszivattyúzás alatt 2000 liter/perces teljesítménnyel működnek, Gyulán jelenleg mindössze 800 liter/perces vízkitermelésre van szükség. A kutak vízhozama tehát több mint megfelelő.

A projekt keretében Elek város külterületén kiépült két hármas kútcsoportot a közeljövőben összekötik, ezzel a rendszer biztosítja majd a két település ivóvízszükségletét.

Alt Norbert, Gyula város alpolgármestere az elhangzottakhoz hozzátette: a projekt jelenlegi fázisában hamarosan befejeződik az ivóvízhálózat cseréje Gyulaváriban, illetve Gyula belvárosában folytatódik a rekonstrukció.


 

2014. 10. 01., SAJTÓANYAG 

MEGKEZDŐDÖTT AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT REKONSTRUKCIÓJA GYULA BELVÁROSÁBAN

Megkezdődött az elavult ivóvízhálózat cseréje Gyula belvárosában. A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program keretében megvalósuló hálózatrekonstrukció eddig a turisztikai szempontból kevésbé frekventált Gyulaváriban zajlott. A Fehér-Körösön túl elhelyezkedő városrészben befejeződtek a munkálatok, jelenleg már csak tereprendezés folyik. Ezután a belvárosban folytatódtak a munkálatok: korszerű, csőroppantásos technológiával cserélték ki az ivóvízcsöveket a Hajnal utcában, majd a Kertes utcában, ahol javában folyik az eredeti állapotok visszaállítása.

 Az ivóvízhálózat rekonstrukciója a Dobay utcában. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlapnak Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, jelenleg a Dobay utca tejes hosszában zajlik az ivóvízhálózat cseréje. Ha ott befejeződik a rekonstrukció, a Gyóni Géza utcában folytatják munkájukat a szakemberek, majd október közepétől a Városház utca következik. Az elavult csövek cseréje a tervek szerint október végéig fejeződik be a városban.

 2014. 10. 20., SAJTÓANYAG

UTOLSÓ ÜTEMÉHEZ ÉRKEZETT GYULA VÁROS IVÓVÍZHÁLÓZATÁNAK REKONSTRUKCIÓJA

Utolsó üteméhez érkezett Gyula város ivóvízhálózatának rekonstrukciója. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program jelenlegi fázisában a több évtizedes, elavult ivóvízhálózat cseréje történik. A IV., utolsó ütem végső szakaszában a Városház utcában folynak a munkálatok. A forgalmas belvárosi utca jelentős szakaszán zajlik a fejlesztés: a Megyeház utcától egészen a Hét vezér és a Corvin utca kereszteződéséig kap új, korrózióálló, rugalmas polietilén KPE csöveket az utca ivóvízhálózata.


Jelenleg a Városház utcában folyik a munka. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a Városház utca nagy részén a kevesebb rombolással járó roppantásos módszerrel történik a csőcsere. Nyílt árkos megoldást szükséges alkalmazni a bekötéseknél, a Pálffy utca csatlakozásánál és a hely szűke miatt a Megyeház utca felöli rövid szakaszon. Az utolsó ütem munkálatait a tervek szerint október 31-ig befejezik.

- Utána a hálózatrekonstrukció helyszínein már csak tereprendezés, illetve néhány helyen nagyobb átmérőjű csövek fektetése történik, amely nem okoz semmilyen problémát a lakosságnak – mondta el lapunknak az üzemvezető.

 2014. 11. 21., SAJTÓANYAG

HAMAROSAN BEFEJEZŐDIK GYULA VÁROS IVÓVÍZHÁLÓZATÁNAK REKONSTRUKCIÓJA

Hamarosan befejeződik Gyula város ivóvízhálózatának rekonstrukciója. Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program során mintegy 7000 méternyi csövet cseréltek ki Gyula területén. Az elavult azbesztcement csövek helyett mostmár új, korrózióálló, rugalmas polietilén KPE csövek szállítják ivóvizünket. A helyszíneken már csak helyreállítási munkálatok és tereprendezés folyik. A lakosságot érintő munkálatok még néhány munkafázist magukba foglalnak. A közelmúltban, a Vértanúk útján rekonstruálták Gyula város ivóvízvezetékének egyik főkörét, amely az Elek város környékén fúrt kutakból származó vízkészletet szállítja a városunkba.


Munkálatok a gyulai Vértanúk útján. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a Vértanúk útján kicserélt vízvezeték egy meglévő, tőle öt méterre lévő, elöregedett főcsövet váltott ki. A Békéscsabáról Gyula belvárosába vezető, többsávos műút alatt 18 méter hosszan, irányított fúrás után egy 400 mm átmérőjű védőcsövet helyeztek be, majd abba került a 300 mm átmérőjű ún. haszoncső, amely az ivóvíz szállításáról gondoskodik. A művezető hozzáfűzte: a lakosságot kevésbé érinti egy hasonló csőcsere a Késmárki utcában, ahol mintegy 50 méteres fúrással a Gyula-Kispél-Eleki-csatorna alatt fúrnak át a szakemberek. Az elöregedett acélszerkezetű csőhidat egy korszerű, csatorna alatti KPE-cső váltja ki.

A Gyulai Hírlapnak Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője kifejtette, a településen belüli munkák várhatóan idén elkészülnek, a külső munkálatok a tervek szerint jövő év márciusában fejeződnek be. A nyári rossz idő miatt azonban várható némi csúszás. A fővállalkozó továbbra is a Békés Drén Kft., a kivitelezést pedig az Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) végzi.

- Lakosságot érintő építkezés lesz még a Budrió lakótelepnél, a Csabai út és Első utca sarkán, valamint az Ajtóssy Albert utcában, ahol csomópont létrehozása történik aknával, különböző szerelvényekkel, például szakaszoló tolózárral és mosatóbehelyező idommal. Szerelvényeket cserélünk a Nürnbergi utcán és a Tomcsányi utcán, de ezek nem járnak aknabontással, illetve forgalomtereléssel. Ezen kívül lesz a Dózsa György utcán mindösszesen 25 méter hosszan egy csőbélelés, ahol a meglévő csőbe belehúznak egy újat, valamint a Dobay utca torkolatában egy új átvezetés következtében fölöslegessé vált szerelvény elbontása.

A szakember lapunknak még elmondta: rövidesen üzembe helyezhető állapotba kerül Gyulán, az eleki körforgalom közelében, a II.-es vízműtelepen a technológiai vízkezelői épület, amely ivóvizünk arzénmentességéért lesz felelős. Az Elek déli részénél megépült kutaknál már megkezdődött a szerelvények, illetve a kútfejek kiképzése és az Elek-Gyula közötti kútcsoportnál is hamarosan megkezdődik a szerelvényezés.

- Az ivóvizet szállító távvezetékek a földben vannak, jelenleg a hozzá tartozó szerelvényaknák kivitelezése folyik. A távvezeték kiépítése öt szakaszt foglal magába, ebből három Gyula várost érinti, egy kis átmérőjű szakasz Szentbenedeket, egy szakasz pedig Eleket látja majd el tiszta ivóvízzel. Az eleki ivóvízhálózat-rekonsrukció, az ottani vízkezelőmű építése, valamint a vízkormányzási és hidraulikai okokból szükséges csomópontok kialakítása jelenleg engedélyezési stádiumban van – mondta Endrész László.

 


2014. 12. 05., SAJTÓANYAG

RÖVIDESEN BEFEJEZŐDNEK A LAKOSSÁGOT ÉRINTŐ MUNKÁLATOK

Rövidesen befejeződnek az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program lakosságot érintő munkálatai. Az elmúlt hónapokban körülbelül hét kilométernyi ivóvízcsövet cseréltek ki Gyulán. Ezek után több helyen csomópontot hoztak létre: szakaszoló tolózárral felszerelt aknákat létesítettek a Tomcsányi utcában, a törökzugi Nürnbergi utcában, a Csabai út és az Első utca sarkán. A Béke sugárút Budrió lakótelepi szakaszánál mosató akna épült, a Dózsa György utcában, az Élővíz-csatorna alatt egy 90 mm-es KPE-csövet vezettek át a szakemberek.


Aknaépítés a Budrió lakótelepnél. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A Gyulai Hírlap kérdésére Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, egy lakosságot kevésbé érintő csőcsere van még hátra a Késmárki utcában, ahol mintegy 50 méteres fúrással a Gyula-Kispél-Eleki-csatorna alatt fúrnak át a szakemberek. Az elöregedett acélszerkezetű csőhidat egy korszerű, csatorna alatti KPE-cső váltja ki. A művezető hozzátette, a korábbi helyszíneken már csak helyreállítási munkálatok és tereprendezés folyik.

A településen belüli munkák várhatóan idén elkészülnek, a külső munkálatok pedig a tervek szerint jövő év márciusában fejeződnek be.

 


2015. 01. 19., SAJTÓANYAG

LEZÁRULTAK A GYULA BELTERÜLETÉT ÉRINTŐ MUNKÁLATOK

Befejeződtek az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program lakosságot érintő munkálatai Gyulán. Az elmúlt hetekben egy korszerű, korrózióálló KPE-csővel váltották ki az elöregedett acélszerkezetű csőhidat a Késmárki utcában. A napokban a Gyula-Kispél-Eleki-csatorna alatti leendő fővezeték nyomáspróbája és vízmintavétele sikeresen lezajlott.

 
Nyomáspróba a Gyula-Kispél-Eleki-csatorna mellett. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Szilágyi Szabolcs, a munkálatokat végző Univerzális Víziközmű-építő és Szolgáltató Kft. (UVIÉP) művezetője elmondta, a fővezetékre való rákötés, illetve a terület rendezése csak akkor folytatódhat a helyszínen, ha az időjárás megengedi a szilárd útburkolat nélküli terep megközelítését.    

A Gyulai Hírlapnak Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője kifejtette, az ivóvízminőség-javító program Gyula belterületét érintő munkálatai ezzel lezárultak, csupán néhány kisebb munka, pár bekötés és tereprendezés van hátra.

A szakember lapunknak elmondta: elkészültek a távvezetékek is, valamint a kútcsoportoknál is rövidesen befejeződnek a szerelvényezések. Hamarosan megkezdődik a II.-es vízműtelepen kiépített víztechnológia szűrőberendezésének próbaüzeme, valamint februártól megkezdődik az ivóvízvezeték rekonstrukciója Eleken.


2015. 02. 24., SAJTÓANYAG

ELEK VÁROSBAN FOLYTATÓDIK AZ IVÓVÍZPROGRAM

Elek városban folytatódnak az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program munkálatai. A nyílt árkos ivóvízvezeték-rekonstrukció során mintegy 1450 méteren korszerű, korrózióálló és rugalmas polietilén KPE csövekre cserélik ki a régi azbesztcement csöveket. Az eleki munkálatok a Hősök útján kezdődtek meg, ahol jelenleg az ivóvízgerinc-vezeték cseréje történik 510 méteren.


Az ivóvízgerinc-vezeték cseréje a Hősök útján. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője kifejtette, ha a Hősök útján elkészül az új ivóvízgerinc-vezeték, nyomáspróbát végeznek rajta, majd fertőtlenítik a csövet, és ha labor által baktériummentesnek nyilvánították a vízmintát, megkezdődhet a hozzátartozó házi bekötő vezetékek cseréje az utcában.

Ha a Hősök útján befejezték a munkát, a szomszédos utcában, a Szent István úton folytatódik az ivóvíz-rekonstrukció mintegy 200 méteren, majd József Attila utca csaknem 200 méteres, majd azt követően a Kossuth utca 100 méteres, végül a Kétegyházi út 450 méteres szakaszán zajlik csőcsere.

A szakember hozzáfűzte, a vezetékcserén kívül az utcákba tűzcsapokat helyeznek ki, a meglévő, érintett csomópontokat is felújítják, valamint nyolc tolózárat is kiépítenek.

- A munkálatok során a fent említett utcákban alig lesz vízhiány, a szolgáltatás majdnem teljes mértékben zavartalanul történik. A lakosságot postai úton, három nappal előtte, sőt, az utcát érintő munka reggelén is kiértesítik a kollégák – mondta Endrész László.

Az eleki ivóvízvezeték-rekonstrukció várhatóan az idei év áprilisában fejeződik be.

 


 2015. 03. 27., SAJTÓANYAG

JAVÁBAN TART AZ IVÓVÍZ-TISZTÍTÁSI TECHNOLÓGIA PRÓBAÜZEME

Befejeződtek az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program munkálatai Gyulán és külterületén, már csak Eleken zajlik az ivóvíz-rekonstrukció. A Hősök útján lefektették a gerincvezetéket, a Szent István úton és a József Attila utcán is befejeződtek a munkálatok, jelenleg a Kétegyházi úton folyik a csőcsere. Gyulán megkezdődött a projekt keretében kiépített ivóvíz-tisztítási technológia szűrőberendezésének próbaüzeme a II.-es vízműtelepen.


Folyik a próbaüzem a II.-es vízműtelepen. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője kifejtette, a korszerű technológia feladata, hogy az új kútcsoportokról beérkező vizeket megtisztítsa, hogy a lakásokba jutó ivóvíz arzén-, mangán-, vas- és ammóniatartalma ne juthasson az új jogszabályok szerint meghatározott határértékek fölé. A szűrőberendezés több hónapig tartó próbaüzeme során kiderül, hogy a vízszűrés megfelelőképpen működik-e.

A szakember hozzáfűzte, az ivóvízprogram keretében – a vízszűrőn és az annak helyet adó épületen kívül – épültek még vízkormányzási vezetékek, fordító aknák, valamint a berendezés végén egy iszapvonal, ami megakadályozza, hogy a vízből kiszűrt káros anyagok visszajussanak a természetbe.


 2015. 04. 30., SAJTÓANYAG

BEFEJEZŐDÖTT AZ IVÓVÍZHÁLÓZAT REKONSTRUKCIÓJA ELEKEN

A Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program keretében befejeződött az ivóvízhálózat rekonstrukciója Elek városban is. Az Új Széchenyi Terv támogatásában megvalósuló munkálatok során mintegy 1450 méteren korrózióálló és rugalmas polietilén KPE csövekre cserélték ki a régi azbesztcement csöveket a Hősök útján, a Szent István úton, a József Attila utcában, a Kossuth utcában és a Kétegyházi úton.

____Eredeti-04.jpgMunkálatok eleken, a Kétegyházi úton. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője elmondta, az eleki munkálatok zöme elkészült, a gerincvezetékek le vannak fektetve mindegyik utcában. Kitelepítettek 8 tűzcsapot, és létrehoztak 6 mosatóaknát, valamint befejezték a bekötővezetékek cseréjét is. Jelenleg már csak helyreállítási munkák zajlanak a városban.

Eleken hamarosan elkészül a gyulaihoz hasonló víztisztító technológia, amely az új kútcsoportokról beérkező vizek arzén-, mangán-, vas- és ammóniatartalmát szűri ki. Ennek a berendezésnek próbaüzeme a tervek szerint májusban indul.

Gyulán, a II.-es vízműtelepen javában tart a próbaüzem. A városban mosatóaknák körüli aszfaltozás, tereprendezés és más kisebb javítások folynak.


  2015. 05. 30., SAJTÓANYAG

„JAVÍTOTT” IVÓVIZET ISZIK GYULA ÉS ELEK!

Befejeződtek az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló, KEOP-1.3.0/09-11- 2011-0017 azonosítószámú Gyula-Elek ivóvízminőség-javító program kivitelezési munkálatai Gyulán és Eleken. A Gyula-Elek ivóvízminőség-javító programot 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a magyar állam. A beruházás célja a projektcsoporthoz tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása.

____Eredeti-_DSC4785.JPG
A mérések kontrollvizsgálata a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. laborjában folyik. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs


Gyulán, a II.-es vízműtelepen megkezdődött a projekt keretében kiépített ivóvíz-tisztítási technológia szűrőberendezésének próbaüzeme, amely június 12-ig tart városunkban. Eleken májusban indul a próbaüzem.

Karácsonyi István, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. vízellátási és szennyvíz-elvezetési üzemvezetője elmondta, a különböző üzemállapotok vizsgálata folyamatosan, napi gyakorisággal történik a helyszínen. Három ponton vesznek mintát: az ivóvíz-tisztítási technológia előtt a kútcsoportokról beérkező nyers vízből, a szűrés közbeni ún. technológiai, végül a megtisztított vízből is. A mérések kontrollvizsgálata a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. laborjában folyik.

Klapka Sándor laboratóriumi csoportvezető elmondta, a napi vizsgálaton túl egy-egy eredményciklus után történik akkreditált mintavétel is, amelyet egy független laborban vizsgálnak meg annak igazolására, hogy a helyszínen spektrofotométerrel mért komponensek helytállóak. A szakembertől megtudtuk, a vizsgálat során elindítják az adott technológiai folyamatot, majd különböző vegyszereket adagolnak a vízhez, és a behatási idő után megmérik az alapvető komponenseket, közöttük a víz vas-, arzén-, ammónium- és mangántartalmát. Az európai uniós szabályoknak megfelelően az ivóvíz arzéntartalmának 10 µg/l, a mangánnak 50 µg/l, az ammóniának 0,5 mg/l, a vasnak 0,2 mg/l alatti értékűnek kell lennie.

Karácsonyi István végül hozzátette, a jelenlegi mérések minden esetben határérték alatti eredményt mutattak. Ha a próbaüzem lezárul, hamarosan belekerülhet a tisztított, minden paraméternek megfelelő víz az ivóvízhálózatunkba.


2015. 06. 26., SAJTÓANYAG

LEZÁRULT AZ IVÓVÍZ-TISZTÍTÁSI TECHNOLÓGIA PRÓBAÜZEME GYULÁN

Utolsó fázisába lépett az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program: lezárult a kiépített ivóvíz-tisztítási technológia szűrőberendezésének próbaüzeme Gyulán, a II.-es számú vízműtelepen. A gyulai próbaüzem utáni szakmai egyeztetésen részt vettek a tervező, a kivitelező és a szolgáltató képviselői.


Víztisztító technológia a II.-es számú vízműtelepen. Fotó: Gyulai Hírlap – Oláh Szabolcs

Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője kifejtette, a három hónapos próbaüzem során letesztelték a Gyulára telepített arzén- és ammóniamentesítő berendezést: különböző üzemállapotokat próbáltak ki, megtisztították a régi kútcsoportoktól jövő vizeket, majd az új fúrású és a régi kutak kevert vizét is megszűrték. A szakember hangsúlyozta, a próbaüzem alatt folyamatos mintavételezés történt, a mintavételek már a próbaüzem elején is bizonyították, hogy a technológia működőképes, és a szűrés végén vett minták vizsgálata minden esetben megfelelő ivóvíz-paramétereket mutatott.

Az eleki próbaüzem még javában tart, a tervek szerint augusztus közepén lezárul. Ha a gyulaihoz hasonlóan, a szűrés minősége Eleken is megfelelő, akkor augusztus végére átadják a víztisztító technológiát. Az üzemeltető a kérvényeket elindítja, hogy a hálózatra bocsátható legyen a víz. Amint megadja az ÁNTSZ az engedélyt, egy még jobb minőségű ivóvízhez jut Gyula lakossága.

Közben hetek óta zajlik a gyulai ivóvízhálózat mosatása. Karácsonyi István, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. vízellátási és szennyvíz-elvezetési üzemvezetője elmondta, a mosatás során a bekötő vezetékek kivételével az elosztóhálózat minden részét, Gyulán mintegy 200 kilométer vezetéket takarítanak ki.

Az üzemvezető kifejtette, a nagyobb átmérőjű csövekben szivacsos mosatást végeznek: a rendszerbe bizonyos pontokon különböző átmérőjű szivacsokat helyeznek be, amelyeket egy másik ponton vesznek ki, a köztes szakaszon a szivacsok ledörzsölik a biológiai hártyát a csövek belső faláról. Ahol ez az eljárás nem kivitelezhető, öblítéses eljárást alkalmaznak, amelyben a tűzcsap megnyitásával érik el a megnövekedett vízáramlást.

A víz zavarossága és szagossága esetén a szakember arra a kéri a lakosságot, hogy a csapokat addig folyassák, amíg a szaghatás és zavarosság meg nem szűnik. A pontos területi érintettségről a www.gyulaikozuzem.hu oldalán tájékozódhatnak.


2015. 09. 02., SAJTÓANYAG

TÚLFESZÜLTSÉG-VÉDELMET KAP A VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉS

Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program során hamarosan még tisztább vízhez jut Gyula és Elek város. A közelmúltban lezárult a kiépített ivóvíz-tisztítási technológia szűrőberendezésének próbaüzeme Gyulán, a II.-es számú vízműtelepen. Az ÁNTSZ megadta az engedélyt, hogy a tisztított ivóvíz a városi hálózatba kerüljön. A nyári szélsőséges időjárás azonban több akadállyal is lassítja a beruházás munkálatait.

A villámkár kijavítása után használható lesz a víztisztító vegyszeradagoló technológia is. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője elmondta, a sikeres gyulai próbaüzemet követő nyári viharos időjárás során a kommunikációs központot villámcsapás érte. A nagyfeszültség miatt keletkezett károkat jelenleg is javítják, továbbá ennek kapcsán egy túlfeszültségvédelmet is beépítenek a rendszerbe, hogy a jövőben elkerülhetők legyenek a hasonló problémák. A technológia által megtisztított víz körülbelül két hét múlva csatlakozhat a városi ivóvízhálózatba.

A szakember hozzáfűzte, Eleken az elmúlt időszakban jellemző rekordhosszúságú hőségriadó miatt kellett felfüggeszteni a próbaüzemet, ugyanis a próbaüzem alatt az eleki vízmű nem tudott volna annyi mennyiségű vizet adni, mint amennyi a lakosság vízigénye kánikula, aszály idején. Jelenleg a próbaüzem folytatásának előkészítése zajlik, hogy a jövő héttől mehet tovább a technológia tesztje, amely előreláthatólag szeptember harmadik hetéig tart.

A teljes projekt várhatóan október elején fejeződik be.


2015. 10. 01., SAJTÓANYAG

TISZTÁBB IVÓVÍZ JÖN A GYULAI CSAPOKBÓL

Immáron az uniós szabályoknak megfelelő, tisztított ivóvizet ihat Gyula város lakossága. Újabb fontos mérföldkövet ért el az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program: a hálózat teljes körű átmosatása és az ÁNTSZ engedélye után a gyulai II.-es számú vízműtelepen hálózatra bocsátották az egészségesebb vizet, így a gyulai otthonokban lévő csapokat kinyitva most már megfelelő határérték alatti vas-, mangán-, arzén- és ammóniatartalmú vízzel olthatjuk szomjunkat.

Képünkön (balról jobbra) Endrész László és Virányi István, az üzemelő Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnöke. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

Endrész László, a Gyula–Elek ivóvízminőség-javító projekt mérnökének képviselője elmondta, a hálózatra bocsátás előkészületi munkálatai megtörténtek, így jelenleg már az új tisztítótechnológián átfolyó, tisztább víz kerül a hálózatba. Mint kifejtette, a kutakról érkező nyers ivóvizet először vas- és mangántalanítják, majd az új szűrőtechnológiába kerül a víz, amelyből kivonják a még benne lévő, határérték fölötti arzént és ammóniát. Ezután az tisztavíztárolóba megy a víz, onnan kerül csapjainkba éltető elemünk. Az európai uniós szabályoknak megfelelően az ivóvíz arzéntartalma10 µg/l, a mangánnak 50 µg/l, az ammóniának 0,5 mg/l, a vasnak 0,2 mg/l alatti értékű.

A szakember hozzáfűzte, a kommunikációs vezérlőt augusztusban villámcsapás érte, azóta a kárt kijavították, majd egy túlfeszültségvédelmet is beépítettek a rendszerbe, így a jövőben ilyen esetekre nem kell számítani. A projekt gyulai szegmensében már csak a műszaki átadások vannak hátra, amelynek előkészületei jelenleg is folynak.

A tervek szerint október végéig tart az ivóvíztisztító technológia próbaüzeme Eleken. Utána teljes hálózatmosatást végeznek, majd vízmintát vesznek, és ha az ÁNTSZ engedélyt ad, Eleken is egészségesebb vizet ihat a lakosság.


 2015. 10. 27., SAJTÓANYAG

MEGKEZDŐDÖTT A MŰSZAKI ÁTADÁS-ÁTVÉTELI ELJÁRÁS

Utolsó fázisába lépett az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program, megkezdődött a csaknem kétmilliárd forintos összköltségvetésű projekt műszaki átadása és átvételi eljárása. A kivitelező október 12-én készre jelentette a munkálatokat, ennek következtében október 26-án összehívták a projekt megvalósításában részt vevő közműkezelő szervezetek és szakhatóságok képviselőit a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. tanácstermében.


A műszaki átadást-átvételi eljárást megelőző egyeztetés a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. tanácstermében. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A műszaki átadást-átvételi eljárást megelőző egyeztetést a projekt mérnökének képviselője, Endrész László vezette le. A megjelentek az átadást nem kifogásolták, és egyöntetűen úgy döntöttek, mivel a vállalkozó kellékteljesen, hiánytalanul teljesítette a szerződésben foglaltakat, a műszaki átadás eljárása megkezdődhet.

Endrész László elmondta, a projekt gyulai része teljesen elkészült, és az eleki munkálatok is hamarosan lezárulnak. A szakembertől megtudtuk, a gyulaihoz hasonlóan Eleken is sikeresen lezajlott az új víztisztító technológia próbaüzeme, a mintavétel megtörtént, napokon belül megérkeznek az eredmények. Amennyiben ezek megfelelnek az előírásoknak, Eleken is hálózatra bocsáthatják a megtisztított ivóvizet. Ezután általános hálózatmosatás történik, majd az ivóvízhálózat végpontjain is mintát vesznek, és ha ezek vizsgálata is megfelelő eredményt mutat, befejeződhet a beruházás.

Az üzemeltető részéről Virányi István, az üzemelő Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. főmérnöke kifejtette: az ivóvízjavító program elérte célját, Gyulán a szolgáltatott ivóvíz minősége már megfelel a szabványnak előírtaknak. A projekt gyulai részében fizikai beavatkozásra már nincs szükség, az apró, üzemeltetést egyáltalán nem akadályozó, főleg adminisztrációs hiányosságokat a kivitelező néhány napon belül pótolja. A főmérnök hangsúlyozta, a projekt következtében hosszú távon biztosított mindkét település egészséges ivóvízzel való ellátása.

Az utolsó simításokat követően, a tervek szerint november közepén ünnepélyes projektzáró rendezvénnyel zárul a beruházás. A projektzáró után az üzemeltetők átveszik a beruházótól az elkészült műveket, és megkérik a szakhatóságoktól a művek vízjogi üzemelési engedélyeit.


 ____Eredeti-MEGHIVO.jpg


2015. 11. 24., SAJTÓANYAG

EGÉSZSÉGESEBB IVÓVÍZ MINDEN GYULAI ÉS ELEKI HÁZTARTÁSBAN

Az Új Széchenyi Terv keretében valósult meg a KEOP-1.3.0/09-11-2011-0017 azonosítószámú, Gyula–Elek ivóvízminőség-javító program című projekt. A Gyula–Elek Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás beruházását 1 milliárd 933 millió 778 ezer 830 forinttal támogatja az Európai Unió és a Magyar Állam. A beruházás célja a projektcsoporthoz tartozó települések vízminőség-javító fejlesztésének végrehajtása, a lakosság egészséges ivóvízzel történő ellátása. A mai naptól az uniós előírásoknak megfelelő arzéntartalmú víz jut el minden gyulai és eleki fogyasztóhoz. A kivitelezés során a meglévő vízellátórendszerek vízbázis szempontú összekapcsolása történt meg. A meglévő és részben új, kedvezőbb vízbázist célzó kutakkal felszínre hozott rétegvizek arzéntartalmát hígítóvíz alkalmazásával csökkentették az EU által előírt mérték alá.


Szalagátvágás a II.-es számú vízműtelepen. Képünkön (balról jobbra) Pluhár László, Elek város polgármestere, dr. Görgényi Ernő, Gyula város polgármestere és dr. Kovács József országgyűlési képviselő. Fotó: Gyulai Hírlap - Oláh Szabolcs

A projekt sikerének legfontosabb mutatószáma a fogyasztói csapokból kifolyó víz minősége. A hálózatmentes próbaüzem lezárása után a hálózatba bocsátott ivóvíz minősége – az akkreditált laboratórium által végzett ivóvíz vizsgálatok alapján – megfelel a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendelet által előírt határértékeknek. A hálózat közkútjain mért vízminták arzéntartalma 6-7 µg/l [hat. é. : 10 µg/l,], míg ammóniatartalma 0,35-0,45 mg/l [hat. é. : 0,5 mg/l,]  között változott. A megvalósult – részáramú tisztítást lehetővé tevő – technológiának köszönhetően a kitermelt víz mennyiségének mindössze 35–40%-át szükséges a technológiai sorokon átvezetni annak érdekében, hogy a mintavételi pontokon megfelelő legyen az ivóvíz minősége. A technológia a kutakkal kitermelt víz mennyiségének azonban 100%-át is képes kezelni.

A beruházás során két új vízbázist (3–3 új kúttal) alakítottak ki „Elek–Déli” határában. A kutaknak köszönhetően sikerül olyan vizet kitermelni, amely – ammóniamentesítésen kívül – nem igényel semmilyen tisztítási technológiát. Ez a 6 kút képes a két város jelenlegi vízigényét tartósan biztosítani. Az „Elek–Északi” vízbázison melléfúrásos kútfelújítás keretében a régi, üzemképtelen kút helyébe egy új kutat fúrtak. Ezzel a kúttal a vízbázis egy olyan teljes értékű csúcsidei tartalékvízbázissá vált, amely havária esetben képes pótolni az „Elek–Déli” vízbázisok közül esetlegesen kieső kutakat, illetve a két város jövőbeli maximális vízigényeinek biztosításában is részt tud venni.

Az új vízbázisok meglévő távvezetékhez történő csatlakozása érdekében új összekötő vezetékek épültek, illetve megépült 6 km új távvezeték („Elek–Észak” vízbázis és a gyulai „Vízmű II. sz.” telephely között), mely nagyobb üzembiztonságot nyújt az AC 500-as távvezeték meghibásodása esetén.

Gyulán a „Vízmű II. sz.” telephely és Szent-Benedek között megépült egy 6 km-es NA 90-es KPE vezeték. A településrészen lakóknak a gyulai lakosokéval megegyező minőségű vizet szolgáltatnak. A Kétegyházi út melletti tanyák és létesítmények bekötésére is lehetővé nyílt.

A „Vízmű II. sz.” telephelyen megépült egy arzén- és ammóniamentesítésre alkalmas teljes technológia. Normál üzemállapotban csak az ammóniamentesítő üzemel a szükséges és elégséges mértékben.

A „Vízmű II. sz.” telephelyen a két régebbi 1000 m3-es víztároló medence külső szigetelésének felújítása megtörtént.

A hálózatrekonstrukció során kicseréltek mintegy 7 km AC gerincvezetéket és 250 db acél bekötővezetéket. Megépítettek 10 új mosató aknát, illetve két meglévőt teljesen felújítottak. A hálózat több pontját felújították, az új vezetékek építésénél 150 méterenként új tűzcsapokat helyeztek el.

A projekt részeként a gyulai és eleki víziközmű-szolgáltató elvégezte az ivóvíz hálózatok teljes átmosatását. Az átmosatás végeztével a hálózati mintavételi pontokon levett vízmintával pedig igazolták, hogy a szolgáltatott ivóvíz minősége megfelel a 201/2001. (X. 25.) Korm. rendeletben meghatározott vízminőségi paramétereknek.


 

____Eredeti-D_tabla_ivoviz_A3_final.jpg

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)