Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Vasárnap tűzijátékkal zárják az idei Gyulavári Kastélynapokat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szabó EszterMAGAZIN • 2018. május 19. 15:13
Vasárnap tűzijátékkal zárják az idei Gyulavári Kastélynapokat
Az egyik legnépszerűbb program az Országos Vadfőző- és Halételkészítő Verseny

Ezen a hétvégén rendezik meg a Vlll. Gyulavári Kastélynapokat, amin családi- és ifjúsági programokkal, remek ételekkel, koncertekkel és utcabállal várják a helyieket a gyulavári kastélykertbe. Az Együtt Gyulaváriért Egyesület szervezésében megvalósuló rendezvény pénteken nótaesettel és néptánccal vette kezdetét, ma az Országos Vadfőző- és Halételkészítő Verseny résztvevői főzték meg a finom ebédet. Este a Bikini koncertezik a kastélynál. Vasárnap tűzijátékkal zárul a háromnapos programsorozat

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Amíg a különleges ételek készültek, a jelenlévők gyerektornán, karatebemutatón és gitárelőadáson is részt vehettek. A kisebbek sem maradtak játékok nélkül, kedvükre faraghattak és festhettek a kézműves sátorban. A szülők autentikus cigány fogásokat és helyi pálinkát kóstolhattak, és 14 órakor az is kiderült, kik lettek a legjobb szakácsok idén.
 
A „Mókus őrs" csapata tavaly dámvadpörköltjével nyert, lapunknak most elmondták: idén sem változtattak a bevált recepten.
 
– Anyámtól azt tanultam, hogy a pörköltbe a hús mellé só, bors és paprika kell. Idén sem tértem el a hagyományoktól. A pörkölt akkor finom, ha hagyunk elég időt neki, a mienknek most nagyjából hat óra kellett – mondta el receptjét kérdésünkre Máténé Tarsoly Krisztina. – Az elkészült étel mellé puliszkát, kapros és rozmaringos kenyeret kínálunk – tette hozzá. 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 
A „Gokart-csapat” is ugyanezt az ételt készítette. Képviseletükben Szabó József azt mondta: a recept titka a hagyományőrzés, ők sem újítottak semmit rajta, remélik, hogy az egyszerű recept tetszeni fog a zsűrinek. 
 
A halételek kategóriájának a Kiss Horgásztavak főszakácsával, Kissné Perjés Szilviával is beszélgettünk a győzelem titkáról. Ő azt mondta: alakbarát pontypörkölttel készültek az ítészeknek. 
 
– Előtte egy kicsit lesütöttük a halat, majd a passzírozás után, a főzés legvégén tettük vissza a pörköltbe. A nokedli lisztje szénhidrát-csökkentett, ettől lett alakbarát a menü – árulta el a dobogós fogás egyszerű receptjét a versenyző. 
 
Az elismert séfekből álló zsűri idén is több díjat kiosztott ifj. Ambrus György vezetésével. Az ételek minősítése közben lapunknak elmondták: a versenyzők által sokat emlegetett hagyományőrzés akár pluszpontokat is jelenthetett a versenyen. Kiderült: az ételek íze mellett pontot osztottak a fogások tálalására, illetve arra is, mennyire volt autentikus a recept. 
 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Szabó Károly, a választókerület képviselője azt is hozzátette: örömmel látja, hogy minden évben magas a részvétel a versenyen. Idén 70 vadételt és 15 halas fogást neveztek. Arra a kérdésre, hogy voltak-e különlegességek az idén, Szabó Károly így válaszolt: – Mindegyik fogás különleges.
 
Az eredményhirdetésen kiderült: idén szinte nem is akadt olyan csapat, aki ne kapott volna valamilyen elismerést a versenyen. A ma este a Bikini élő koncertjével ér véget.
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)