Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Dr. Párducz László, akinek sorsát és választásait neveltetése határozta meg

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Hargittai Éva • INTERJÚ • 2011. április 29. 13:00
Dr. Párducz László, akinek sorsát és választásait neveltetése határozta meg
Az életben nemcsak a szabadságnak, hanem a felelősségnek is érvényesülnie kell
Dr. Párducz László

• Hogyan alakult az életútja, hogyan emlékszik vissza gyermekkorára, iskolaéveire, minek köszönhető, hogy az orvosi pályát választotta?

Adán, Bácskában születtem. A föld, ahol valaha születtem, azaz a délvidéki voltom bizonyára későbbi keménységemben, a közösségi érzetemben egyaránt megmutatkozott. Az, hogy egyek vagyunk, egyek-egyek, külön-külön és egy egységben, a délvidéki magyarok etikája, a családi és a korábbi indíttatás meghatározta egész lényemet. Amikor szüleimre, a neveltetésemre visszagondolok, egy életre belémvésődött igazságok jutnak az eszembe. A munkát, a napi állandó „hajtást”, mint valamilyen fertőző betegséget kaptam meg, még otthon a családi háznál. Ez egy olyan életvitelt, életérzést jelent, ami ott vésődött belém a mínusz 20 fokos hidegben, ott az adai utcákon, amikor a megélhetésünkért újságot hordtam, vagy, a nagy nyári melegben, amikor a kiskapámmal nekem is mennem kellett a földre dolgozni. A szüleim a katolikus hit szerint neveltek, taníttattak, megadták azt, ami nekik nem adatott meg. Emlékszem arra, amikor édesapám bevezetett az általános iskola kapuján, lehajolt hozzám és kérte, jegyezzem meg: fiam átvezetlek ezen a kapun, a tudomány kapuján, eddig tudtam fogni a kezedet, innentől kezdve saját magadnak kell érvényesülni. Emlékszem, édesanyám vasárnaponként kézen fogva vitt bennünket a templomba, megtanított imádkozni és templomba járni. Az életünk valahol itt van és valahol ott a hagyományainkban, a templomban, az iskolában, a kapuban ott és akkor elhangzott atyai szavakban. Ezekben az években dőlt el, hogy milyen értékek mentén szervezem az életemet, azaz hogyan tiszteljem az életet, a sajátomat és a másik emberét. Ismerjük fel a valóságot és az igaz tiszta értékeket! A valóság nem más, mint hogy most élünk és majd egyszer meghalunk. Ami közte van, az csak egy töredék, ami szólhat a vágyakról, a csalódásokról, a bűnről, a tisztaságról, az apró örömökről, a letört, depresszív hangulatokról, a küzdelemről… Bennünk rejlik, hogy mit választunk, hogy miről szól az életünk,  mert a választás lehetősége a körülmények függvényében többnyire a kezünkben van. A sorsban jut kifejezésre minden. Sorsomat, választásaimat a neveltetésem határozta meg. Debrecenbe kerültem az ország legszebb campusára. A professzoraim „alkottak, hatottak és utat mutattak”. Földes István, Albert Béla, Lampé László, Papp Zoltán, Rozgonyi Ferenc, Tóth Zoltán professzorok mind-mind úgy tudtak hatni rám, nevelni olyannyira, hogy akikkel lehet, szinte a mai napig szoros kapcsolatban vagyok. 28 éve dolgozom a gyulai kórházban. Kiváló munkatársaim voltak és vannak.

Orvosi és emberi szempontból is mi a véleménye arról, hogy egyre kevesebben vállalnak gyermeket. Gyulán hogyan alakul a születések száma?

Gyula belvárosában sétálva kevesebb babakocsit látok, mint 10-20 évvel ezelőtt. Egyre kevesebb a házasságkötés, egyre kevesebb a megszületett gyermek. Amikor a szakmámat kezdtem, még 1800-2000 körüli szülésszám volt kórházunkban, az elmúlt évben 932 szülésünk volt. Tudjuk, hogy egy gyermek felnevelése a mai árakon 15-20 millió forintba kerül a családnak a felsőfokú tanulmányok befejezéséig. A magyar termékenységi ráta 1,3 (európai viszonylatban nagyon rossz, az utolsó előtti helyen állunk, az unió országaiban 1,6 az átlag). Hogy nemzetünk megmaradjon 2,2 termékenységi rátának kellene megvalósulnia. Véleményem szerint elsősorban a közgondolkodáson kellene változtatni, családbaráttá, gyermekcentrikussá tenni azt. Tudatosítani kellene a kettős kötést, melynek egyik része a szüleink, a másik része a gyermekeink felé köt, és csak így lehet teljes életet élni, e kettős kapocs kötésében. Az áldozat, melyet a gyermekvállalás jelent, egy olyan lassan érő gyümölcs, melyet önmagunk kiteljesítésére nevelünk. A szerelem emlékműve a gyermek – szoktam volt mondani. A gyermekneveléshez apa is szükséges, mert ha ettől az alapvető életformától eltérünk, sérül az egyén, a család és a társadalom is. A népességpolitikai trendet állandóan az államilag finanszírozott támogatásoktól várják. A mai kor fiataljai az elsőszülött gyermeket mind későbbre tervezik, a morális változások következtében a laza kapcsolatok bizonytalanná válnak, szétbomlanak. Az egzisztenciális félelmek háttérbe szorítják a gyermekvállalási kedvet, a halogatás okai között a lakásproblémák szerepelnek a legfőbb helyen, de sokan a karrierépítést választják a családalapítás ellenében. Ez a biológiai gyermekvállalás kitolódásához vezet, így eleve lehetetlen több gyermeket szülni. Tudom nagyon jól, hogy a gyerekek-, a család-, és a házasság védelme a demográfiai témában alapvető jelentőségű. Szeretném azonban, ha mindenki tudná, hogy az életben nem csak a szabadságnak, hanem a felelősségnek is érvényesülnie kell, hiszen az anyagi jólét mellett a szellemi és pszichés jólétünket nagyban befolyásolják gyermekeink.

Mi az álláspontja az otthonszülésről, valamint arról, hogy orvos, vagy bába vezessen le egy szülést?

Az otthonszülés az anya és az újszülött védelme miatt szabályozva van. A szülészeti-nőgyógyászati szakmai kollégium tervezete 2011. április 1-től lépett hatályba, de a rendelkezéseket május 1. után bekövetkező szülészeti eseményeknél lehet alkalmazni. A házakban születésszolgáltatást az a szolgáltató nyújthat, aki érvényes működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkezik. Minimális személyi feltétel: szülész-nőgyógyász szakorvos legalább 2 éves szülőszobai gyakorlattal és igazoltan legalább 50 szülésben való közreműködéssel rendelkező szülésznő. A háttérintézmény közeli jelenléte a komplikációk esetére szintén alapkövetelmény. Otthonszülésre kerülhet sor, ha a szövődménymentes terhesség 37-40 hét között van, a magzat koponyavégű fekvésben helyezkedik el, az édesanya életkora 18 és 40 év között van. Kizáró ok a korábbi császármetszés, az anya lázas betegsége, a magzat betegsége, valamint a többes terhesség. Tudni kell, hogy egy teljesen problémamentes, ideális szülés esetén is bármikor adódhat komplikáció, amikor az anya, vagy a megszületendő gyermek életéért kell azonnal műtéti szinten beavatkozást végrehajtani. Nagyon lényeges az időfaktor, hogy vajon hány percen belül kerül a műtőasztalra egy olyan kismama, akiből dől a vér, vagy az olyan vajúdó, akinél a magzat keringésében léptek fel problémák. Képzeljük el, hogy az agyunk, vagy a szívünk milyen károsodást szenvedhet, ha nem kap magfelelő vérellátást. Az oxigenizáció hiányában olyan hypoxiás károsodások léphetnek fel, melyek befolyásolhatják a későbbi sorsunkat, életvitelünket. Úgy gondolom, hogy az otthonszülést úgy kellene felfogni, hogy az ne a helyszínről szóljon, hanem sokkal inkább azokról a rendszerekről, amelyek szükségesek az egészség összetevőihez. A szülőszobai környezetet kell otthonosabbá tennünk, a szülőszobák komfortosítása révén legyen az a cél, hogy a vajúdás és a szülés történjen olyan körülmények között, amelyek közelítenek az otthonszüléshez. A szülést nem levezetni, hanem kísérni kell, a beavatkozások számát a szükségesekre kell korlátozni. Szerintem kórházi körülmények között az otthon hangulatát idéző szülőszobák kialakítása révén kell a XXI. század szülészetének működnie.

A Pándy Kálmán Kórház pályázik a bababarát státusz elnyerésére. Mikor indult a kezdeményezés és hol tart most a folyamat?

A „Bababarát” kezdeményezés 1991 óta létezik a világon. Magyarország 1992-ben csatlakozott a mozgalomhoz. A kezdeményezés elsősorban az újszülöttek anyatejjel történő táplálását, valamint az újszülött és a család születéskori együttlétet, az apás szülések megvalósítását szorgalmazza. Ez a kezdetektől való együttlét a csecsemők számára pszichikailag és fizikailag is nagyon fontos, személyiségfejlődésükben meghatározó lehet. Az újszülöttet kis kerekes ágyacskákban tehát azokban, amelyeket most megkaptunk, édesanyjuk ágya mellett fekszenek. A kórtermekben a csecsemőfürdetés, pelenkázás, ápolás oktatására, gyakorlására alkalmas sarkot is kialakítunk. A megfelelő nővéri felügyelet és segítség mellett az újszülöttek a nap 24 órájában együtt lehetnek édesanyjukkal. Bababarát bálunkat az idén március 5-én a Polgármesteri Hivatal dísztermében rendeztük meg.

Miért adta a fejét politikai szerepvállalásra? Milyen a kapcsolata a választási körzetében élőkkel, milyen problémákkal, megoldásra váró feladatokkal találkozik?

Mint már mondtam a neveltetésem úgy történt, hogy teljes életet csak úgy élhetünk, ha másokért tesszük ezt. A közért, a közösségért. Havi rendszerességgel tartok fogadóórákat, amelyek időpontja és helyszíne a Gyulai Hírlapban mindig megjelenik. Jelenleg a Gyöngyvirág téri játszótér rekonstrukcióján dolgozunk. A játszótér nem szűnik meg, csak szeretnénk szebbé és jobbá tenni. Szeretnénk megvédeni a környékbeli lakók nyugalmát, mert sok bejelentés érkezik részükről. Szeretnénk valamilyen kompromisszumot elérni a lakók és a játszóteret használók között. Gyula város felnőtt és gyermek ügyeleti rendszerének jobbá tételén dolgozunk és a fogászati ügyeletet is megpróbáljuk megyei szinten megoldani. A megelőzésben, azaz a prevencióban nagyon lényegesnek tartom,hogy csatlakozunk azon 126 önkormányzathoz akik valamilyen módon (részben vagy teljesen) támogatják a HPV elleni védőoltás adását.

Amikor nem orvos és nem önkormányzati képviselő, mivel tölti el szívesen szabadidejét?

Igyekszem úgy hazaérni, hogy a gyerekeimmel még tudjak beszélgetni, ha ennél több szabad időm van, azt is kizárólag a családi körben töltöm. Olvasgatok. Kongresszusokra, előadásokra készülök.

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)