Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Idő van

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Csomós Éva • PUBLICISZTIKA • 2010. november 04. 10:00
Idő van
Előre vagy hátra egy-egy órával
Csomós Éva

Bizonyára ismerik a viccet, amiben a nyugdíjasoknak csigaszedő versenyt rendeznek, s amikor az összesítésnél egyiküket kérdőre vonják, hogy miért nem gyűjtött semmit, az csak így felel: akartam én, de mire lehajoltam, addigra a csigák huss…

Valahogy így vagyunk ezzel mi is, hol az egyik, hol pedig a másik oldalon állva.

Egyik, többnyire utolérhetetlenül elfoglalt barátom dohogott, hogy örökös munkahajrája folytán még az otthon unatkozó,  nyugdíjas  édesanyja lefoglalásáról is megpróbál gondoskodni, s fel-felmerülő ötleteit – átlagban heti egy alkalommal – szöveges telefonüzenetekben osztja meg vele, aki a harmadik ilyen után nem restellt ráförmedni: ne zaklassa már ilyen intenzíven, majd eldönti ő, mit akar, de ilyen sürgetés mellett nem fog sikerülni.

Hiába, másképp nyilvánul meg számukra az idő.

Szintén náluk volt tapasztalható, hogy az otthon unatkozó édesanya – élve a köztük lévő díjmentes telefonhívás előnyeivel – naponta többször, órákon át csacsogott volna gyermekével, ki ettől leplezve haját tépdelte, méghozzá szálanként.

Itt is másként mutatkozott meg az idő múlása.

Azé, mi a paradicsomi kiűzetés óta nyomja rá bélyegét életünkre, hiszen a halál tudatának terhe az idő terhével párosulva nehezedik azóta is valamennyi ember vállára. Egész életünk az ehhez való viszonyuláson alapszik, s kapcsolódik össze a múlt- jelen- jövő tudattal. Ami alól néha megpróbálunk így-úgy kitérni, cselezni, változtatni, eltolni. Előre vagy hátra egy-egy órával.

Aminek most megint ideje van.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)