Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai Kézműves cukrászda alkotása lett idén Magyarország tortája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2025. július 31. 13:02 • Frissítve: 2025. augusztus 06. 15:02
A gyulai Kézműves cukrászda alkotása lett idén Magyarország tortája
A „DCJ Stílusgyakorlat” a dobostorta előtt tiszteleg

kis roland és balogh lászló

Forrás: facebook.com/cukraszda.kezmuves

Tizenkilencedik alkalommal hirdette meg idén a Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából, amelyet idén a Kézműves cukrászda „DCJ Stílusgyakorlat” elnevezésű tortája nyert meg.

Az ipartestület idén a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg a megmérettetést, hiszen 140 évvel ezelőtt, 1885-ben mutatta be a dobostortát Dobos C. József a Budapesti Országos Általános Kiállításon.

A győztes tortát Balogh László cukrászmester, a cukrászda tulajdonosa és Kis Roland cukrászmester közösen együtt készítették el. 

Balogh László korábban lapunknak elmondta: a jelentkezőknek fel kellett használniuk a dobostorta jellegét adó alapanyagokat, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben, valamint kaptak három alapanyagcsoportot – Kárpát-medencében őshonos fűszerek, hungarikum pálinkák vagy borok és őshonos magyar gyümölcsök – amelyekből legalább kettőt be kellett építeni a tortákba. A kötelező alapanyagokból ők a meggyet és a meggypálinkát használták fel, valamint mandulát is tettek a süteménybe.

Forrás: facebook.com/cukraszda.kezmuves

Az alkotók így mutatták be a tortát: „Tisztelgünk a dobostorta 140 éves öröksége előtt egy kortárs megközelítésben. A vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé krémhez angol krémet, meringuet, és természetesen csokoládét és kakaómasszát használtunk. A kosarakból meggyet és meggypálinkát vettünk, így váltakoznak a rétegek, piskóta, csokikrém és meggy, de most nem vízszintesen, hanem merész függőleges elrendezésben. Az alsó piskótalapot karamellacukor koronázza, bár ez a szemek elől rejtve marad, míg a belső textúrákban, mandulanugát és grillázs teszi teljessé az élményt. A „DCJ Stílusgyakorlat” egyszerre idézi meg a hagyományt és nyit új utakat a dobos újraértelmezésében.”

A győztes tortát augusztus 19-től kóstolhatják meg az érdeklődők.

Forrás: facebook.com/cukraszda.kezmuves

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)