kis roland és balogh lászló
Forrás: facebook.com/cukraszda.kezmuves
Tizenkilencedik alkalommal hirdette meg idén a Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából, amelyet idén a Kézműves cukrászda „DCJ Stílusgyakorlat” elnevezésű tortája nyert meg.
Az ipartestület idén a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg a megmérettetést, hiszen 140 évvel ezelőtt, 1885-ben mutatta be a dobostortát Dobos C. József a Budapesti Országos Általános Kiállításon.
A győztes tortát Balogh László cukrászmester, a cukrászda tulajdonosa és Kis Roland cukrászmester közösen együtt készítették el.
Balogh László korábban lapunknak elmondta: a jelentkezőknek fel kellett használniuk a dobostorta jellegét adó alapanyagokat, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben, valamint kaptak három alapanyagcsoportot – Kárpát-medencében őshonos fűszerek, hungarikum pálinkák vagy borok és őshonos magyar gyümölcsök – amelyekből legalább kettőt be kellett építeni a tortákba. A kötelező alapanyagokból ők a meggyet és a meggypálinkát használták fel, valamint mandulát is tettek a süteménybe.
Forrás: facebook.com/cukraszda.kezmuves
Az alkotók így mutatták be a tortát: „Tisztelgünk a dobostorta 140 éves öröksége előtt egy kortárs megközelítésben. A vajban gazdag felvert klasszikus alapokra épül, míg a habkönnyű csokoládé krémhez angol krémet, meringuet, és természetesen csokoládét és kakaómasszát használtunk. A kosarakból meggyet és meggypálinkát vettünk, így váltakoznak a rétegek, piskóta, csokikrém és meggy, de most nem vízszintesen, hanem merész függőleges elrendezésben. Az alsó piskótalapot karamellacukor koronázza, bár ez a szemek elől rejtve marad, míg a belső textúrákban, mandulanugát és grillázs teszi teljessé az élményt. A „DCJ Stílusgyakorlat” egyszerre idézi meg a hagyományt és nyit új utakat a dobos újraértelmezésében.”
A győztes tortát augusztus 19-től kóstolhatják meg az érdeklődők.
Forrás: facebook.com/cukraszda.kezmuves





























