Tizenkilencedik alkalommal hirdette meg a Magyar Cukrász Ipartestület a Magyarország tortája versenyt az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából. A döntőbe hat alkotás került be, köztük a gyulai Kézműves cukrászda „DCJ Stílusgyakorlat” elnevezésű tortája.
Az ipartestület idén a „Dobostorta 140” témakörben hirdette meg a megmérettetést, hiszen 140 évvel ezelőtt, 1885-ben mutatta be a dobostortát Dobos C. József a Budapesti Országos Általános Kiállításon.
A jelentkezőknek fel kellett használniuk a dobostorta jellegét aló alapanyagokat, de szabadon választott mennyiségben és rétegrendben, valamint kaptak három alapanyagcsoportot – Kárpát-medencében őshonos fűszerek, hungarikum pálinkák vagy borok és őshonos magyar gyümölcsök – amelyekből legalább kettőt be kellett építeni a tortákba.
Balogh László mestercukrász, a Kézműves cukrászda tulajdonosa lapunk kérdésére elmondta: a döntőbe jutott tortájukat Kis Roland mestercukrásszal együtt készítették el, a kötelező alapanyagokból a meggyet és a meggypálinkát használták fel.
A hét főből álló zsűri az értékelés második körében újra megkóstolják a tortákat, majd javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére, a harmadik körben pedig az ítészek jelenlétében kell újra megsütni a süteményeket, ezek után választják ki a végső győztest.


























