Fotó: pixabay.com
Nyersen csipegetve, süteménybe sütve vagy lekvárként megfőzve épp úgy közismert és kedvelt, mint szörp, koktél vagy tea alapanyagaként.
Sok B- és C-vitamint, biotint, valamint antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, különösen a kalcium-, a kálium-, a cink-, a vas- és a magnéziumtartalma jelentős.
Tápanyagainak köszönhető, hogy immunerősítő hatása van. Apró magvai kiváló rostforrásként támogatják az egészséges bélműködést, segítik a salakanyagok kiürülését.
A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak vagy menstruációs fájdalmak enyhítésére is. Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére is alkalmas.
Tejfölös-málnás torta
Hozzávalók (12 szelethez):
A tésztához:
- 10 dkg darált babapiskóta
- 5 dkg vaj
- 5 dkg marcipán reszelve
- 2 evőkanál tej
A krémhez:
- 750 g tejföl
- 1 evőkanál porcukorcukor
- 2 csomag zselatinfix
- 150 g málna
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy 18 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt borítunk, rákapcsoljuk a peremet, majd a tésztát a forma aljába nyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A tejfölt alaposan kikeverjük a zselatinfixszel, majd hozzáadjuk a cukrot vagy az édesítőt, és óvatosan beleforgatjuk a málnát is. A krémet a legalább langyosra hűlt tortaalapra simítjuk, majd hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt futtassunk körbe egy kést a tortaforma peremén, és csak azután kapcsoljuk le a forma oldalát. Málnával és tejszínhabbal tálaljuk.
- Energia: 2692 kcal
- Fehérje: 42,4 g
- Zsír: 207,2 g
- Szénhidrát: 149,7 g
Egészségükre!