Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A málna

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Szalai Ilona dietetikus • MAGAZIN • 2024. július 14. 15:00
A málna
Szalai Ilona dietetikus rovata

A középkori kolostorokban már termesztették, és gyógynövényként tartották számon. A málnát olyan sokféleképpen fogyaszthatjuk, hogy szinte fel sem lehet sorolni.

Fotó: pixabay.com

Nyersen csipegetve, süteménybe sütve vagy lekvárként megfőzve épp úgy közismert és kedvelt, mint szörp, koktél vagy tea alapanyagaként.

Sok B- és C-vitamint, biotint, valamint antioxidánst és flavonoidot tartalmaz. Ásványi anyagokban is gazdag, különösen a kalcium-, a kálium-, a cink-, a vas- és a magnéziumtartalma jelentős.

Tápanyagainak köszönhető, hogy immunerősítő hatása van. Apró magvai kiváló rostforrásként támogatják az egészséges bélműködést, segítik a salakanyagok kiürülését.

A népi gyógyászatban a málnalevélből készült teát alkalmazzák meghűléskor, lázcsillapításra, vese és hólyagbántalmak vagy menstruációs fájdalmak enyhítésére is. Antibakteriális hatása miatt a szájban lévő gyulladások kezelésére is alkalmas.

Tejfölös-málnás torta

Hozzávalók (12 szelethez):

A tésztához:

  • 10 dkg darált babapiskóta
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg marcipán reszelve
  • 2 evőkanál tej

A krémhez:

  • 750 g tejföl
  • 1 evőkanál porcukorcukor
  • 2 csomag zselatinfix
  • 150 g málna

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Egy 18 cm-es tortaforma aljára sütőpapírt borítunk, rákapcsoljuk a peremet, majd a tésztát a forma aljába nyomkodjuk. 170 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. A tejfölt alaposan kikeverjük a zselatinfixszel, majd hozzáadjuk a cukrot vagy az édesítőt, és óvatosan beleforgatjuk a málnát is. A krémet a legalább langyosra hűlt tortaalapra simítjuk, majd hűtőben dermesztjük. Tálalás előtt futtassunk körbe egy kést a tortaforma peremén, és csak azután kapcsoljuk le a forma oldalát. Málnával és tejszínhabbal tálaljuk.

  • Energia: 2692 kcal
  • Fehérje: 42,4 g
  • Zsír: 207,2 g
  • Szénhidrát: 149,7 g

Egészségükre!

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)