Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A választási győzelem tanulságai, avagy nekünk Gyula város az első

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Dr. Görgényi Ernő • PUBLICISZTIKA • 2024. július 01. 17:00
A választási győzelem tanulságai, avagy nekünk Gyula város az első
Mindenki számíthat az együttműködésünkre

dr. görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap/Rusznyák Csaba

A választási győzelem tanulságait érdemes levonni, mert iránytűként szolgálhat a jövőre nézve. Szerintem a tanulság lényege az, hogy a gyulai önkormányzati választáson a városért, a polgárokért végzett munka győzedelmeskedett a negatív propaganda felett.

A gyulai polgárok döntése alapján ismét kétharmados többség támogatja a városvezetést a képviselő-testületben. Ez számunkra nagy megtiszteltetés, egyúttal nagy felelősség. Minden egyéni választókörzetben a városvezetést támogató jelölteket választottak meg a polgárok. Ezzel továbbra is biztosították a feltételeit annak, hogy a város érdekeit, a város fejlődését szolgáló döntéseket kellő időben, biztos kézzel hozzuk meg. A kétharmados többség ugyanakkor arra is lehetőséget ad, hogy meghallgassuk és megfontoljuk a szakmai alapú kritikákat és a konstruktív javaslatokat.

A kampányban én és a csapatom az elmúlt öt év eredményeit értékeltük és meghirdettük a következő öt esztendő városfejlesztési programját. A szavazás eredményéből én azt látom, hogy a választópolgárok nagy többségét az érdekelte, ami engem és a csapatomat: a városért, a gyulai emberekért végzett munka mennyisége, minősége és eredményei. Miközben ellenfeleink az elmúlt öt évben és a kampány során a mi lejáratásunkba ölték energiáikat, addig mi a munkába fektettük az időt, az energiát, tudásunkat, és beleadtuk szívünket-lelkünket szeretett városunk szolgálatába.

Az elmúlt öt évben megvalósítottuk az Almásy-kastély rekonstrukciójának második ütemét, a Stefánia-szárny felújítását. Több pályázatból megszépítettük a Százéves (Reinhardt) Cukrászdát és környezetét: felújítottuk az Erkel teret, az Esze Tamás utcát, a Jókai utca burkolatát, a Ladics-házat és a cukrászda épületét, ezzel újabb évszázadra biztosítva a Dél-Alföld legértékesebb emeletes polgárházának fennmaradását. A Tiborc utca komplex felújítását, átépítését is elvégeztük, szép és biztonságos körforgalmat alakítva ki, egyúttal kiépítve a Popovits Jusztin utcát. Elértük, hogy a kormány körforgalmat építtessen a sportcsarnoknál. Újjáépítettük a Dobozi úti kerékpárutat egészen a Szanazugig és új bicikliutat építettünk a Nagyváradi úton. A Gyulakonyha számára 21. századi színvonalú épületet alakítottunk ki, korszerű konyhatechnológiával. Felújítottuk és bővítettük a Galbácskerti Óvodát. Megmentettük és felújítottuk a város legrégebbi lakóházát, a Máriás házat, amely immár kulturális intézményként szolgálja a gyulai németek közösségét. Tovább folytattuk a Gyulai Várfürdő fejlesztését, a vízi gyermekparadicsom és a főépületben kivitelezett, most átadott beruházás tovább erősítette fürdőnk versenyképességét. Az államtól visszaköveteltük az értékes alispáni házat, amelyben a gyulai családok és a turisták számára egyaránt vonzó attrakciót, játszóházat alakítottunk ki. A város körüli zöld gyűrű kialakítása érdekében 20 hektár tölgyes erdőt teleptettünk, városunk utcáin és terein pedig évente legalább 200 fát ültettünk.

1979 óta először épült új gyár városunkban. A rendszerváltozást követően leépült/leépítették a gyulai ipari kapacitásokat, ennek a folyamatnak a mélypontja az volt, amikor a szocialista kormány és városvezetés idején leállították a vágást a Húskombinátban, a Tejporgyárat pedig bezárták és lebontották. Több száz ember került ekkor utcára. Ez ellen semmit nem tett a baloldali városvezetés, amely még csak iparterület kiépítéséről sem gondoskodott, ahova betelepülhetnének új üzemek. Mi ezt a munkát is elvégeztük és az Airbus személyében a világ egyik vezető légijármű-gyártó vállalatát sikerült meggyőzni arról, hogy Gyulán építse fel helikopteralkatrész-gyárát. Ezzel együtt a kormány a szakképzés keretében Repülőgépipari Akadémiát létesített, amely a megfelelő szakképzettséget biztosítja az Airbusnál dolgozni kívánó munkavállalóknak. Az Airbus ugyanis gyulai, békéscsabai és egyéb Békés vármegyei településeken élő dolgozókat foglalkoztat. A szakképzés célja, hogy a helyi munkaerőt megfelelő tudással vértezzék fel. Ezért sem dolgoznak az Airbusnál külföldi vendégmunkások.

Mindeközben meg kellett küzdeni a koronavírus-járvány káros hatásaival, amelyből éppen csak kilábaltunk, máris fájdalmasan sújtott bennünket az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók miatt kialakult energiaválság. A háború kitörése előtti tíz évben azonban sok és hatékony energetikai beruházást elvégeztünk, amelynek eredményeképpen Gyula nyitva volt, azaz a gyulai turisztikai attrakciók nyitva voltak akkor is, amikor országszerte számos fürdő és kiállítóhely bezárni kényszerült. 2023-ban a vendégéjszakák száma meghaladta a 600 ezret, ami több, mint duplája a 2010 évinek, és jobb a pandémia előtti legjobb értéknél is.

Hosszasan sorolhatnám azokat az eredményeket, amelyek a városért végzett tisztességes munkánk gyümölcseként szolgálják a gyulai polgárokat. Ezek az eredmények győztek a negatív propaganda felett. Hálás vagyok a választók bölcsességéért.

Nem vagyok elbizakodott sem én, sem a csapatom tagjai. Szerettünk volna még jobb munkát végezni, még több eredményt elérni. Nem minden sikerült. Ami nem sikerült, azért tovább dolgozunk, nem adjuk fel. A június 9-i választási eredmény megerősített bennünket abban a hitünkben, hogy szükséges és érdemes szeretett városunkért, a gyulai polgárokért szívvel-lélekkel dolgozni. Az, hogy negyedik alkalommal bízták ránk a város vezetését, még elkötelezettebbé tett engem és a csapatomat. Még eltökéltebben fogunk dolgozni azért, hogy Gyula megtartóereje és vonzereje növekedjen, hogy pártállástól, világnézettől, életkortól függetlenül mindenki megtalálja a számítását városunkban, otthon érezze magát Gyulán. Gyula mindannyiunké.

Mi a következő, októberben kezdődő önkormányzati ciklusban is minden nap észben tartjuk, és Önök se feledjék: az egyéni választókörzetben megválasztott képviselő minden ott élő polgár képviselője, a polgármester minden gyulai polgár polgármestere. Mindenkiért dolgozunk, azokért is, akik nem minket választottak. Mindenki számíthat az együttműködésünkre vagy éppen a segítségünkre, azok is, akik nem minket választottak. Forduljanak hozzánk bizalommal a jövőben is. Mert nekünk Gyula város az első.

[A szerző Gyula város polgármestere]

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)