A fehér eperfa sokfelé megtalálható gyógynövény, amely akár 10 méteresre is megnő.
A kínai orvoslásban a levelét használják, hiszen magas a az ásványi anyag tartalma (vas, cink, kalcium), gazdag fehérjékben és antioxidánsokban, megakadályozza a szabadgyökök okozta sejtkárosodásokat. Tartalmaz C-vitamint, szerves savakat és rostokat.
Egy maréknyi eper fedezi a napi rostszükségletünk 20%-át. Rákellenes és gyulladáscsökkentő hatása mellett fontos szerepet játszik a cukorbetegség kezelésében, csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet is. Lassítja a bélben lévő cukrok lebomlását, és segíti a vérben való felszívódását.
Hasznos segítség még magas vérnyomás, valamint ízületi gyulladások, izomfájdalmak kezelésében.
Teája megfázásos tünetek kezelésére is alkalmas, főleg teakeverékekben, más gyógynövények társaságában. A népi gyógyászat használja még belsőleg székrekedés, külsőleg pedig hajhullás ellen.
Gyökérkérge fájdalomcsillapító hatású.
Készíthető belőle tea, lekvár, gyümölcslé, likőr, pálinka, de gyümölcsét aszalva vagy befőttként is fogyaszthatjuk. Mivel alacsony a szénhidráttartalma, nagyon egészséges. A leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert elveszíti zamatos ízét.
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]