Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Konzervdobozból készült pengető és zsírosbödönből fabrikált pálinkafőző

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. március 21. 10:27
Konzervdobozból készült pengető és zsírosbödönből fabrikált pálinkafőző
A fenntarthatóság áll a középpontjában a Tájvízház új időszaki kiállításának

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Konzervdobozból készült pengető és zsírosbödönből fabrikált pálinkafőző is látható a Tájvízház március 20-án, Újrahasznosítás a paraszti kultúrában címmel megnyílt időszaki tárlatán, amelynek a fenntarthatóság áll a középpontjában.

Szabó János, a Tájvízházat működtető Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a megnyitón elmondta: tanyán felnőve személyesen is megtapasztalta, hogy a paraszti kultúrában a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás a mindennapok természetes része volt, és az emberek nem halmoztak fel fölösleges tárgyakat.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Benedek Csaba, a Damjanich János Múzeum néprajzkutatója arról beszélt, hogy a paraszti háztartásokban sok olyan tárgy volt, amely kikopott az elsődleges funkciójából, de továbbra is használták, más funkciót találva neki. Hozzátette: a társadalom alsó rétegeiben meg kellett tanulni, hogy semmit nem lehet elpazarolni, „mindent meg kell becsülni”.

A paraszti háztartásban élőknek – beleértve a gyerekeket és az időseket is – mintegy 300 tárgyuk volt, ma, a pazarló fogyasztói társadalomban ennek a többszörösével vesszük körbe magunkat, olyan dolgokra vágyunk, amelyek teljesen fölöslegesek – fejtette ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Mint ismertette, a kiállításon muzeális darabok és a régi, paraszti életmód szellemében újrahasznosított tárgyak, köztük „hangszerkreálmányok” is láthatók. Emellett a látogatók tablókon a Pató Sándor tiszaföldvári ezermester által fabrikált tárgyakat is megtekinthetik.

A megnyitón Németh György „hangszerkreátor” tartott bemutatót, többek között egy zergekürtöt, egy bambuszvillából készített doronbot és egy bodzafa dudát szólaltatott meg, de a közönség még számos olyan egyedi hangszerét megcsodálhatta, amely hulladékból, például régi vécéülőkéből vagy kiegyenlítő tartályból készült.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Pozsárné Kaczkó Zita, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság PR-munkatársa elmondta: a tárlat a víz világnapjához kapcsolódik, melyet 1993 óta ünneplik minden évben március 22-én.

Kitért rá, hogy a világnap alkalmából idén is számos programmal várják a gyerekeket március 22-én 9.30 és 15 óra között az igazgatóság székháza körül. A rendezvény fókuszában a határvízi együttműködés lesz, arra hívják fel a figyelmet, hogy az országok közötti összefogásra is szükség van a vizek védelme érdekében.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A megnyitón Borombós Anna működött közre.

A kiállítás április 26-ig látogatható hétköznapokon 9 és 16 óra között a Tájvízház belépőjével.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)