Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A víz világnapját ünnepelték Gyulán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. március 22. 14:39
A víz világnapját ünnepelték Gyulán
A Kövizig idén is programokkal várta a gyerekeket és az érdeklődőket

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Bemutatókkal, vízügyes játszótérrel, látvány-haltelepítéssel, ünnepi műsorral és kiállítással várta a gyerekeket és az érdeklődőket a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) március 22-én, a víz világnapján.

Az igazgatóság székháza előtt felállított színpadon Lúczi Gergely műszaki igazgatóhelyettes köszöntötte a jelenlévőket, majd műsort adtak az Apor Vilmos katolikus óvoda, az Ewoldt Elíz-óvoda, a Béke sugárúti óvoda, a Nicolae Bălcescu román általános iskola és az 5-ös iskola csoportjai, a Calliope Diák Színjátszó Kör tagjai, valamint Pepe Manó.

Az épület körüli standokon többek között a Körösök forrásvidékéről és a határvízi együttműködésről beszéltek a gyerekeknek a Kövizig munkatársai. Arról is szó esett, hogy mit lehet tenni a vízszennyezés ellen, és hogy lehet drónokkal megmérni a víz sebességét a vízfolyásokon. A helyszínen a vízügyes járművekbe is be lehetett ülni.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Az Élővíz-csatornán a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének látvány-haltelepítésén lehetett részt venni, a Tájvízházban pedig az újrahasznosítást középpontba állító tárlatot lehetett megnézni.

A rendezvényen a víz világnapja alkalmából kiírt pályázat és online totó eredményét is kihirdették. A nyertesek névsorát közzéteszik az igazgatóság honlapján és Facebook-oldalán.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Szabó János igazgató az eseményről szóló közleményében emlékeztetett: az ENSZ 1993-ban nyilvánította március 22-ét a víz világnapjává. Az idei esemény jelmondata a víz a békéért, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy az éghajlatváltozás és a Föld népességének növekedése miatt az országokon belül és az országok között is összefogásra van szükség „az emberek legértékesebb erőforrásának védelme és megőrzése érdekében”.

Arra is rámutatott, hogy világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől, ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról, ezek közé tartozik Magyarország is. A Kövizig erre is ráirányította a figyelmet rendezvényén – emelte ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)