Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Korszerű sugárterápiás készülékkel bővül idén a Békés Vármegyei Központi Kórház eszközparkja

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2024. március 07. 18:32
Korszerű sugárterápiás készülékkel bővül idén a Békés Vármegyei Központi Kórház eszközparkja
Torday Lászlót, a gyulai onkológiai centrum új osztályvezető főorvosát kérdeztük

Tudományos ülésen mutatkozott be március 7-én a Békés Vármegyei Központi Kórház onkológiai centruma, melyet tavaly szeptember óta új osztályvezető főorvos irányít. Torday László lapunknak kiemelte: osztályuk idén korszerű sugárterápiás készüléket szerez be kormányzati támogatásból, ezzel felzárkózik az ország legmodernebb sugárterápiás ellátási központjaihoz.

Torday László, a gyulai onkológiai centrum új osztályvezető főorvosa

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szakember a nyugdíjba vonuló Pikó Bélát váltotta a vármegyei centrum élén. Torday László mintegy húsz éve dolgozik az onkológiai ellátásban, korábban a Szegedi Tudományegyetem Onkoterápiás Klinikáján volt egyetemi adjunktus. PhD-fokozatot szerzett klinikai onkológiából, és szakvizsgával rendelkezik klinikai farmakológiából. Mint mondta, eddig elsősorban emésztőszervrendszeri onkológiával foglalkozott, és kemoterápiás „orientációjú” orvos.  

Az osztályvezető főorvos hangsúlyozta: szeretné, ha a gyulai központú centrumban is egyetemi szintűvé válna az ellátás.

Mint arról beszámolt, az osztály nagyobbik sugárterápiás készüléke után a kisebbik gyorsítót is le szeretnék cserélni egy magyar–román, határon átnyúló pályázat keretében, a projekt részleteit most dolgozzák ki.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Aláhúzta: az elmúlt időszakban átalakult az onkoteamjeik működése, és a kemoterápiás ellátás terén is számos változás történt az osztályon. Többek között megújult a betegelőjegyzési rendszerük és a kemoterápia metodikája, továbbá meghonosították az abszolút protokoll szerinti ellátást.

Torday László arról is említést tett, hogy jó a kapcsolatuk a szegedi egyetemi klinikával, amelytől szükség esetén segítséget kérhetnek.

A szakember a lehető legeredményesebb kezelések érdekében azt is fontosnak tartja, hogy a vármegyei kórház más osztályaival is együttműködjenek, hiszen egyes onkológiai betegek ellátása több szakterületet is érint.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A főorvos kérdésünkre arról is beszélt, hogy a daganatos betegségek alapvetően az időskorúakat érintik, és mivel egyre többen érik meg az időskort, a daganatos betegségek száma is növekszik. Azt is hozzátette, hogy az elmúlt 15 évben megnégyszereződött a gyógyíthatatlan daganatos betegségekben szenvedő betegek várható élettartama, vagyis négyszer annyian élnek daganatos betegséggel együtt, mint korábban. Ezeket a változásokat nem könnyű lekövetnie az „infrastrukturális háttérnek” – jegyezte meg.

Mint megtudtuk, a gyulai onkológiai centrumban jelenleg 11 orvos, valamint egy rezidens dolgozik. Az osztályvezető főorvos elmondta: céljai között szerepel, hogy új szakorvosokat neveljenek ki az osztályon.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A szakember a tudományos munkára is nagy hangsúlyt fektetne a vármegyei onkológiai központban, mint mondta, szeretné rendszeressé tenni a tudományos üléseket.

A gyulai tagkórházban rendezett csütörtöki tanácskozáson Szél Dömötör az onkológiai gyakorlatban alkalmazott életvégi fájdalomcsillapításról tartott előadást, Veréb Blanka a tumoreltávolító műtétek eredményességét elősegítő kezelésekről értekezett, míg Rus Paul Ovidiu az életvégi ellátásban alkalmazható mediációs technikákról beszélt. Kis Anita a húgyhólyagrák kezelésében szerzett immunterápiás tapasztalatokról számolt be, Bánhegyi Róbert János pedig az onkodiabetológiával ismertette meg a hallgatóságot.

A vármegyei kórház menedzsmentje, tudományos bizottsága és onkológiai osztálya által szervezett esemény internetes közvetítéssel a békéscsabai tagkórházban is követhető volt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)