Fotó: pixabay.com
A riboflavin segít a vörösvértestek képződésében, valamint a tápanyagból kinyert energia (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) hasznosításában. Szerepe van az anyagcserében, védi a sejteket és a szervezetet. Felgyorsítja a B6-vitamin és a vas felszívódását, illetve fontos antioxidánsok előállítását a szervezetünkben.
Stroke vagy szívroham esetén sejtjeink károsodnak, de megfelelő B2-vitamin szinttel minimálisra csökkenthető és a gyógyulást is elősegíti. Támogatja az immunrendszer működését, csökkenti a daganatos betegségek, a csontritkulás és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
Elengedhetetlen a szürke hályog természetes kezeléséhez, de javítja a látást is, de extrém túladagolása retinasérülést okozhat. Csökkenti a lelki problémák, depresszió, szorongás kialakulásának valószínűségét.
Hiánya normál táplálkozás mellett ritka. A riboflavin természetes forrásai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojássárgája, a máj, a hüvelyesek, a brokkoli, a spenót, a gombafélék és a dió. Egyes gyógynövényekben is megtalálható, mint például a csipkebogyó, a kamilla, a zsálya, a csalán vagy a borsmenta.
Antibiotikumok szedése, az alkoholfogyasztás, a pajzsmirigy-túlműködés, az elhúzódó láz és fogamzásgátló gyógyszerek szedése gátolja a B2-vitamin felszívódását, ezért ezekben az esetekben fokozott figyelmet szenteljünk a pótlására.
Napi ajánlott bevitele 1,4 milligramm. Hiányának tünetei lehetnek: szürkehályog, migrén, hajhullás, cserepes, kirepedezett ajkak, vérszegénység. Idős korban, áldott állapotban és szoptatás idején, emésztési problémák esetén, vegetáriánus vagy vegán étrend mellett nagyobb szükség lehet vitaminpótlásra.
Vitaminok vagy vitamin-komplexek vásárlásakor mindig kérje ki hozzáértő szakemberek tanácsát!
[A cikk szerzője természetgyógyász fitoterapeuta és fülakupunktúrás addiktológus, mentálhigiénés szakember, kineziológus. Rendelőjének címe: 5700 Gyula, Rákóczi u. 31., tel.: 0620/487-6669.]


























