Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2024. január 15. 16:21
Újabb Munkácsy-képek a gyulai kastélyban
A Siralomház című festményhez készített tanulmányképekkel bővült a kiállítóhely időszaki tárlata

Fotó: Erkel Ferenc NKft.

Munkácsy Mihály két újabb alkotásával, a Siralomház című festményhez készített tanulmányképekkel bővült a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont időszaki tárlata – tájékoztatott közleményében a kiállítóhelyet is működtető Erkel Ferenc NKft.

Mint írták, a Szűrös legény és a Makrapipás férfi című tanulmányportrék január 16-tól láthatók a gyulai kastély Munkácsy: a sikersztori című időszaki kiállításon.

A két alkotás 1869-ben készült fényképtanulmányok alapján. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában lévő képeket az elmúlt hónapokban restaurálták, ezért eddig csak fotókon voltak láthatók a december elején megnyílt gyulai kiállításon.

Fotó: Erkel Ferenc NKft.

A közleményben kiemelik: a Siralomház című festmény volt Munkácsy első nagy méretű, sokszereplős, új felfogásban készült életképe, amellyel megváltotta a belépőjegyét az európai rangú és hírű festők világába.

„Az alkotás hangulata a betyárromantika és a véres gaztettek elkövetéséről szóló híradások végpontjai között ingadozik. Jól megmutatkozik benne Munkácsy kritikai realista szemléletű festészetének lényege: az anekdotázó hangvétel helyett a szókimondó jelleg kerül előtérbe, a művész legfőbb segítője pedig a pszichologizáló szándék. A Siralomház megalkotásában talán segítette egy, a nagynénje, Steiner Jakabné Reök Karolina csabai otthonában gyermekként átélt rablótámadás élménye” – ismertették.

Fotó: Erkel Ferenc NKft.

Felidézték: a Siralomház teljességgel megváltoztatta Munkácsy életét. Művét még düsseldorfi műtermében állványról értékesítette, majd a következő évben, 1870-ben – bemutatva azt a kor művészeti centrumában – elnyerte a legrangosabb szakmai elismerést, a párizsi Salon aranyérmét.

A hétfőn érkezett két alkotással együtt – a reprodukciók és a kortársak képei mellett – festőfejedelem 14 eredeti munkája látható a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponban. A 2025. január 5-ig megtekinthető tárlaton VR-szemüveg és a mesterséges intelligencia segítségével megalkotott installációk is segítik a látogatót az idén 180 éve született Munkácsy pályafutásának felfedezésében.

Fotó: Erkel Ferenc NKft.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)