Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Utastájékoztatás terén a helyzet változatlan

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gellén Vencel • PUBLICISZTIKA • 2024. január 07. 18:00
Utastájékoztatás terén a helyzet változatlan
„Debrecenre” kéne menni

Gellén Vencel

Fotó: Gyulai Hírlap

A MÁV-START ügyfélszolgálatához még tavaly augusztusban az alábbi észrevétellel fordultam: „A békéscsabai vasútállomáson az onnan induló és Kötegyánba tartó személyvonatról szóló hangos utastájékoztatóban ez hallható: „...személyvonat indul Kötegyánra”. A megfogalmazás helytelen. A szöveg szerkesztője, megfogalmazója ugyan helyesen indult ki, tisztában volt a főszabállyal, nevezetesen azzal, hogy a magyarországi (itt Nagy-Magyarországot kell érteni) településnevek helyhatározós formában -ra, -re, -on, -en, -ön ragot kapnak. Például Szegedre, Nagyváradra, Kassára.

De! Kivételt képeznek – többek között – az -m, -n, -ny végű helységnevek. Ezek, ugyanúgy, mint a nem nagy-magyarországi településnevek -ba, -be, -ban, -ben ragot kapnak. Pl. Debrecenbe, Komáromba, Esztergomba, Pozsonyba, Okányba, Kötegyánba.

Tehát a hangosbemondóban így kellene tájékoztatni: „személyvonat indul Kötegyánba”.

Rövidesen megérkezett a válasz: „Békéscsaba állomás hangos utastájékoztatásával kapcsolatos jelzését nagyon köszönjük, természetesen javaslatát illetékes szervezeti egységünk felé továbbítottuk.”

A minap a csabai vasútállomás hangosbemondóját figyeltem, és megállapítottam, hogy az utastájékoztatás terén a helyzet változatlan. Még a gyulai autóbuszállomás hangszórójából is ez hallható: „autóbuszjárat indul Kötegyánra”.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)