Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A vízelvezetés volt az interpellációs óra egyik témája

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Tóth PéterHÍREK • 2023. szeptember 28. 13:05
A vízelvezetés volt az interpellációs óra egyik témája
A gyulai képviselő-testület szeptember 28-i ülésén a hangos kamionok is szóba kerültek

a gyulai képviselő-testület szeptember 28-i ülése

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az őszi időszak első képviselő-testületi ülését tartották meg szeptember 28-án a városháza dísztermében, amely a megszokott módon az interpellációs órával kezdődött. A tanácskozáson a gyulavári híd lezárása, gyorshajtók, a hangos kamionok, a szelektív hulladékgyűjtők és a csapadékvíz-elvezetés is szóba került.

Az első felszólaló Szabó Károly (Fidesz) volt, aki két témával érkezett az ülésre. Elsőként arra volt kíváncsi, hogy mikor végzik el a gyulavári hídon a dilatációs munkálatokat, amely lezárással is fog járni. Érdeklődött több dénesmajori belterületi földterületről, amelyek rendkívül elhanyagoltak, de a tulajdonsok nem tesznek semmit, sokszor nem is lehet megállapítani, hogy kié a kérdéses terület.

Molnár Csaba, a mérnöki osztály vezetője a hídról elmondta, a munkálatokat egy szakkivitelező fogja elvégezni, várhatóan október 14-én és 15-én, de az időpont még nem hivatalos. A munkálat teljes hídzárral fog járni, erről a kezdés előtt két héttel értesíteni fogják a lakosságot, illetve figyelemfelhívó táblát is kihelyeznek a hídon. Mint mondta, a megkülönböztető jelzést használó járművek, valamint a helyijáratos buszok a munkálatok ideje alatt is átkelhetnek majd a gyulavári hídon.

A dénesmajori földek kérdésére Boros Tamás, az igazgatási osztály vezetője válaszolt, amelyből kiderült, a helyrajzi számok alapján feltérképezik a területet, felszólítják a tulajdonsokat azok rendbetételére, ha pedig ez nem vezet eredményre, akkor eljárást indítanak.

szabó károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Három kérdést tett fel a grémiumnak Vigné Fábián Diána (Gyulai Városbarátok Köre). Elmondta, a Budapest krt. 4. előtt az egyik csatornafedél elmozdult, a víz pedig megáll az úton. Hozzátette: az egész lakótelepre jellemző, hogy sok a száraz faág, arra volt kíváncsi, hogy nem ezek okoznak-e dugulást a rendszerben.

Daróczi László, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. ügyvezetőjének válaszából kiderült, a csatornafedelet megjavították, a csatornákat folyamatosan takarítják, de a víz megállásának oka gyakran az úthibákból ered. Mint mondta, folyamatosan vágják a szárak ágakat, azokat el is szállítják.

Vigné Fábián Diána kiemelte: a Kőműves utca felől érkező autósok nem tartják be a 30-as táblát, a kerékpárral és személyautóval közlekedők is gyakran behajtanak az egyirányú utcába. Kérte, hogy a rendőrök ellenőrizzék gyakrabban a környéket.

Görgényi Ernő (Fidesz) polgármester tolmácsolta a kérést a rendőrkapitányhoz, aki megígérte, hogy növelik az ellenőrzések számát, valamint beszámolt a problémáról a körzeti megbízottnak is.

vigné fábián diána

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A képviselő arról is beszélt, hogy a Török Ignác utca egy szakaszán régi lámpatestek vannak, amelyek nem adnak elég fényt, ezért szeretné, ha lecserélnék azokat.

Molnár Csaba megerősítette, hogy elavultak a lámpák, viszont nemrég készültek el a tervek a nem led-es fényforrást használó lámpák cseréjére, amelyekben szerepel a Török Ignác utca adott szakasza is.

Kiss Tamásné (Fidesz) hat témát tárt a grémium elé. Elsőként a körzetében található két szelektív hulladékgyűjtőről beszélt, amelyek folyamatosan rossz állapotban vannak, a lakók mindent odahordanak, amiket alapvetően nem lehetne. Interpellált a Paradicsomi utcáról, amely rossz állapotban van, valamint az ott található nagy, mély árkokról, amelyek karbantartása gondot jelent a többségében idős lakóknak. Tolmácsolta a Határ utca lakóinak panaszát, akiket zavarnak az elhaladó kamionok hangereje. Az Iskola utca és a Szőlőskert utcai lakosok szintén az árkok miatt keresték meg a képviselőt, ebben az esetben azt szeretnék, ha mélyítenék és kitakarítanák az elvezetőket. Utolsóként elmondta, a Szíkfű utca és Szarkaláb utca sarkán található egy ingatlan, ahol hatalmasra nőtt a növényzet.

A hulladékgyűjtőkkel kapcsolatban Daróczi László nyilatkozott, aki hangsúlyozta: az edényeket negyedévente mossák, októberben lesz a következő alkalom, de a legnagyobb probléma továbbra is, hogy a lakosok nem rendeltetésszerűen használják azokat, gyakran állati tetemeket is elhelyeznek azokban.

kiss tamásné

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Paradicsomi utca kátyúzására keresik a pénzügyi forrást, a Határ utcai elvezetőről pedig kiderült, hogy az egy gyűjtőárok, amit csak nagyméretű dudacsövek elhelyezése esetén lehetne befedni, de az több tízmilliós költség lenne.

A kamionok hangereje kapcsán Molnár Csaba azt mondta, korábban felmerült egy zajvédő fal telepítése, de véleménye szerint az nem oldaná meg maradéktalanul a problémát, szerinte nagyméretű fák telepítése lenne a legjobb, azok a hanghatások mellett a keletkezett por ellen is védenének. A Szőlőskert utcán és Iskola utcán található árkok kapcsán kifejtette, azokat felmérték a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. szakemberei, akik megállapították, hogy több esetben nem megfelelő helyen van az áteresz, valamint feliszapolódott a rendszer, így a mélyítés nem célravezető.

A gazos ingatlan kérdésére Boros Tamás válaszolt. Megtudtuk, a tulajdonosok ellen tavaly ősszel eljárást indítottak, közigazgatási bírságot szabtak ki, de nem reagáltak egyikre sem, valamint a területet sem rendezték, ezért végrehajtást kezdeményeztek, amely a Nemzeti Adó- és Vámhivatal feladata. A NAV szintén többször is felszólította a tulajdonosokat, amely sokáig szintén nem vezetett eredményre, de a legutóbbi információk szerint az eljárások véget értek, így a tulajdonos költségére elvégeztethetők a szükséges munkálatok.

A következő interpelláló Kiss Szabolcs (Fidesz) volt, akinek két kérdése volt a grémiumhoz. Elsőként arról beszélt, hogy a hétvégén a Poklás-csatornán horgászók a Sánc utca irányába hagyták el a horgászterületet, amely során rengeteg sarat hordtak fel az úttestre. Szeretné, ha a Sánc utcai feljárót lezárnák, ugyanis két másik úton is megközelíthető a horgásztó.

kiss szabolcs

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A képviselő érdeklődött az Uhrin János utca felújításáról is, amelynek tudomása szerint az év végéig be kellene fejeződnie, de a nyomvonal kijelölésén túl a kivitelező nem végzett el más munkát.

Molnár Csaba aláhúzta: felvette a kapcsolatot a tavat üzemeltető Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetségének vezetőjével, aki elnézést kért a kellemetlenség miatt, továbbá egyetértett abban, hogy zárják le a feljárót, hiszen a Poklás-csatorna megközelíthető az Újülés utca és a Sittye utca irányából is.

Az Uhrin János utca kivitelezője több időpontot is megadott a munkálatok megkezdésére, de utána se a műszaki ellenőr, se az önkormányzat megkereséseire nem reagált, így fel kell készülnie a szerződéstől való elállásra, valamint egy új közbeszerzés kiírására.

Ökrös István (Fidesz) az elkerülő utat a Bárdos utcával összekötő dűlőútról interpellált, amelyet a mezőgazdaságban dolgozók használnak gyakran, hogy a városba jussanak anélkül, hogy a Kétegyházi út felé kelljen kerülniük, de a szakaszt benőtte a gaz, amely megnehezíti a haladást. Daróczi László megígérte, hogy a növényzetet eltávolítják.

ökrös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Az utolsó felszólaló Galbács Mihály (Mindenki Magyarország Mozgalom) volt, aki négy kérdést tett fel a képviselőknek. Elmondta, a legutóbbi ülésen, a Gyulai Hírlap beszámolója után adatokat kért a cégtől, amelyek bemutatását állítása szerint a hírlap megtagadta, pedig még a polgármester is azt mondta, hogy mutassanak be mindent a képviselőnek.

Érdeklődött a Gyulahús Kft. pályázatáról, amelynek köszönhetően 5 milliárd forintot nyertek el egy beruházásra, amelyet jövő nyárig kellene befejezni, de nem kommunikáltak róla semmit.

Kérdezett a kínai Dongyang városáról, amely testvérvárosi kapcsolatot kezdeményezett a fürdővárossal, erről a márciusi ülésen beszéltek a képviselők. Arra volt kíváncsi, hogy hogy halad az ügy.

Utolsó kérdésében visszautalt egy korábbi interpellációra, amely során elmondta, a Hajnal utcai ingatlanok udvarára nagyobb esőzések esetén befolyik a víz, információ szerint pedig a Gyulai Törvényszék udvara alatt található vezetékszakaszon van dugulás.

Görgényi Ernő kiemelte: a Gyulai Hírlap adatszolgáltatással kapcsolatban nem azt mondta, hogy mindent mutassanak be Galbács Mihálynak, hanem mindent, amiket a jogszabályok szerint bemutathatnak, ez pedig meg is történt, de a képviselő olyan adatokra is kíváncsi volt, olyan részletességgel, amely már joggal való visszaélésnek minősül.

galbács mihály

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulahús Kft. beruházását Daka Zsolt ügyvezető részletezte: 2021-ben nyújtottak be pályázatot egy új szárazáru üzem létrehozására a Kétegyházi úton, amelyet 2022-ben bíráltak el pozitívan és megítéltek 4,8 milliárd forintot összeget a cégnek. A tervezési folyamat óta a költségek rendkívüli módon megemelkedtek, az eredetileg 13 milliárd forintra becsült beruházás ára 20 milliárd forintra emelkedett. Mint mondta, a tulajdonostárs keresése is eredménytelenül zárult, ezért idén nyáron úgy döntöttek, hogy az új üzem építse helyett a meglévő üzemeket korszerűsítik, a műszaki tartalom módosításának kérelmét már be is nyújtották a héten.

A testvérvárosi kapcsolatról a polgármester elmondta, folyamatban van a döntéshozatal. A Hajnal utcai problémáról Daróczi László úgy fogalmazott, ez egy régi probléma. A vízelvezetés három magáningatlanon és a bíróság területén megy keresztül, ott csatlakozik a Béke sugárúti hálózatra, majd megy a Wesselényi-tóba. Az egész rendszert át kellene mosni, erre kértek árajánlatot, de 6-7 millió forintos összeg lenne a munkálat, amely közel sem biztos, hogy eléri a célját, mert a szakasznak kicsi az esése, a Wesselényi-tó pedig hosszan duzzaszt vissza.

A Gyulai Hírlappal kapcsolatos kérdésre kapott választ Galbács Mihály nem fogadta el, ezért a grémiumnak kellett szavazni, akik tizenegy igennel elfogadták azt, egy nem és egy tartózkodás mellett.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)