Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nincs kettő sok nélkül

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Fodor GyörgyKULTÚRA • 2023. július 19. 14:04
Nincs kettő sok nélkül
Megnéztük az És Rómeó és Júlia című darabot Nagy-Kálózy Eszterrel és Rudolf Péterrel

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Vámos Miklós ötlete és Mészöly Dezső fordítása alapján Nagy-Kálózy Esztert és Rudolf Pétert láthattuk a Gyulai Várszínház várszínpadán az És Rómeó és Júlia című darabban.

Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter a valóságban 33 éve egy szerelmespár, férj és feleség. Nem lehetett tehát hitelesebb Rómeó és Júliát elhozni Gyulára – tisztelegve egy kicsit Shakespeare előtt –, mint őket. Számukra bizonyára ez örömjátékként indulhatott, a közös mókázás ötlete Vámos Miklóstól született. Elsőként 2000-ben a Centrál Színház beavató színházában mutatták be. Emlékszem, Rudolf a Beugró műsorban már megmutatta rögtönzői zsenialitását. Írhatom, amit megéltünk: egy másfél órás kőkemény, megfeszített agytorna mindenféle díszlet nélkül. A kellékeket csupán egy olvasószemüveg és egy csipkés kendő jelentették. A házaspár maga volt a színház, testük a teremtő erő oltári szentsége. A színésszé érés etalonjaiként zúdították ránk a halhatatlan veronai szerelmesek nagyívű történetét.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Aki jól ismerte az alapszöveget, annak élvezetes volt a két rendkívül tehetséges, rokonszenves színész játéka. Aki azonban nem volt tisztában a cselekmény pontos menetével, az kapaszkodhatta a fejét, hogy megértse, mikor melyik szereplő és melyik jelentben beszél. Amellett, hogy a zene, mozgás, mimika, szerepváltások, a kellékek puritán használata logikus sorrendben, a Mészöly Dezső által fordított klasszikus ismert soraival tűzdelve követték egymást. Ugyanakkor az, hogy ketten álltak a világot jelentő deszkákon, mindössze ketten próbálták meg életre kelteni Shakespeare halhatatlanjainak világát, egy sokszor öntörvényű, lázas száguldássá változott, amelyben már nem egyértelműen lehetett eldönteni, hogy ki a karmester, ki is játszik éppen a drámaköltő zseni szövegkönyvéből. A jelmez hétköznapisága alkalmassá tette a figurákat a gyors váltásokra, mindenki lehetett mindenki: pl. a kapucnis pulcsi miatt Lőrinc barát kettős szerepkiosztásban, illetve az elején a szolgáké a csatajelenetben. Rudolf szerepei: Rómeó, Mercutio, dajka, öreg Capulet és felesége, szolga, Lőrinc, a Herceg; Nagy-Kálózyé pedig: Júlia, Benvolio, Tybalt, Baltazár, szolga, Lőrinc.

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A gesztusok, mozdulatok fantáziadús jelrendszere pillanatról pillanatra, figuráról figurára változott. Ha nem lettem volna abban a szerencsés helyzetben, hogy magyartanárként minden évben megnézem diákjaimmal a Baz Luhrmann-féle Rómeó és Júlia filmet, amely miatt a Mészöly-szöveg nagy része, némi Kosztolányival karöltve felismerhető, követhető számomra, akkor észre sem vettem volna, hogy hol vannak benne akadások, felejtések, amelyeket természetesen a két színész elsőrangúan hidalt át. Ennyi sort, ennyi mozdulatot csak az igazán nagy színészek tudnak megtanulni, s ezért óriási tisztelet! A történetből természetszerűleg kimaradt sok-sok motívum, illetve néhány talán fontos elem kevésbé volt hangsúlyos. Paris herceg például meg sem jelent, Júlia kitagadása vagy Mercutio szópárbaja Tybalttal érezhetően lágyabbra sikerültek. Persze ilyen elemi erejű aurasodrásban, ahol a színészek tényleg alig kaptak levegőt egy-egy monológ eldarálása után, nem volt elvárható, hogy mindent részletesen megmutathassanak. A világirodalomi klasszikus kötelező volta, számos feldolgozást megélt, közismert jellege ezt nem is követelte meg. A jutalom jogosan vastaps, a javaslatom, hogy gyulai középiskolákba is hozzák el, hátha egy efféle, színészi játékban gazdag, erős érzelmi intelligenciát feltételező előadásból jobban megértik a fiatalok: „Mit szenvedett Júlia s Romeo.”  

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)