Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A gyulai születésű író regényének francia fordítása nyerte el a Laure Bataillon-díjat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2023. július 05. 15:33
A gyulai születésű író regényének francia fordítása nyerte el a Laure Bataillon-díjat
Krasznahorkai László és művének fordítója novemberben veheti át az elismerést

A gyulai születésű Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regényének francia fordítása nyerte el 2023-ban az év legjobb francia irodalmi fordításának járó Laure Bataillon-díjat – számolt be róla a könyvesmagazin.hu

Mint írták, a díjat minden évben egy francia nyelvre fordított irodalmi alkotás kapja, a fordító és a szerző egyaránt pénzjutalomban részesül.

A tavaly májusban összeállított rövid listáról – melyen többek között a Nobel-díjas Peter Handke, Yoko Tawada és Marie-Louise Bennett műve szerepelt – a zsűri a napokban választotta ki a győztest. Az elismerést november 18-án adják át Saint-Nazaire-ban.

A gyulai születésű író regényét Joëlle Dufeuilly fordította magyarról franciára, a kötetet a Cambourakis kiadó jelentette meg.

A Báró Wenckheim hazatér magyarul 2016-ban jelent meg. Itthon elnyerte az Aegon művészeti díjat, külföldön pedig többek között az amerikai Nemzeti Könyvdíjat.

A 1986-ban alapított Laure Bataillon-díjat korábban egyetlen magyar szerző műve nyerte el: Esterházy Péter Semmi művészet című kötetének Járfás Ágnes által készített fordítását 2012-ben díjazták.

Krasznahorkai László egy másik regénye, a 1999-ben megjelent Háború és háború is díjesélyes: a kötet az Európai Irodalmi Díj jelöltjeinek szűkített listájára került fel.

Az elismerést azok a kortárs európai szerzők és fordítóik kaphatják meg, akiknek műve az előző évben jelent meg holland nyelven. A gyulai születésű szerző műve Claire-Louise BennettEva Menasse és Leïla Slimani alkotásaival van versenyben. A győztest a novemberi hágai díjátadó ünnepségen hirdetik ki.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)